Inici Destacats Mostra Igualada inicia l’edició del seu 30è aniversari

Mostra Igualada inicia l’edició del seu 30è aniversari

COMPARTIR
L'espectacle ‘Leonardo, somnis i malsons’ de la companyia Plasticiens volants servirà per celebrar els 30 anys de la Mostra dissabte al Parc Central.

La Mostra d’Igualada es vesteix d’aniversari per a la seva 30a edició i acollirà des d’aquest dijous més d’un centenar de representacions de 55 companyies tant nacionals com internacionals. Sota el lema ‘Espectacles que et fan créixer’, la Mostra omplirà d’espectacles 18 espais de la ciutat: 11 de sala i 7 de carrer, així com tres recorreguts itinerants.

De les 55 companyies que reunirà la fira, 39 són de Catalunya, 11 de la resta de l’Estat i 5 internacionals. La companyia basca Teatro Gorakada torna a Igualada per inaugurar el certamen aquest dijous al vespre a l’Ateneu. En aquesta edició, oferirà un espectacle que narra el viatge de l’heroi grec com a metàfora de la vida i com a lluita contra les dificultats i les diverses maneres de resoldre-les. ‘El viaje de Ulises’ és gratuït però amb aforament limitat. El conjunt de la programació es pot consultar a www.mostraigualada.cat.

Celebració dels 30 anys

També gratuït i com una de les estrenes més esperades és l’acte central de celebració dels 30 anys, ‘Leonardo, somnis i malsons’ de la prestigiosa companyia internacional Plasticiens Volants. Un espectacle de gran format que omplirà el Parc Central el dissabte 6 d’abril a la nit amb una proposta visual d’inflables gegants basada en la figura de Leonardo da Vinci. Amb aquest espectacle, la Mostra i l’ajuntament busquen atraure nous públics poc habituals a la ciutat i a les arts escèniques.

Com a part del 30è aniversari, es publica el llibre ‘Mostra Igualada, 30 anys’, de Núria Cañamares, un recorregut per la fira d’espectacles infantils i juvenils. També es farà una mostra gràfica i audiovisual sobre la Mostra que es podrà veure del fins el 21 d’abril a la sala d’exposicions municipal d’Igualada.

Temàtiques socials

Algunes de les propostes tracten aspectes socials com la migració o els refugiats des de múltiples vessants. ‘Les 7 diferències’, d’El Pont Flotant, convida a reflexionar en família sobre les dificultats que podem trobar a l’hora de relacionar-nos amb persones molt diferents; ‘Baobab. Un arbre, un bolet i un esquirol’ de La Pera Llimonera, o ‘Refugi’ de Clownidoscopio, un espectacle que sense paraules fa recordar que “tots necessitem trobar el nostre lloc al món”.

Tres dels espectacles estan dissenyats amb visió de gènere: ‘PlayOff’ de La Joven Compañía, una tragicomèdia sobre l’esport femení; ‘La petita Capmany’ de Tanaka Teatre, un viatge tendre i divertit a través de les tradicions populars de la mà de la petita Maria Aurèlia Capmany; i ‘Gri-Gri’ de Marionetes Nòmades, un espectacle de titelles de mida humana. Amb un nen o nena com a protagonista estan creades ‘L’aventura d’avorrir-se’ de 5 l’Estaquirot Teatre; ‘Mil Bocins’ de ZiPit Company; ‘Tahi’ de Magam; ‘Una poma, un pomer’ de De paper o ‘Petit Big Blue’ de PanicMap Proyectos Escénicos. Com a exemple de proposta inclusiva, destaca l’obra ‘Superabile’ de Teatro la Ribalta-Kunst der Vielfalt, protagonitzada per quatre actors, dos d’ells amb cadira de rodes. Un dibuixant en directe crea un món de figures i les projecte sobre l’escena.

La fira d’Igualada té un pressupost de 381.900 euros, dels quals 336.000 són subvencions públiques.

20 estrenes

De la vintena d’estrenes, 12 són absolutes i 8 són estrenes a Catalunya. Entre les estrenes absolutes el director artístic Pep Farrés ha destacat ‘A grande floresta’ de Teatro do Mar; ‘Big Bang Cuc’ de Blink Flash; ‘Italino Grand Hotel’ de Companyia La Tal, que gira al voltant de la pregunta ‘Qui renta el milers de llençols dels hotels?’ i ‘Joc de cadires’ de CAL Teatre. A Catalunya es podrà veure per primer cop ‘CALMA!’ de Guillem Albà, un conegut del certamen, que intentarà fer oblidar les presses del dia a dia. Aquest any han l’organització ha rebut 650 propostes, que s’han traduït en 114 representacions programades.

La fira comptarà un any més amb la Mostra Pro, que inclourà espais com la Llotja, un espai de negoci com a punt d’intercanvi i trobada de diversos agents del sector de les arts escèniques. Per la seva banda, la Mostra Jove d’Igualada arriba a la cinquena edició amb una trentena d’adolescents de l’Anoia que han organitzat activitats paral·leles que completaran l’oferta de la programació oficial.

FER UN COMENTARI

*