Inici Destacats El món empresarial de l’Anoia s’apropa a les aules

El món empresarial de l’Anoia s’apropa a les aules

COMPARTIR

Què fan les desenes d’empreses que tenim a costat de casa? Massa vegades, la societat viu d’esquena a la realitat industrial que té a quatre passes. I l’empresa, concentrada en els seus objectius, tampoc s’esmerça en explicar-se de portes enfora. Amb l’objectiu de revertir aquesta situació, la Unió Empresarial de l’Anoia (UEA) ha posat en marxa aquest curs el programa “Les professions del futur”, mitjançant el qual tant es faciliten visites escolars a empreses de l’Anoia com visites d’empresaris als centres educatius. La setmana passada els alumnes de 4t. d’ESO del Monalco van visitar l’empresa de logística Mestrans i l’empresa tecnològica Intarex. Paral·lelament, l’empresa The Stikets Company va visitar els alumnes de 4t. de l’escola Maristes per exposar-hi el seu testimoni i la seva experiència.

En tots tres casos, tant escoles com empreses coincideixen en assegurar que va ser una experiència d’allò més enriquidora. Així, els estudiants van poder conèixer quina és la realitat del sector empresarial que estan visitant, què implica tirar endavant una empresa, quins contratemps han d’afrontar en el dia a dia, quines necessitats de personal format tenen…, mentre que les empreses van tenir l’oportunitat de mostrar-se als futurs treballadors-empresaris- dirigents-… d’aquest país, i respondre els dubtes que poguessin tenir.

El programa “Les professions del futur” –integrat també en el projecte AIRE del Departament d’Ensenyament de l’Ajuntament d’Igualada– va posar-se en marxa durant el primer trimestre escolar amb la visita de l’empresa Kon Tiki a l’institut Milà i Fontanals, i tindrà continuïtat tant al llarg del segon trimestre com del tercer. De fet, els alumnes del Milà i Fontanals ja tenen programada per els propers dies una visita a la Fundació Sanitària Sant Josep.

Kon Tiki Mila i Fontanals

Una realitat empresarial diversificada

La comarca de l’Anoia és forta en diversos sectors empresarials, no només en els tradicionals com el tèxtil i la pell, sinó que també hi ha sectors com el metal·lúrgic, el químic, les arts gràfiques, els transports, les noves tecnologies, el sociosanitari, el motor, el paperer… que són cabdals en el conjunt de l’economia comarcal. Són centenars les empreses que poden esdevenir una oportunitat per als joves de la comarca, on hi poden trobar un futur professional.

Segons es va posar de manifest a l’estudi “Empresa i Progrés” que la UEA va presentar el 9 de febrer, l’Anoia és la tercera economia comarcal més diversificada de Catalunya, fet que afavoreix l’aparició de les anomenades “economies de varietat relacionada”, que donen com a resultat noves varietats d’activitats o nous béns i serveis, alhora que afavoreixen la innovació.

En aquesta línia, un dels objectius d’aquest projecte és conscienciar als joves de la formació i les competències que calen per treballar amb empreses reals, donar visibilitat a la feina i els oficis actuals, apropar els processos industrials als joves per tal que s’hi familiaritzin i hi tinguin interès, i també sensibilitzar la societat de la importància de formar-se en oficis, titulacions i sectors industrials arrelats a la comarca com a garantia de retenció del talent a la zona, d’inserció laboral ràpida i de revalorització dels sectors tradicionals amb personal cada vegada més format i capacitat.

El programa, de setembre a juny

El Programa “Les professions del futur” és obert a tots els centres educatius i formatius d’arreu de l’Anoia. En cas de voler participar-hi cal posar-se en contacte amb la UEA o bé amb el projecte AIRE de l’Ajuntament d’Igualada, per gestionar o bé una visita a una empresa, o bé que una empresa els visiti a l’aula.

FER UN COMENTARI

*