Inici Llibres Mor als 87 anys Josep Maria Castellet, escriptor, crític i editor

Mor als 87 anys Josep Maria Castellet, escriptor, crític i editor

COMPARTIR

[Img #12358]

Dol a les Lletres Catalanes motivat per la mort de l’escriptor, crític i editor Josep Maria Castellet (1926-2014) als 87 anys. Castellet va tenir un paper destacat en la vida cultural catalana de la segona meitat del segle XX. Va ser director literari d’Edicions 62 durant 30 anys, i sota la seva direcció l’empresa es va convertir en l’editorial catalana de referència. Respectat i admirat dins i fora de Catalunya, vinculat a les editorialsSeix Barral, i sobretot a Edicions 62 i Península, va ser l’ànima de trobades com les de Formentor i Sitges amb escriptors d’arreu del món i de premis literaris internacionals com el de Formentor.
Castellet va inspirar el frustrat Pacte Cultural que el 1989 va voler impulsar el conseller de Cultura Joan Rigol, que n’hi va reconèixer la paternitat, i va ser el primer president de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.
També va ser membre del PEN Club, del Consell Assessor de Cultura de la Generalitat i degà de la Institució de les Lletres Catalanes.
Va guanyar la Creu de Sant Jordi, la Medalla d’Or de la Generalitat, el premi Nacional de Cultura i el Premi de les Lletres Espanyoles, que va interpretar com un reconeixement al seu paper de pont entre la cultura en català i en castellà, i també a la supervivència.
Resistent cultural durant el franquisme, va escriure crítica literària i més tard memorialística, amb “Memòries poc formals d’un editor literari”, “Els escenaris de la memòria” i “Seductors, il·lustrats i visionaris” i “Tres escriptors amics”, on va retratar diversos autors i companys de generació.
Amb motiu de la mort de Josep Maria Castellet, el Grup 62, on l’escriptor, crític i editor va estar vinculat durant més de 30 anys, ha fet públic un comunicat tot fent un recordatori i agraïment  a la seva figura i vàlua com a figura indiscutible de les Lletres Catalanes. Us oferim en aquest article el contingut d’aquest comunicat:
Grup 62 vol expressar el seu condol per la mort de l’editor i escriptor Josep Maria Castellet, i recordar la importància capital de la seva figura en el projecte editorial d’Edicions 62, primer, i de Grup 62, després. Al reconeixement professional i humà més profund, i al sentiment de pèrdua irreparable i d’enyorança que sentim, s’hi afegeix la nostra admiració cap a l’obra literària d’una personalitat decisiva en la vida cultural catalana i espanyola de la segona meitat del segle XX.

Josep Maria Castellet va tenir un paper fonamental en els inicis d’Edicions 62. S’hi va incorporar com a director literari el 1964, i va exercir-hi aquesta funció més de trenta anys. També va fer-se càrrec tot aquest temps d’Edicions Península, el segell en castellà centrat en l’assaig i el pensament, creat el mateix 1964. El 1996, quan es va jubilar, va passar ocupar el càrrec de conseller de l’empresa; l’any 2000 va ser nomenat president del Consell d’Administració del Grup 62, responsabilitat que ha exercit fins ara. Sota la seva direcció literària, Edicions 62, va convertir-se en l’editorial catalana de referència, amb un catàleg ampli i sòlid, al qual Castellet va incorporar alguns dels títols i autors contemporanis més importants del panorama literari català, espanyol i internacional, tant en la narrativa com en la poesia i en l’assaig. Amb la seva tasca al capdavant d’Edicions 62 i d’Ediciones Península, primer, i de Grup 62, després, Castellet ha deixat un profund segell personal en el món editorial català i espanyol, i una petja inesborrable en tots els que hem tingut la sort de treballar el seu costat.

T’enyorarem sempre, Mestre.
Grup 62
COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*