Inici Destacats La Mostra d’Igualada arrenca amb bones perspectives pel sector

La Mostra d’Igualada arrenca amb bones perspectives pel sector

COMPARTIR
La llotja professional acull una seixantena de companyies. Mar Martí / ACN.

La Mostra d’Igualada va obrir les portes aquest dissabte amb les primeres funcions escolars i l’obertura dels espais professionals. L’espectacle inaugural es va haver de suspendre per la lesió d’una de les ballarines.

Al voltant de les set de la tarda les autoritats han inaugurat la Llotja professional, que enguany compta amb una quarantena d’expositors, davant dels 33 de l’any passat. El director artístic del certamen, Pep Farrés, ha explicat que la Llotja és una de les «potes bàsiques» de la Mostra que s’està consolidant any rere any i ha destacat una de les activitats per als professionals que s’han dut a terme aquest dijous consistent en una taula rodona per donar eines als programadors per programar teatre per a joves. «Portem anys parlant que s’ha de programar per a joves i des de la Mostra fa tres anys que apostem per portar espectacles per a aquest públic, però ara s’ha de passar a l’acció i els teatres han de començar a fer propostes», ha exposat Farrés.

De la seva banda, el director de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), Xavier Díaz, ha celebrat que els mercats estratègics com la Mostra «no només s’estan estabilitzant, sinó que s’estan recuperant per volum i valor de contractacions». En aquest sentit, Díaz ha senyalat la importància que en esdeveniments com aquests es trobin «programadors i exhibidors per intercanviar iniciatives i entendre’s per poder portar espectacles arreu dels escenaris». Per la seva part, l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, ha expressat que és molt important que Igualada es converteixi en una «ciutat d’acollida de la cultura» i que estigui «a l’avantguarda del món del teatre».

Un impacte d’un milió i mig d’euros

Xavier Díaz ha valorat també l’impacte directe que té La Mostra d’Igualada en el sector, i assegura que tot i que encara hi ha crisi, el sector viu «un moment dolç». Díaz ha explicat que l’any 2013, l’impacte econòmic de La Mostra d’Igualada -en contractacions i volum de negoci de les companyies participants- va ser d’uns 700.000 euros. Era un moment tan complicat que «ni tan sols es feia la llotja professional» de La Mostra. El director de l’Institut Català de les Empreses Culturals ha comparat aquestes xifres amb les del 2015, quan l’impacte de l’esdeviment igualadí «va ser del doble». La percepció general és que la situació millora. El director artístic de La Mostra Pep Farrés, ho ha exemplificat en el fet que «on abans programaven poc ara programen una mica més, i on abans no programaven res ara comencen a programar alguna cosa».

Una cinquantena de propostes

En total, la Mostra d’Igualada enguany oferirà una cinquantena de muntatges, més de la meitat dels quals seran de companyies catalanes, un 25% de companyies de la resta de l’Estat i algunes propostes vindran de l’estranger. De fet, aquesta ha estat l’edició de la Mostra amb més sol·licituds, un total de 665, una xifra que ha doblat les inscripcions de les companyies en els últims dos anys.

Entre les produccions catalanes destaca ‘Bianco’, la primera creació de Teatre LaBú, i una de les estrenes del festival. Un altre dels muntatges serà ‘Renard o el Llibre d eles bèsties’, de Teatre Obligatori i Teatre Lliure, una versió lliure en format musical de l’obra de Ramon Llull. Altres produccions catalanes són ‘Pell de llarinté, cua de tiré’, de The Three Keatons, que han adaptat un conte tradicional mandinga que dóna a conèixer l’imaginari de la cultura senegalesa a través de la festa pel naixement d’un nou membre de la comunitat.

La Mostra també ha programat ‘Cösmix’, la nova producció de Teatre Mòbil, que relata la història de dos viatgers infatigables. A ‘Dins la panxa del llop’, la companyia De_Paper oferirà un espectacle amb teatrins de paper, titelles, ombres i música sobre la cadena alimentària. De la seva banda, el pallasso Toti Toronell posarà en valor els petits teatrets de fira, mentre que Marcel Gros portarà a Igualada ‘Universari’ per celebrar els seus 25 anys als escenaris. També destaca ‘Amigoo’, de Mumusic Circus, un espectacle que explica fragments de la vida d’un home i una dona que confabulen un món irreal ple de poesia i complicitat.

Tota la programació es pot trobar a la pàgina web de La Mostra d’Igualada.

Redacció / ACN

FER UN COMENTARI

*