Inici Destacats La Mostra d’Igualada escalfa motors celebrant el Dia Mundial del Teatre Infantil...

La Mostra d’Igualada escalfa motors celebrant el Dia Mundial del Teatre Infantil i Juvenil

COMPARTIR

La Mostra d’Igualada celebrarà del 30 de març al 2 d’abril la seva 28a edició amb un total de 51 companyies que duran a terme 102 representacions -52 espectacles, dels quals una quinzena seran estrenes-. A dues setmanes de la cita, s’han inscrit de moment 324 entitats del sector (programadors, companyies no programades i expositors), 57 més que el passat any, que en van ser 267. En declaracions a l’ACN, el director artístic de La Mostra d’Igualada, Pep Farrés, ha destacat que aquest any han posat l’accent en espectacles que en el moment de construir la seva dramatúrgia volen parlar de temes poc tractats, «alguns parlen sobre l’Alzheimer, el dol, les pors o la guerra», ha afegit. La Mostra d’Igualada ha començat el compte enrere amb la foto de família coincidint amb el Dia Mundial del Teatre Infantil i Juvenil, que se celebra aquest dilluns.

Com ja es va anunciar l’espectacle inaugural serà ‘El Buit’, una fusió entre la companyia de dansa aèria Estampades i la companyia de dansa Impàs, que està inspirat en el llibre ‘El Buit’ de l’escriptora Anna Llenas. Es tracta d’un muntatge sense text i per a tots els públics i parla de la capacitat de sobreposar-se a l’adversitat i trobar-hi un sentit. La companyia realitza una residència artística a Igualada els dies abans de l’estrena per acabar de donar forma a l’espectacle. ‘El Buit’ és una de les 6 estrenes absolutes que es podran veure a La Mostra.

Alguns espectacles són ‘Maravilla en el país de las miserias’, d’Atikus Teatro, que parla del dolor, la misèria i la injustícia que causen les guerres; ‘El col·leccionista de pors’, de l’Estenedor Teatre, que versa entorn a la por; ‘Euria (Pluja)’, de Markeliñe, que parla del que ens passa i sentim quan perdem alguna cosa i de la capacitat de superació; ‘Limbo’, de Les Impuxibles, un espectacle de teatre musical que narra la història d’un trànsit; ‘Safari’, de la companyia La Baldufa, un muntatge ambientat a la sabana on, a través de la situació d’un lleó que no sap rugir es construir una faula sobre el ‘bulling’ a l’escola; i ‘Cospress’, de Kimani, una obra de teatre físic i objectes que, amb un to poètic, irònic i surrealista, parla de l’obsessió pel culte al cos.

Seguint la línia de les darreres edicions, La Mostra es divideix en quatre itineraris en funció del públic al qual es dirigeixen: ‘Per als més petits’, amb espectacles per a nens de 3 a 6 anys (10 muntatges); ‘Per als no tan petits’, per a infants de 6 als 12 anys (15 muntatges); ‘La Mostra jove’, per a nois i noies de 12 a 18 anys (10 muntatges); i ‘Per a tothom’, amb propostes per a tots els públics (17 muntatges). Pel que fa a la ‘Mostra jove’, l’Escorxador tornarà a ser la seu dels espectacles dirigits als joves de 12 a 18 anys.

Una quinzena d’estrenes

La Mostra comptarà en total amb una quinzena d’estrenes, de les quals 6 són estrenes absolutes i 9 estrenes a Catalunya. Entre les estrenes absolutes s’hi troba l’espectacle inaugural ‘El Buit’, així com també ‘El col·leccionista de pors’, de l’Estenedor Teatre; ‘Contes 1.0’, de Teatre la Fuga; ‘Denàrius World’, de la companyia PuntMoc; ‘Pam i Peu’, de Circ Accidentats; i ‘Pirates, bruixots i altres bitxos’, de Pep Lçopez & Afonix produccions. La majoria de les companyies que participen a la Mostra són de Catalunya (38), però també n’hi ha d’arreu de l’Estat (11) i internacionals (2).

dia teatre infantill i juvenilUna de les novetats d’enguany és la creació de la ‘Mostra Solidària’, un projecte amb vocació de continuïtat amb l’objectiu que cada any doni suport a una ONG que treballi a favor dels drets dels infants. Enguany la campanya de suport serà amb la ONG ‘Save The Children’ i el públic podrà fer una aportació econòmica en el moment de comprar les entrades o bé a la taquilla que s’instal·larà al Punt d’Informació a la Plaça de Cal Font.

Professionals acreditats

Com ha explicat Farrés, l’any passat La Mostra va acollir 564 professionals acreditats, que representaven 267 entitats. D’aquestes, 236 eren de Catalunya, 21 de l’estat espanyol i 10 internacionals. A aquesta xifra calia sumar-hi les companyies no participants en la programació, la trentena d’expositors de l’espai La Llotja i altres agents del sector, uns professionals que fan augmentar el registre fins gairebé els 700 inscrits. En aquest 2017 i a dues setmanes de la fira s’han acreditat 656 professionals, entre programadors, companyies no programades i expositors, de 324 entitats. D’aquestes, 246 provenen de Catalunya, 59 d’arreu de l’Estat i 19 internacionals (Andorra, Alemanya, Bèlgica, Brasil, Canadà, França, Itàlia, Lituània, Romania i Turquia.

Farrés ha remarcat que «cada vegada hi ha més programadors de llocs llunyans que han escoltat que al sud d’Europa hi ha una ciutat que es fa un festival especialitzat en teatre per nens i cada vegada es respecta més i es valora molt tot el talent que hi ha d’aquesta franja del Mediterrani pel que fa adreçar-se a nens i nenes».

Dia Mundial del Teatre Infantil i Juvenil

Per altra banda, ha assenyalat que han fet aquesta trobada coincidint amb el Dia Mundial del Teatre Infantil i Juvenil. «Hem volgut agafar aquesta excusa per fer el tret de sortida i ja començar el conte enrere i llegir el manifest que es fa cada any», ha explicat el director artístic de La Mostra. Aquest any l’ha escrit Francisco Hinojosa, escriptor mexicà. En el text indica, «un conte ben contat a l’escenari captiva sens dubte el públic infantil i d’alguna manera el transforma».

Pere Francesch / ACN

FER UN COMENTARI

*