La Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) ha convidat l’alcalde Marc Castells al XIII Ple anual perquè presentés el nou carril bici que sestà construint i que unirà la Plaça Castells i la zona esportiva de Les Comes, com a exemple de bones pràctiques i d’hàbits saludables a les ciutats. El ple s’ha celebrat al Palau de congressos IFEMA de Madrid.
Castells ha explicat els projectes d’entorn i vida saludable que ha implementat a Igualada, com són l’Anella Verda, el projecte de la Via Blava i el nou carril bici d’Igualada, que travessarà i unirà la ciutat de sud a nord, amb una llargada de 2,5 quilòmetres. Aquesta darrera obra, que ampliarà els carrils bici a la ciutat, connectarà 5 zones escolars, 2 zones comercials, 1 zona industrial i 1 zona esportiva, i està subvencionada amb 700.000,00 euros en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – Next Generation EU.
L’alcalde ha defensat la necessitat de tenir ciutats amb hàbits de vida saludable i un “és tenir una mobilitat sostenible, com la que afavorirà el nou carril bici” però també ho són “els 14 quilòmetres d’Anella Verda que voregen la nostra ciutat i en els quals hi circulen a peu o en bicicleta diàriament un gran nombre de ciutadans”.
També ampliar les zones verdes de la ciutat ha estat un dels eixos per a millorar la qualitat de vida dels ciutadans i en aquest sentit “disposem de 928.000 m2 de zones verdes, que tenen el Parc Central com a gran espai, amb 42.000 m2”.
L’aigua és un altre dels eixos que Castells ha posat en valor: “Som una ciutat responsable amb els recursos hídrics amb diferents projectes com la nova connexió amb l’embassament de la Llosa del Cavall, que assegura l’aigua de boca i evita extreure tanta aigua d’un aqüífer; l’estalvi d’aigua per telegestió del rec de les zones verdes o un nou pla freàtic que recuperarà aigües freàtiques per a regar i netejar”.
En darrer lloc, l’alcalde d’Igualada ha explicat el projecte Via Blava “que connectarà la ciutat amb el mar, amb una via de 65 quilòmetres que transcorrerà i unirà 16 municipis”
Castells, acompanyat del regidor de Mobilitat, Miquel Vives, ha participat a l’acte convidat per la FEMP a l’Espai de Bones Pràctiques, on ha compartit escenari amb alcaldes i representants d’altres municipis de l’Estat espanyol com Las Rozas, Alcorcón, Còrdova o Saragossa.
I de l’APROVACIÓ de un nou POUM (Pla d’Ordenació Urbana Municipal) d’Igualada, QUÈ ??
Recordem que el POUM és l’instrument de planejament urbanístic bàsic per a l’ordenació integral del integral del territori d’un o diversos municipis comprèn necessàriament:
1. La classificació del sòl que vincula tot el del territori planejat amb un destí urbanístic bàsic així com amb el corresponent règim jurídic.
2. La definició dels elements fonamentals de l’estructura general de l’ordenació urbanística del territori planejat, és a dir les vies de comunicació principals, ús residencial o d’activitat econòmica, els equipaments i serveis comunitaris més rellevants i les zones verdes o lliures, etc.
3. La fixació del programa per al desenvolupament i execució de les corresponents previsions, així com el període mínim de vigència del mateix pla.
L’actual POUM de Igualada data dels 1986 (més de 37 anys !!!), i des de llavors han canviat molt les circumstàcies econòmique i socials. Només cal donar-se un volt pel Rec i altres carrers amb edificis d’antigues fàbriques avui en desús.
Tindria de ser un instrument, per remuntar el DECLIVI INDUSTRIAL de l’Anoia, amb una indústria innovadora, eficient, sostenible, creadora de ocupació de qualitat. en benefici de la gran majoria de la població (particularment el més vulnerables social i econòmicament.
Tant debò les diferents formacions i grups polítics, govern i oposició, siguin capaços de practicar el DIÀLEG, PACTE i CONSENS en temes tant cabdals, pel present i futur.
Masa demanar, somiar ?. S’ha incia un nou cicle de 4 anys, i els mesos corren. Veurem el balanç que resulta ….