Inici Teatre La Mostra d’Igualada incorporarà propostes amb temàtiques com la mort o el...

La Mostra d’Igualada incorporarà propostes amb temàtiques com la mort o el bullyng

COMPARTIR
El director de La Mostra, Pep Farrés; la directora del Departament de Cultura de la Generalitat a la Catalunya Central, Àngels Blasco; i el regidor de Cultura de l'Ajuntament d'Igualada, Pere Camps.

Igualada acollirà, del 30 de març al 2 d’abril, la 28a edició de La Mostra d’Igualada – Fira de teatre infantil i juvenil. La Mostra reuneix enguany un total de 51 companyies que duran a terme 102 representacions. Dels 52 espectacles (una companyia presenta dos muntatges) que es podran veure al llarg dels 4 dies de La Mostra, 15 són estrenes. D’aquestes, 6 són absolutes i 9 a Catalunya. Pel que fa a les companyies, 38 són de Catalunya, 11 de la resta de l’Estat i 2 internacionals (de França i Bèlgica). Les propostes tindran lloc a 16 espais d’actuació, dels quals 9 són sales i 7 es troben al carrer, a més de 2 espectacles itinerants per la ciutat. Enguany La Mostra incorpora dos espais nous d’actuació: les Cotxeres dels Moixiganguers i el Celler del Sindicat.

Seguint la línia oberta de les darreres edicions, La Mostra d’Igualada es divideix en 4 itineraris en funció del públic al qual es dirigeixen els espectacles. Així, trobem l’itinerari Per als més petits, amb espectacles per a nens i nenes de 3 a 6 anys (10 muntatges); l’itinerari Per als no tan petits, per aquells que van dels 6 als 12 anys (15 muntatges); La Mostra JOVE, per a nois i noies de 12 a 18 anys (10 muntatges) i finalment Per a tothom, amb propostes per a tots els públics (17 muntatges).

La inauguració, amb l’espectacle de circ i dansa ‘El Buit’ 

La Mostra d’Igualada ha programat ‘El Buit’ com a espectacle inaugural de la 28a edició. El muntatge de circ i dansa s’estrenarà el dijous 30 de març, a les 21h, al Teatre Municipal l’Ateneu. Dirigit per Sergi Ots, ‘El Buit’ és un espectacle sense text i per a tots els públics que parla de la resiliència i la capacitat de sobreposar-se a l’adversitat i trobar-hi un sentit.

Els temes considerats ‘tabú’ del teatre familiar, a debat

Pep Farrés, director artístic de La Mostra, explica que la programació d’enguany convida a mirar el teatre infantil i juvenil amb uns altres ulls i planteja temàtiques poc tractades al teatre familiar com la guerra, la por o la identitat sexual, entre d’altres.

Es tracta de ‘Maravilla en el país de las miserias’ de Atikus Teatro, una obra que parla del dolor, de la misèria i de la injustícia que provoquen les guerres però també de l’esperança, del coneixement i l’educació i de la força de la imaginació i l’amistat; ‘El col·leccionista de pors’ de L’Estenedor Teatre, que parla de la por; ‘Euria (Pluja)’ de Markeliñe, que parla del que ens passa i sentim quan perdem alguna cosa, del temps que necessitem per acceptar-ho però sobretot parla de la capacitat de superació; ‘El Buit’ de la Cia. Estampades/Impàs Dansa, que s’estrenarà a La Mostra com a espectacle inaugural, s’inspira en el llibre homònim de l’escriptora i il·lustradora Anna Llenas que veu l’art com a teràpia, i mostrarà la resiliència i la capacitat de sobreposar-se a l’adversitat per trobar-hi un sentit; ‘Limbo’ de Les Impuxibles companyia de les germanes Clara i Ariadna Peya (pianista i coreògrafa, respectivament), un espectacle de teatre musical avalat per públic i crítica que narra la història d’un trànsit: les vivències i l’imaginari d’un noi que abans era una noia. Es representarà dins La Mostra JOVE; ‘Safari’ de La Companyia de comediants La Baldufa, un espectacle d’actors i titelles ambientat a la sabana on, a través de la situació d’un lleó que no sap rugir, es construeix una faula sobre el bullying a l’escola i ‘Cospress’ de Kimani, una obra de teatre físic i objectes que, amb un to poètic, irònic i surrealista, parla de l’obsessió pel culte al cos i també s’integra dins la programació de La Mostra JOVE. A més a més, dins La Mostra PRO, tindrà lloc la taula rodona ‘De què els parlem?’ sobre com parlar de temes compromesos o que no es tracten al teatre familiar.

La Mostra també aposta enguany pel teatre inclusiu programant Pot de Teatre. La companyia professional de teatre familiar nascuda de la Fundació Femarec i formada per actors amb discapacitat intel·lectual portarà a Igualada ‘Els músics de Bremen in concert’, una adaptació en format musical del conte dels germans Grimm dirigit per Albert Gràcia i amb la composició musical de Keco Pujol.

