Inici Destacats La Mostra d’Igualada celebra 30 anys amb 50 espectacles i una proposta...

La Mostra d’Igualada celebra 30 anys amb 50 espectacles i una proposta de gran format al Parc Central

COMPARTIR
El director artístic de Mostra Igualada, Pep Farrés, el director de l’ICEC, Miquel Curanta i el regidor de cultura de l’Ajuntament d’Igualada, Pere Camps, a la presentació de la 30a edició de Mostra Igualada. Mar Vila / ACN.

La Mostra d’Igualada es vesteix d’aniversari per a la seva 30a edició i acollirà més d’un centenar de representacions de 55 companyies tant nacionals com internacionals. Coincidint amb el Dia Mundial del Teatre Infantil i Juvenil, la fira ha presentat aquest dimecres la programació que farcirà del 4 al 7 d’abril la capital de l’Anoia de funcions sota el lema ‘Espectacles que et fan créixer’. Els refugiats o la perspectiva de gènere són algunes temàtiques que tractarà la Mostra, que estrenarà una vintena d’espectacles. El plat fort de la celebració serà l’estrena a l’Estat de ‘Leonardo, somnis i malsons’ de la companyia francesa Plasticiens Volants, un espectacle amb figures inflables gegants que el director de la Mostra, Pep Farrés, ha assegurat aquest dimecres que posa «la fira al mapa». Serà el 6 d’abril a la nit al Parc Central.

De les 55 companyies que reunirà la fira, 39 són de Catalunya, 11 de la resta de l’Estat i 5 internacionals. Si bé l’any passat les propostes dedicades al circ van predominar en el cartell, aquest any els espectacles de pallassos agafen força. La fira, centrada amb el públic jove i familiar, està organitzada per l’Ajuntament d’Igualada i la Generalitat de Catalunya i és considerada com un dels sis mercats estratègics de les arts escèniques i de la música a Catalunya, juntament amb el Trapezi de Reus, FiraTàrrega, Mercat de Música Viva de Vic, Fira Mediterrània de Manresa i el Sismògraf d’Olot. La Mostra inundarà 18 espais d’Igualada, 11 de sala i 7 de carrer, a més de 3 itinerants, entre els quals un recorregut al costat del riu Anoia.

La companyia basca Teatro Gorakada torna a Igualada, on ja va ser-hi amb ‘Moby Dick’ l’any 2017, per inaugurar el certamen el dijous 4 d’abril. En aquesta edició, oferirà un espectacle que narra el viatge de l’heroi grec com a metàfora de la vida i com a lluita contra les dificultats i les diverses maneres de resoldre-les. ‘El viaje de Ulises’ és gratuït però amb aforament limitat. «Estem ja aconseguint el reconeixement del sector, com un teatre que fa coses de molta qualitat i que té molt volum de negoci», ha assegurat Farrés a la presentació de la Mostra.

Celebració dels 30 anys

També gratuït i com una de les estrenes més esperades és l’acte central de celebració dels 30 anys, ‘Leonardo, somnis i malsons’ de la prestigiosa companyia internacional Plasticiens Volants. Un espectacle de gran format que omplirà el Parc Central d’entre 2.000 i 3.000 persones el dissabte 6 d’abril a la nit amb una proposta visual d’inflables gegants basada en la figura de Leonardo da Vinci. Amb aquest espectacle, la Mostra i l’ajuntament busquen atraure nous públics poc habituals a la ciutat i a les arts escèniques. «Els Plasticiens tenen molt de renom internacional i també donarem a conèixer el Parc Central», ha dit Farrés d’una zona que té dues hectàrees. Aquesta és l’última edició que dirigeix Pep Farrés, després de cinc anys al capdavant de la cita.

Com a part del 30è aniversari, es publica el llibre ‘Mostra Igualada, 30 anys’, de Núria Cañamares, un recorregut per la fira d’espectacles infantils i juvenils. També es farà una mostra gràfica i audiovisual sobre la Mostra que es podrà veure del 3 al 21 d’abril a la sala d’exposicions municipal d’Igualada. La fira centra la celebració de les tres dècades amb la reivindicació de la cultura com «una font d’aliment imprescindible per créixer com a persones, a qualsevol edat». Amb aquesta convicció, la protagonista del cartell és una nena nodrida d’espectacles, que es posa de puntetes per fer-se més gran. És obra de la pintora i il·lustradora Carme Solé Vendrell.

El director de l’ICEC, Miquel Curanta, ha destacat el retorn econòmic que la Mostra genera pel sector escènic i per la ciutat. «És important que els pobles d’aquest país contractin espectacles de carrer i per a tots els públics. Volem demostrar que també son bons i aptes per cada poble i ciutat», ha dit Curanta respecte l’aparador que comporta la fira.

Temàtiques socials

Algunes de les propostes tracten aspectes socials com la migració o els refugiats des de múltiples vessants. ‘Les 7 diferències’, d’El Pont Flotant, convida a reflexionar en família sobre les dificultats que podem trobar a l’hora de relacionar-nos amb persones molt diferents; ‘Baobab. Un arbre, un bolet i un esquirol’ de La Pera Llimonera, o ‘Refugi’ de Clownidoscopio, un espectacle que sense paraules fa recordar que «tots necessitem trobar el nostre lloc al món».

Tres dels espectacles estan dissenyats amb visió de gènere: ‘PlayOff’ de La Joven Compañía, una tragicomèdia sobre l’esport femení; ‘La petita Capmany’ de Tanaka Teatre, un viatge tendre i divertit a través de les tradicions populars de la mà de la petita Maria Aurèlia Capmany; i ‘Gri-Gri’ de Marionetes Nòmades, un espectacle de titelles de mida humana. Amb un nen o nena com a protagonista estan creades ‘L’aventura d’avorrir-se’ de 5 l’Estaquirot Teatre; ‘Mil Bocins’ de ZiPit Company; ‘Tahi’ de Magam; ‘Una poma, un pomer’ de De paper o ‘Petit Big Blue’ de PanicMap Proyectos Escénicos. Com a exemple de proposta inclusiva, destaca l’obra ‘Superabile’ de Teatro la Ribalta-Kunst der Vielfalt, protagonitzada per quatre actors, dos d’ells amb cadira de rodes. Un dibuixant en directe crea un món de figures i les projecte sobre l’escena.

La fira d’Igualada té un pressupost de 381.900 euros, dels quals 336.000 són subvencions públiques.

20 estrenes

De la vintena d’estrenes, 12 són absolutes i 8 són estrenes a Catalunya. Entre les estrenes absolutes el director artístic Pep Farrés ha destacat ‘A grande floresta’ de Teatro do Mar; ‘Big Bang Cuc’ de Blink Flash; ‘Italino Grand Hotel’ de Companyia La Tal, que gira al voltant de la pregunta ‘Qui renta el milers de llençols dels hotels?’ i ‘Joc de cadires’ de CAL Teatre. A Catalunya es podrà veure per primer cop ‘CALMA!’ de Guillem Albà, un conegut del certamen, que intentarà fer oblidar les presses del dia a dia. Aquest any han l’organització ha rebut 650 propostes, que s’han traduït en 114 representacions programades.

La fira comptarà un any més amb la Mostra Pro, que inclourà espais com la Llotja, un espai de negoci com a punt d’intercanvi i trobada de diversos agents del sector de les arts escèniques. Per la seva banda, la Mostra Jove d’Igualada arriba a la cinquena edició amb una trentena d’adolescents de l’Anoia que han organitzat activitats paral·leles que completaran l’oferta de la programació oficial.

Mar Vila / ACN

FER UN COMENTARI

*