Inici Societat Montbui projecta un parc fluvial al riu Anoia, amb una inversió de...

Montbui projecta un parc fluvial al riu Anoia, amb una inversió de 2,5 milions d’euros

COMPARTIR

L’Ajuntament de Montbui disposa ja del projecte per executar les obres d’urbanització del nou Parc Fluvial, el qual estarà ubicat a la zona camp del Gabarró, per sota de la plaça de la Unió de Vista Alegre i del marge dret del riu Anoia entre el punt més a l’oest d’aquest camp i el Pont Vell de Montbui. El projecte de l’obra l’ha redactat l’empresa Batlle i Roig Arquitectes, i suposarà una inversió total de 2’5 milions d’euros.

L’Ajuntament de Montbui, que disposa de part del finançament en forma de subvencions, està treballant per agilitzar els tràmits administratius. L’objectiu és poder licitar i començar l’actuació durant els propers mesos.

El projecte de Parc Fluvial montbuienc inclou la urbanització i adequació de l’actual zona agrícola del Camp d’en Gabarró, a tocar de Vista Alegre, en el marge montbuienc del riu Anoia. Suposarà la creació d’un espai lúdic i d’oci, un pulmó verd de 80.000 metres quadrats ubicat a tocar d’una de les entrades a Montbui.

Com explica l’Alcalde Teo Romero Com explica l’Alcalde montbuienc Teo Romero “el nou Parc Fluvial és el gran projecte que ens permetrà integrar definitivament el riu Anoia en el nostre dia a dia. Fins ara el riu ens separava d’Igualada. Volem que a partir d’ara aquest nou espai ens uneixi i es converteixi en una zona de lleure, un espai de berenador, amb la possibilitat de barbacoes, amb un ús públic i amb la realització d’una activitat econòmica”. Romero va assenyalar que “estem parlant d’una actuació ambiciosa, que ha de ser punt clau integrat amb la Via Blava que resseguirà el riu Anoia”. Romero va recordar que “aquest projecte completa l’actuació del 2012, feta a la zona alta del riu”, i apunta també que “és una actuació molt important i que especialment ens permetrà guanyar una zona per a tothom: amb elements lúdics, amb vegetació i arbres, amb una làmina d’aigua…D’alguna manera volem complir un somni. Que aquest nou espai sigui lloc de gaudi i de lleure per a tothom i, a la vegada, sigui un motoret de dinamització de l’economia. Montbui ha d’aprofitar l’avantatge de ser un municipi que té riu”.

Cinc zones diferenciades

El futur Parc Fluvial de Montbui planteja cinc zones molt perfilades. D’entrada hi haurà una zona d’aparcament, ubicada a la cota superior i a la qual s’accedirà des del carrer Jaén. El projecte estableix un aparcament sota els arbres amb una franja de formigó central que estructurarà les places a costat i costat.

En la zona de les antigues terrasses agrícoles es concentraran bona part dels equipaments i zones d’activitat. Es mantindran les tres terrasses que hi ha actualment, evitant els moviments de terra en aquesta zona. En la terrassa superior s’hi col·locarà un equipament i uns banys públics. La terrassa intermèdia albergarà una gran zona de pícnic i barbacoes, equipada amb taules grans, bancs i graelles. Relacionada amb aquesta terrassa i amb la inferior hi haurà uns jocs infantils de trepa, formats per troncs de fusta, xarxes i cordes que preserven el caràcter fluvial del lloc. El paviment d’aquesta zona serà de sauló amb uns camins de formigó que surten des de l’espina central i s’allarguen per cada terrassa. Cada terrassa tindrà una doble alineació d’arbres que donaran ombra a l’espai.