Espectacles presentats al Mercat de projectes veuen la llum

La fira d’arts escèniques per a tots els públics durà a escena alguns dels espectacles que es van presentar al Mercat de projectes d’espectacles l’any passat o el 2015, quan tot just eren una idea. Aquesta iniciativa té com a objectiu fomentar la producció i la creació d’espectacles abans de l’exhibició i permet a les companyies exposar els seus projectes als programadors.

Es tracta de ‘El Ràpid’ de Companyia B, un muntatge de titelles de guant i música en directe protagonitzat per un sabater molt enfeinat; ‘Cospress’ de Kimani, una obra de teatre físic i objectes que, amb un to poètic, irònic i surrealista, parla de l’obsessió pel culte al cos; ‘La llavor del foc’ de Babou Cham i Carlota Subirós, un seguit d’històries sobre l’origen de la vida que recullen mites provinents de l’Àfrica central, l’Índia, la Xina, la tradició jueva i la Grècia clàssica i mostra com diferents cultures s’han fet les mateixes preguntes essencials; ‘Denàrius World’ de PuntMoc, un món imaginari, divertit i poètic amb clown sense paraules; ‘El col·leccionista de pors’ de L’Estenedor Teatre, la història de Dani Vidal, un col·leccionista de pors des de petit. Ara en té una bona col·lecció, les té endreçades en capses, bosses, o gàbies, cada por té el seu recipient adequat i ‘#1000likes’ de Nus Teatre, que a través del personatge de la Lina i les seves vivències, explora les relacions de violència desencadenades pels continguts publicats a les xarxes socials.

L’Escorxador, pol d’atracció pels joves

La Mostra d’Igualada continua potenciant la seva part jove, que arriba fins als 18 anys. En vista de l’èxit de l’edició passada, enguany L’Escorxador es consolida com a seu de La Mostra JOVE i centralitzarà les propostes dedicades al públic jove.

Amb la voluntat de fer un pas més endavant i convertir-ho en el pol d’atracció pels joves, enguany l’espai serà autogestionat pels mateixos joves. D’aquesta manera, L’Escorxador quedarà nodrit amb activitats paral·leles a la programació jove com concerts, tallers, improshows i un ampli ventall d’activitats per a noies i noies a partir de 12 anys i obertes més enllà de la majoria d’edat.

Punt de trobada professional

Enguany La Llotja es torna a instal·lar al Museu de la Pell amb voluntat de promoure encara més l’activitat professional que es desenvolupa durant els dies de la fira. L’espai s’ha redissenyat ampliant l’àrea expositiva i comptarà amb una quarantena d’estands per a companyies, institucions, xarxes i empreses del sector, que seran l’epicentre de l’activitat professional de La Llotja.

En aquesta 28a edició, dijous tindrà lloc una jornada professional amb una xerrada que donarà eines per programar teatre jove i el mercat de projectes d’espectacles com a plats centrals. Altres activitats que es desenvoluparan al llarg dels quatre dies de fira són presentacions, taules rodones, reunions ràpides i trobades pactades o informals que afavoreixen el contacte entre els diferents agents.

L’any passat, La Mostra va acollir 564 professionals acreditats, que representaven 267 entitats. D’aquestes, 236 eren de Catalunya, 21 de l’Estat Espanyol i 10 internacionals (Itàlia, França, Regne Unit i Alemanya). A aquesta xifra cal sumar-hi les companyies no participants en la programació, la trentena d’expositors de l’espai La Llotja i altres agents del sector, uns professionals que fan augmentar el registre fins gairebé els 700 inscrits.

La Mostra continua treballant per atraure programadors internacionals així com per obrir La Mostra a la resta de l’Estat i Europa. A dos mesos de la fira, les inscripcions professionals amb reserva prèvia d’entrades ja s’han tancat i s’han acreditat 504 professionals (programadors, companyies no programades i expositors) de 243 entitats. D’aquestes, 194 provenen de Catalunya, 37 d’arreu de l’Estat i 12 internacionals (Andorra, Lituània, França, Bèlgica, Alemanya, Romania, Turquia). Les acreditacions professionals continuen obertes a través del web de La Mostra i s’espera que incrementin en les properes setmanes i durant la fira.

La Mostra Solidària dóna suport a l’ONG Save The Children

Enguany La Mostra inicia una campanya de suport a l’ONG Save The Children, que treballa amb infants refugiats als seus països d’origen, al llarg de tota la ruta que estan seguint i als països de destinació. L’aportació econòmica es podrà tramitar en línia al mateix moment d’adquirir les entrades o bé a la taquilla que s’instal·larà al Punt d’Informació, al centre de la plaça de Cal Font. La voluntat de La Mostra Solidària és establir, cada any, aliances amb organitzacions que treballen pels drets dels infants.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*