Inici Societat Nou de cada deu catalans que van utilitzar un servei sanitari durant...

Nou de cada deu catalans que van utilitzar un servei sanitari durant l’any 2011 declaren que n’estan satisfets

COMPARTIR

[Img #2025]Els resultats de l’Enquesta de salut de Catalunya (ESCA) 2011 mostren que la percepció de l’estat de salut de la població catalana és bona. Els indicadors revelen els pes i la importància que tenen les malalties cròniques i les discapacitats en la societat actual. Per altra banda, hi ha un ampli marge de millora pel que fa als estils de vida de la població (tabaquisme, sedentarisme, excés de pes, hàbits alimentaris, etc). La pràctica de les activitats preventives està molt present i és rellevant l’elevada incorporació de la pràctica de la mamografia en les dones de 50 a 69 anys. Les dades també mostren que la satisfacció dels usuaris amb els serveis assistencials utilitzats és molt alta. A continuació es detallen les dades més relevants de l’estudi:

El sedentarisme se situa per sota del 20%, un dels nivells més baixos dels darrers anys. El 2011, el 19,1% de la població de 15 anys i més és sedentària (el 17,2% dels homes i el 21,0% de les dones). El 58,0% de la població de 15 a 69 anys realitza una activitat física moderada, les dones més que els homes, i el 13,6% una activitat física alta, els homes més que les dones.

El consum de tabac es manté. Gairebé un 30% de la població es declara fumadora, percentatge que se situa per sobre de la mitjana europea.
Tres de cada deu persones de 15 anys i més fumen diàriament o ocasionalment (el 35,8% dels homes i el 23,4% de les dones), segons l’ESCA 2011. El percentatge de fumadors diaris és del 26,3% i el de fumadors ocasionals del 3,2%. En el conjunt de països de la Unió Europea (UE-15), l’any 2009, la prevalença de consum diari de tabac dels homes catalans se situa bastant per sobre de la mitjana europea (26,7%), mentre que entre les dones el percentatge supera només una mica la mitjana europea (19,9%).

El 12% dels ciutadans segueixen les recomanacions sobre els bon hàbits alimentaris
. L’alimentació equilibrada és fonamental perquè millora el rendiment físic i psíquic i protegeix contra les malalties cardiovasculars, el càncer i altres trastorns crònics com l’obesitat. En la població general, la ingesta diària de cinc racions de fruita i/o verdura es considera un bon hàbit. Així, l’any 2011, l’11,4% de la població general segueix aquesta recomanació (el 8,7% dels homes i el 14,1% de les dones). Entre els menors, el percentatge es redueix a la meitat (6,5%).

La meitat de la població té excés de pes (sobrepès o obesitat)
. El 2011, el 50,3% de la població de 18 a 74 anys té excés de pes (el 58,2% dels homes i el 42,1% de les dones). L’excés de pes, i en especial l’obesitat, minva la qualitat de vida de les persones que el pateixen i és una causa de morbimortalitat prevenible i prematura, alhora que té un fort impacte social, sanitari i econòmic. Tant el percentatge d’homes com el de dones amb excés de pes és similar a la mitjana dels països europeus analitzats.

Se segueixen fent pràctiques preventives, amb la mateixa freqüència.
L’any 2011, el 50,3% de la població de 15 anys i més es pren la tensió arterial periòdicament i el 57,4% es revisa el nivell de colesterol a la sang. El 60,8% de la població de 60 anys i més es vacuna anualment contra la grip. El 48,5% de les dones de 15 anys i més es fa una mamografia periòdica, percentatge que augmenta fins al 91,2% en les dones de 50 a 69 anys (grup prioritzat en els programes poblacionals de cribratge). El Programa poblacional de detecció de càncer de mama a Catalunya ha comportat un increment en la pràctica periòdica de la mamografia i una reducció de les diferències per territori i classe social.

Vuit de cada deu ciutadans declaren que tenen un bon estat de salut
. L’any 2011, el 80,1% de la població general té una bona percepció de la seva salut (excel·lent, molt bona o bona), el 84,2% dels homes i el 76,0% de les dones. En comparació amb altres països europeus, el percentatge d’homes amb un bon estat de salut és elevat, mentre que el percentatge de dones amb bona salut se situa en una posició intermèdia.

Prop del 35% dels ciutadans pateixen alguna malaltia crònica.
L’any 2011, el 34,7% de la població general pateix alguna malaltia o problema de salut crònic (el 31,1% dels homes i el 38,4% de les dones). Els principals trastorns crònics que la població de 15 anys i més pateix o ha patit són els relacionats amb les malalties de l’aparell locomotor (mal d’esquena lumbar o dorsal i cervical, i artrosi, artritis i reumatisme) i les malalties de l’aparell circulatori (hipertensió, colesterol alt, varices a les cames o mala circulació de la sang), a més de la depressió i/o ansietat i de les al·lèrgies cròniques. Entre els menors de 15 anys, la prevalença de problemes de salut crònics és de l’11,9% i entre la població de 65 anys i més, del 69,9%.

No canvia el percentatge de visites als serveis sanitaris ni el de les persones que prenen medicaments.
L’any 2011, el 92,7% de la població general ha visitat un professional de la salut com a mínim una vegada en els darrers dotze mesos. El 35,6% de la població general ha visitat un servei d’urgències el darrer any i, pel que fa a l’hospitalització, el 7,8% de la població general ha estat ingressada en un hospital com a mínim una nit en els darrers dotze mesos. El 65,2% de la població de 15 anys i més i el 28,5% dels menors de 0 a 14 anys han consumit algun medicament durant els dos dies anteriors a l’entrevista.

Nou de cada deu catalans que han utilitzat un servei sanitari durant l’any 2011 declaren que n’estan satisfets
. El 89,8% de la població general que ha utilitzat un servei sanitari en els darrers dotze mesos n’està satisfeta, segons l’ESCA 2011.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*