Inici Política Miquel Iceta (PSC) defensa el Federalisme enfront d’un ‘model incert com la...

Miquel Iceta (PSC) defensa el Federalisme enfront d’un ‘model incert com la independència’

COMPARTIR

[Img #8989]El passat 12 de juliol es va celebrar a Masquefa una xerrada amb el títol “Les claus del Federalisme”, el qual vam poder comptar amb Miquel Iceta, President de la Fundació Rafael Campalans i un dels artífexs de l’acord entre PSC i PSOE sobre el model territorial del PSOE, l’anomenat “acord de Granada”. L’acte s’emmarca en la campanya impulsada pel PSC-Anoia per explicar el model federal i els valors del federalisme a la comarca i també en el conjunt d’actes que està organitzant l’agrupació de Masquefa.

La presentació va anar a càrrec de Dani Gutiérrez, secretari d’organització del PSC de Masquefa, que va introduir el convidat i va explicar les activitats que realitza l’agrupació. A la presentació inicial també hi va ser Teo Romero, 1r Secretari del PSC-Anoia, que va explicar les intencions de fer més actes com aquest arreu de la comarca, la voluntat d’explicar el federalisme arreu.

El convidat, Miquel Iceta, amb to didàctic va explicar el document aprovat a Granada i va parlar sobre els avenços fets i allò que encara queda per fer. Així, el primer que va dir és que “més enllà de l’Ebre hi ha federalistes”, i que aquest acord suposa “un pas important, no del tot suficient, però molt important vist d’on veníem”. Fent un repàs als objectius del PSC, Iceta va concloure que: la definició d’Espanya com Estat federal ha quedat oberta; la definició d’Espanya com una nació que integra nacions, nacionalitats i regions ha quedat obert (la denominació de cada zona la decidirà cada zona); la definició precisa de les competències de l’Estat i de les pautes sobre com les ha d’exercir s’ha aconseguit, reduint quasi tots els conflictes de competències; el reconeixement de l’asimetria competencial, dels fets diferencials i dels drets històrics, s’ha aconseguit; la consideració dels temes lingüístics i culturals com a competència estricta de les CCAA amb dues llengües oficials s’ha aconseguit, de manera que s’evita casos com la llei Wert; constitucionalitzar els principis de solidaritat i d’ordinalitat en el finançament de les CCAA, és a dir, un sistema solidari però sense perdre posicions en rebre recursos; la descentralització del poder judicial, s’ha aconseguit; la transformació de l’actual Senat en un Consell federal inspirat en el Bundesrat, s’ha aconseguit, de manera que esdevingui una cambra útil i eficient pel bon funcionament de l’administració i de l’Estat.
En definitiva, un acord que modernitza l’administració i l’organització i distribució del poder, i busca un model que governa actualment el 60 % de la població mundial, i que els països punters i emergents tant a nivell europeu i mundial tenen com a organització del seu poder intern.

Per tant, segons Miquel Iceta, “un model d’estat modern, actual, vigent i amb recorregut cert i real, enfront un model ineficaç com el centralista o incert com l’independència”.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*