Les deveses estaran ubicades al peu del talús que limita amb el parc fluvial. Seran espais sota una retícula de pollancres, pensats com a zones d’estada i de pícnic i equipats amb gran varietat de jocs infantils per a totes les edats. Entre les deveses i el prat es formaran unes grades de pedra arenisca, on els usuaris es podran asseure i gaudir del paisatge. Aquesta grada estarà oberta a tota l’esplanada, així que funcionarà com un amfiteatre quan hi hagi activitats i/o celebracions municipals. A la devesa més gran hi haurà dues clarianes sense arbres, on s’ubicaran les barbacoes. S’estructura amb un camí central de formigó. A l’altra devesa hi haurà una gran quantitat de jocs infantils, tots ells fets principalment de fusta. En el talús s’hi col·locarà un joc de trepa i un tobogan. En tota la superfície de la pollancreda, hi ha un prat baix trepitjable, a excepció de les zones de barbacoes on hi ha paviment de sauló.

Com a quart espai clarament diferenciat, el projecte contempla la Via Blava, que és el camí que creua l’àmbit en tot el seu ample i va paral·lel al riu. És un camí que s’unirà en ambdós extrems amb la Via Blava de l’Anoia promoguda per la Diputació. La secció proposada per a aquest camí està pensada per a controlar l’aigua d’escorrentia.

A la Via Blava s’hi podrà accedir des de dos punts. A l’oest, el camí de formigó que prové del carrer Jaén hi desembocarà. En aquest punt es crearà un doble eixamplament del camí, una zona d’estada relacionada amb el riu i acompanyada per una alineació d’arbres; i una altra zona d’observació de la fauna i flora, equipada amb una línia de bancs de pedra arenisca sota una alineació d’arbres.

A l’est de l’àmbit, els camins de formigó preexistents i els nous camins del Parc Fluvial crearan una placeta. Des de la placeta surt un pont de formigó que donarà continuïtat a la Via Blava. En aquesta zona hi haurà unes grades de fusta que salven els desnivell i estabilitzen els talussos existents.

L’esplanada serà la zona del Parc Fluvial compresa entre les grades de les deveses i la mota per on discorre la Via Blava. Serà un espai molt versàtil, on hi podran tenir cabuda moltes activitats lúdiques, celebracions, etc.

Es preveu també la creació d’una petita bassa, que estarà en el creuament entre el camí d’accés de formigó i la Via Blava. La bassa farà 67 metres de llarg per 10 d’amplada, i no superarà en cap cas el metre i 20 centímetres de profunditat. La bassa, especialment adequada per als amfibis de la zona, comptarà amb un sensor que activarà una bomba d’aigua, la quan reomplirà aquesta bassa sempre i quan la làmina d’aigua baixi dels 40 centímetres a la zona menys profunda.

Cal dir també que el projecte de nou Parc Fluvial de Montbui proposa una millora del sòl agrícola que hi ha actualment a la zona, un llaurat i una sembra de prat florit, d’altura mitja i trepitjable, que requereixi poc manteniment.

A l’hora de realitzar l’actuació es tindrà en compte la topografia original del terreny. Per superar les diferències de nivell existents entre la trama urbana i la cota fluvial, es reutilitzaran i milloraran els camins ja existents, completant així el projecte d’urbanització de la part alta del riu dut a terme prèviament per l’Ajuntament l’any 2012.

El projecte de construcció del nou Parc Fluvial inclourà diferents enderrocs i tasques de moviment i neteja del terreny, També es crearan els nous espais, s’habilitaran els subministraments d’aigua i llum i s’augmentarà la vegetació de la zona per aportar una major biodiversitat.

1 COMENTARI

  1. La proposta em sembla increíble sempre que estigui dins dels pressupostos que Montbui pot encarar. Tot i així sempre dic que m’encantaria que el riu Anoia algun dia pugui ser un espai de bany, amb aigues no contaminades per manques de depuradores i els rumors del curtidors llençant productes, sense les escombraries d’una població amb manca de seny i amb un corrent d’aigua constant i bonic. Sembla un somni d’utopia però si es comencés a treballar ara per un riu en condicions qui sap si en 20 anys el riu podria ser completament diferent. La situació ja ha millorat molt, perquè no es dona un impuls final? De fet el riu a Tous es completament diferent a la situació passada la riera de l’Espelt. La natura és més llesta que nosaltres i sap com treure la brossa d’ella però i si l’ajudem?

    Tot i així sempre a favor de fer-ne vida dels espais naturals com a Vilanova que ara n’és un referent.

FER UN COMENTARI

*