Inici Cultura Els Moixiganguers descarreguen la seva primera ‘catedral’

Els Moixiganguers descarreguen la seva primera ‘catedral’

COMPARTIR

Els Moixiganguers d’Igualada han assolit aquest cap de setmana una gran fita històrica descarregant per primer cop el 5 de 8, l’anomenada catedral dels castells. Les prop de 200 camises morades que van omplir la plaça de Pius XII d’Igualada dissabte a la tarda eren conscients del repte, però van demostrar molta confiança amb el castell i van descarregar-lo amb treball però sense especials dificultats. La torre de vuit amb folre i el tres de vuit que van acompanyar la catedral van convertir la 23a diada de la colla dels igualadins en la millor actuació de tot el seu historial. Els Moixiganguers fan així un pas enorme en els castells de la gamma més alta dels 8 pisos.

La 23a Diada dels Moixiganguers va començar puntual a les sis de la tarda, i la colla igualadina comptava amb un elevat nombre de camises per actuar-hi al costat dels Bordegassos de Vilanova i la Geltrú i dels Al·lots de Llevant, vinguts de Manacor. El castell de sortida dels morats per encarar el programa va ser la torre de 8 amb folre, una estructura dominada per la colla, que fins dissabte l’havia descarregat en 6 ocasions malgrat ser el seu sostre casteller. Els igualadins van completar la torre sense problemes, i aquest inici de diada que ja ve sent una tradició va acabar sent perfecte pel gran repte que els esperava en la segona ronda, l’objectiu clar del dia i un dels de la temporada, treballat des de feia mesos: el 5 de 8. Amb màxima concentració, els Moixiganguers van tancar la pinya del castell i amb els primers pisos col·locats van corroborar que les mides eren bones i la prova es va tirar amunt amb decisió. Era doncs, la primera vegada que els Moixiganguers intentaven la catedral. El castell va pujar amb el ritme precís, assajat, i ràpidament va arribar la carregada de l’enxaneta que va ser celebrada per l’ovació de la plaça. La descarregada va ser més moguda, fruit dels nervis inherents del moment, però la convicció dels castellers i els ànims del públic van dur el millor final possible. Els Moixiganguers ja tenen una nova fotografia i una nova data per emmarcar en la seva història. Van arrodonir la diada amb el 3 de 8, tres pilars de 5 de comiat.

Els Bordegassos de Vilanova, d’altra banda, no van tenir una actuació tan reeixida. El seu primer castell va ser un tranquil 3 de 8, però en segona ronda van fer un intent de torre de 8 amb folre, que es va trencar sobtadament quan els dosos s’anaven a col·locar, i després d’això la diada se’ls va travessar: van fer un intent desmuntat de 2 de 7, un altre intent desmuntat de 4 de 8 i van acabar amb el 4 de 7. Per la seva banda, els Al·lots de Llevant van descarregar el 5 de 7, a la primera ronda, un dels seus millors castells, i després van completar el 4 i el 3 de 7 amb agulla. Una actuació de mèrit, tant pel nivell dels castells com pel fet de poder-los portar a una distància ben considerable de casa seva. La colla va arribar divendres a Igualada per passar-hi tot el cap de setmana, on hi han fet diverses activitats. Els Moixiganguers els han volgut tornar així l’agradable acollida que els Al·lots els van fer fa 2 anys, quan van anar a actuar a Manacor.

La jornada es va acabar amb les tres colles alçant pilars de solidaritat amb els presidents d’Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, empresonats a Soto del Real, per demanar-ne l’alliberament.

FER UN COMENTARI

*