La Mostra d’Igualada 2018 reunirà en la seva 29 edició 53 companyies i 54 espectacles en un total de 104 representacions. La fira de teatre infantil i juvenil, que se celebrarà del 12 al 15 d’abril, té com a eix principal la curiositat en escena. L’espectacle que obrirà la 29a edició és ‘Diario di un brutto anatroccolo’ dels italians Factory Compagnia Transadriatiaca. Una proposta inspirada en el conte de ‘L’aneguet lleig’ d’Andersen. Enguany La Mostra tindrà 19 espais d’actuació i com a novetat la fira es desplaça als Instituts Joan Mercader, Pere Vives Vich i Badia i Margarit, on es realitzaran funcions escolars. La 28a edició va acollir 51 companyies, 101 representacions, 33.000 espectadors i 730 professionals acreditats.
Pep Farrés, director artístic de La Mostra d’Igualada, ha explicat que l’eix central d’aquesta edició és la «curiositat en escena» davant «el fet de plantejar-se preguntes» i amb espectacles que obrin la mirada al món i que «no siguin alliçonadors. «Espectacles que ens obrin i ens puguin donar eines per reflexionar i parlar-ne a casa i a l’escola i m’agradaria que molts dels muntatges et quedin com una llavor a dins i amb el temps et torni alguna frase i alguna temàtica de l’espectacle que has vist». Farrés ha reiterat l’objectiu que les arts escèniques també serveixin per enriquir la societat i els infants.
Dels 54 espectacles que es podran veure, hi ha 9 estrenes absolutes i 10 estrenes a Catalunya. De les 53 companyies 40 són de Catalunya, 8 de la resta de l’Estat i 4 internacionals (Bèlgica i França). «L’objectiu és portar programador de fora de Catalunya i internacionals perquè ens interessa donar projecció a els companyies catalanes», ha indicat Farrés. La Mostra d’Igualada es divideix en quatre itineraris en funció del públic al qual es dirigeixen els espectacles. Així, trobem l’itinerari ‘Per als més petits’, amb espectacles per a nens i nenes a partir de 3 anys (11 muntatges); l’itinerari ‘Per als no tan petits’, a partir de 6 anys (12 muntatges); ‘La Mostra JOVE’, per a nois i noies a partir de 12 anys (11 muntatges) i ‘Per a tothom’, amb propostes per a tots els públics (19 muntatges).
L’espectacle inaugural
L’espectacle que obrirà la 29a edició és ‘Diario di un brutto anatroccolo’ dels italians Factory Compagnia Transadriatiaca. Una proposta inspirada en el conte de l»Aneguet Lleig’ d’Andersen. Farrés ha ressaltat que és «un muntatge que parla de la diferència i sobre com es viu; un muntatge de dansa i teatre molt actual». Ha declarat que la companyia fa «una posada en escena molt contemporània». Tindrà lloc el dijous 12 a les nou de la nit al Teatre Municipal l’Ateneu i es repetirà el divendres 13 en una funció escolar.
A part de l’espectacle inaugural hi ha altres propostes que qüestionen com es viu la diferència. És el cas de ‘Mon ami le monstre’ dels belgues Clair de lune Théâtre, un espectacle de teatre d’ombres còmic, així com ‘L’Ornet vol cantar’ d’Inspira Teatre, la història d’un ocell que vol cantar però no supera la prova d’accés a El Gran Arbre Melodiós. La programació també inclou obres sobre maneres d’estimar com ‘Amour’ dels bascos Marie de Jongh; ‘Gnoma’ de Pea Green Boat, un espectacle de titelles; ‘El meu príncep blau’ d’El ballet imperial de la reina Rosamunda, amb música del Barroc; ‘Rojo estándar’ dels andalusos Lanórdika circo&danza, i ‘Molsa’ de Thomas Noone Dance, basat en el llibre de David Cirici.
