La directora del Museu de la Pell, Glòria Escala, ha estat l’encarregada de realitzar la conferència central de la celebració dels 70 anys d’història del Museu de la Pell d’Igualada que ha tingut lloc a la sala de plens de l’Ajuntament d’Igualada. L’acte ha tingut lloc el divendres, 18 d’octubre a la tarda. Abans d’iniciar la conferència s’ha inaugurat una mostra d’imatges històriques d’aquests setanta anys de museu a l’espai Igualadiníssim a l’entrada de l’Ajuntament d’Igualada. Escala ha iniciat la conferència rememorant els orígens del museu, el 13 de juny de 1954 quan va inaugurar-se una secció dedicada a la pell al Museu de la Ciutat, ubicat en aquell moment al centre educatiu Garcia Fossas.
Trenta anys després, l’Ajuntament d’Igualada va adquirir dos immobles al barri del Rec que van suposar el trasllat del Museu a aquesta zona, fent una clara aposta per la dinamització i revitalització d’un espai industrial de la ciutat en procés de degradació.
En la seva intervenció, Escala ha exposat també els reptes de futur que centren els canvis que des de fa uns anys s’estan realitzant al museu; primer al vestíbul per seguir a la museografia de Cal Granotes i posteriorment a les exposicions permanents del museu. La directora de l’equipament ha explicat que “cal apostar per una museografia més immersiva, adaptada i clara que mostri, també, l’actualitat de la indústria del sector de la pell a la ciutat i la seva evolució en tots aquests anys”.
En la mateixa línia, l’alcalde d’Igualada Marc Castells, ha destacat el paper integrador i dinamitzador del Museu al barri del Rec, “un equipament fruit de la bona feina de tots aquells que han ajudat a crear-lo i a fer-lo gran. Un museu que s’ha convertit en un referent per a la ciutat i que ara cal modernitzar i adaptar-lo al segle XXI. Amb aquesta voluntat hem presentat diversos projectes i hem trucat a les portes, hem obtingut subvencions europees».
Més de 60.000 visitants al museu, cada any
L’any 2023, 61.254 persones van assistir a les activitats i esdeveniments que van tenir lloc al museu. D’aquestes, 34.246 van fer ús de l’oferta pròpia que ofereix el Museu: exposicions, visites, activitats, tallers i serveis museístics.
Aquestes últimes xifres i les set dècades de vida animen al Museu de la Pell a encarar nous objectius i reptes de futur per fer de l’equipament un museu modern, social, compromès i participatiu.
Més enllà d’albergar el museu, l’equipament de Cal Boyer s’ha convertit en seu de múltiples iniciatives culturals que compten amb la complicitat del teixit associatiu igualadí. El Museu treballa per incorporar i fer partícips les entitats i agents de la comunitat perquè esdevinguin protagonistes i part involucrada en la cultura i el patrimoni.