Inici Destacats Mor Josep Sabaté, capellà del barri de Montserrat durant 51 anys

Mor Josep Sabaté, capellà del barri de Montserrat durant 51 anys

COMPARTIR

Aquest dissabte ha mort a Igualada a 81 anys Mossèn Josep Sabaté i Padrós, molt conegut per ser el capellà del barri de Montserrat durant més de mig segle, així com professor de religió de diversos centres escolars de la ciutat. La missa exequial serà presidida pel bisbe de Vic, Romà Casanova, i se celebrarà aquest dilluns a 2/4 de 12 a l’església de N.S. de Montserrat. A més, diumenge vinent, se li oferirà la missa de les 8 del vespre a la parròquia de la Sagrada Família.

Josep Sabaté havia nascut a Sendomi, la Segarra, llavors diòcesi de Vic, el 17 de desembre de 1937. Va fer els estudis al Seminari de Vic i fou ordenat sacerdot el 23 desembre de 1962.

Fou vicari d’Aiguafreda (1962), de Sallent (1964) i de Manlleu (1966).

L’1 d’octubre de 1967 era nomenat vicari de la parròquia de la Sagrada Família per al barri de Montserrat, càrrec que ha ocupat fins al passat estiu. També, ocupà temporalment, la rectoria de la Sagrada Família al moment de la mort de Mn. Lluis Toneu.

Han estat 51 anys d’atenció pastoral constant on al principi es va reconvertir la guarderia parroquial en un espai dedicat exclusivament al culte, la quasi-parròquia de Nostra Senyora de Montserrat. La guarderia, al pis de dalt, va desaparèixer posteriorment al construir-se la guarderia municipal.

Mn. Josep Sabaté ha tingut cura durant mig segle dels serveis propis de les celebracions dominicals, celebracions sacramentals, i les tasques pròpies de formació catequètica dels infants, joves i adults. Les seves misses, sempre participades amb cants a ple pulmó del cor del poble fidel, eren molt significatives i apreciades per moltes persones. Les seves homilies, breus i pràctiques. Les misses sempre acabaven amb el Virolai.

Sempre ha tingut cura de les celebracions de la Missa del Gall, Setmana Santa i de la festa de la Mare de Déu de Montserrat, de la que era un gran devot, i quan es feia una grandiosa ofrena de roses. Amb bona relació amb l’Associació de Veïns i l’Ajuntament, se celebren les festes de la Mare de Déu de Montserrat, que dóna nom a l’església i a la barriada, nascuda a finals dels anys 50 al voltant de les 420 llars de l’Obra Sindical, ocupats majoritàriament per famílies immigrants a Catalunya. L’església de Montserrat sempre va tenir una bona relació amb les germanes vedrunes, establertes durant molts anys al barri.

Josep Sabaté va ser, a partir de 1975, professor de religió a l’Abat Oliba, el centre de batxillerat de totes les escoles religioses d’Igualada. Allà va deixar una profunda petjada en molts alumnes de l’escola, va saber connectar amb tota una generació. Les seves classes eren amenes, disteses i propiciava el debat entre els alumnes, que el coneixien de manera simpàtica com “el mòsen”. També fou professor de l’escola Monalco.

Era el mossèn que portava més anys de treball pastoral a Igualada. De tracte humanitari, valorava molt la fraternitat entre els sacerdots. Encara va poder participar, el passat mes de gener, en el dinar de germanor que es va celebrar amb motiu dels 50 anys de la consagració de l’església parroquial de la Sagrada Família, a la que havia estat present, com a vicari de Mossèn Lluis Toneu, l’any 1969.

1 COMENTARI

  1. Va ser el meu professor de religió a l’Abat Oliba i, efectivament, va deixar una profunda petjada. Va ser un dels millors mestres que he tingut mai, potser dels que més van saber conectar amb nosaltres, nois i noies acabats d’entrar en la adolescència. És un honor haber pogut gaudir de les seves classes. Descansi en pau Mossèn.

FER UN COMENTARI

*