L’exposició “Canvi de Rumb” desgrana en 10 blocs els problemes de la globalització a què hem de fer front. Els drets laborals dels països del sud, els subsidis a l’agricultura, les patents farmacèutiques, els paradisos fiscals i el deute extern són alguns dels temes que es plantegen a la mostra. La mostra, que es va crear amb motiu del Fòrum de Barcelona 2004, es pot visitar al vestíbul de l’Ajuntament de Montbui, que va acollir dijous passat una conferència a càrrec d’un dels autors de la exposició, Toni Comín.
Com resava el títol de la conferència, hem de canviar el rumb, però cap a on?. Comín responia a la quarantena d’assistents que “hem de fer que les relacions de poder en els mercats globals, tant en els mercats financers com en els comercials, siguin més equilibrades, menys asimètriques”. Això s’ha de fer en contraposició a les regles actuals, “fetes a mida pels grans poders financers i industrials” i que en realitat han d’estar al servei de la població mundial. Per tant, el problema és “com podem construir la justícia social en un món global”.
Comín atribueix als mateix factor la crisi als països rics i la desigualtat endèmica entre el nord i el sud: “tot això passa perquè hem deixat les normes del joc només en mans d’un equip i l’economia en general ha quedat fora del control de les institucions democràtiques”. El repte és, doncs, “com posar els poders econòmics al servei de l’interès general”.
Per a aquest filòsof i polític –va ser diputat socialista durant les dues legislatures del Tripartit- això “és una utopia totalment viable. La pobresa mundial és un escàndol i es pot eradicar. Només ens ho hem de creure i girar del revés les regles del joc de l’economia global, amb regles del joc més equilibrades entre països”.
Montbui treballa per fer realitat el centre de formació Mont-solidari
Precisament la exposició “Canvi de rumb” –que ha estat itinerant durant prop d’una dècada- quedarà instal•lada de forma permanent en l’equipament Mont-solidari que planteja l’ajuntament del municipi. Per a l’alcalde montbuienc, Teo Romero, Mont-solidari és “la nostra ambiciosa, però alhora humil, aportació al treball solidari”. Aquest centre de formació en l’àmbit de la cooperació internacional que s’ha d’instal•lar en una masia de propietat municipal als peus de la Tossa, és “un projecte que vol ser productiu, pedagògic, sensibilitzador i defensor de l’economia social”.
A banda de poder generar alguns llocs de treball, el que pretén l’equipament “és treballar en xarxa amb altres llocs del món que es dediquin a treballar per la solidaritat”, tot i que el mateix Romero reconeixia que “un dels reptes és com els connectem”.
Sobre l’equipament, l’alcalde montbuienc va explicar que “encara s’estan prenent les decisions oportunes, amb la participació de tots els grups del consistori”, també sobre el finançament. El projecte de reforma sortirà a licitació en les properes setmanes i ja compta amb 600.000 euros en subvencions de la Unió Europea, l’Estat i la Diputació de Barcelona. La intenció de l’Ajuntament de Montbui és que aquestes aportacions puguin cobrir els costos en la seva totalitat.
Teo Romero va concretar que Mont-solidari pretén ser “un viver d’empreses d’economia social”, no només les dedicades a la cooperació, molt afectades per les retallades del sector públic. A més de 13 espais per a emprenedors, l’equipament comptarà amb aules de formació i 25 places d’allotjament, “per tal de vincular formació i lleure”. Una de les finalitats és que el projecte “pugui sensibilitzar al voltant dels valors a escolars de tot Catalunya”