En l’apartat que respon a la pregunta ‘Volem un món fet de murs?’ s’ha programat la proposta de circ ‘Mur’ de Cia 3, ‘Mos Maiorum (el costum dels avantpassats)’ del Col·lectiu Mos Maiorum, una obra de teatre documental; ‘La casa perduda’ del Teatre de l’Aurora, i ‘Envà’ d’Amer i Àfrica Circ Cia. La temàtica científica també tindrà un lloc dins la programació amb ‘Laika’ de Cia. Xirriquiteula Teatre, i ‘El misteri de Fermat’ de Teatre de l’Enjòlit, podran ajudar al públic a pensar una resposta. Entre altres temes també es parla dels pares a les obres ‘Kàtia’ de Ka Teatre, un espectacle visual, amb titelles i objectes, i ‘Una història vertadera’ d’Iguana Teatre.
Per altra banda, Les Bianchis, que van guanyar el Premi del Públic al Millor Espectacle el 2016 amb ‘Les Supertietes’, tornen a La Mostra d’Igualada amb l’espectacle ‘Les Clink’.
19 estrenes a La Mostra
Aquest any 19 obres s’estrenaran a La Mostra. D’aquestes, 9 són estrenes absolutes i 10 a Catalunya. D’entre les estrenes, la fira ha destacat la proposta de circ ‘Flou Papagayo’ de Mumusic Circus coproduït per La Mostra dins de la Finestra Familiar de FiraTàrrega. També s’estrena a Catalunya ‘Xocolat’ de la companyia basca Teatro Paraíso, dins del projecte europeu ‘Small Size Performing Arts for Early Years’ que té com a eix central la Curiositat, i l’obra de titelles ‘Roig pèl boig’ de Mimaia Teatre, una història de llum i ombres que.
Respecte les propostes de l’Estat s’hi podrà veure ‘Lost dog…perro perdido’ de Cal y Canto Teatro (Burgos), premi al Millor espectacle en espai no convencional a FETEN 2017, un espectacle de titelles i objectes, així com ‘Globe Story’ de El perro azul teatro (Logroño), ‘Amour’ de Marie de Jongh (Bilbao) i ‘Rojo Estándar’ de Lanórdika circo&danza (Granada), entre d’altres. Pel que fa a les propostes d’àmbit internacional, arribaran a Igualada ‘Pop Up’ de Teatro delle Briciole (Itàlia), ‘No/More’ de La Tournayante (França), ‘Mon ami le monstre’ de Clair de lune Théâtre (Bèlgica) i l’espectacle inaugural.
L’any passat L’Escorxador es va convertir en un espai autogestionat pels mateixos joves amb activitats paral·leles a la programació. Enguany aquesta aposta, ha destacat Farrés, s’ha consolidat creant el Grup de Participació Jove amb la coordinació directa de La Mostra, que han dissenyant personalment l’espai segons les seves inquietuds.
Els alumnes dels centres educatius d’Igualada seran els primers espectadors de La Mostra amb les funcions escolars del dijous 12 i el divendres 13 d’abril. En total uns 3.900 alumnes de 18 escoles i instituts assistiran a 28 funcions escolars.
La Mostra Jove, també als instituts
Per altra banda, la Mostra PRO tornarà a La Llotja instal·lada al Museu de la Pell. Dins de les activitats professionals, la fira ha destacat la jornada professional que tindrà lloc el dijous 12 amb una xerrada que donarà eines per apropar teatre i escola i el mercat de projectes d’espectacles com a plats centrals.
La Mostra tindrà 19 espais d’actuació i com a novetat la fira es desplaça als Instituts Joan Mercader, Pere Vives Vich i Badia i Margarit, on es realitzaran funcions escolars. A més a més, per primera vegada també es podran veure espectacles al Cinema Ateneu i L’Escorxador suma un espai més als tres que ja tenia.
De 625.000 a 2,1 milions d’euros de volum de negoci generat
Per altra banda, Antònia Andúgar, directora de l’Àrea de Mercats de l’ICEC, ha presentat les xifres sobre un estudi que es va fer de la fira del 2015. «Els indicadors van millorant», ha apuntat. Un d’ells és el volum de contractació que generava La Mostra. «Venim, segons els compradors, d’una xifra de 625.000 euros al 2013 i a la del 2015 es va situar en 2,1 milions d’euros. Hi ha una gran progressió», ha apuntat. De fet, la gran diferència també es deu que el 2013 era un any en què s’estava en plena crisi econòmica. Andúgar també ha indicat que el pressupost d’aquesta edició de La Mostra és de 150.000 euros.
Pere Francesch / ACN