Inici Destacats Un miler de patges participaran a la cavalcada dels Reis d’Igualada, que...

Un miler de patges participaran a la cavalcada dels Reis d’Igualada, que repartiran més de 2.000 regals

COMPARTIR

Igualada ja ho té gairebé tot a punt per celebrar una de les festes més emblemàtiques i participades de la ciutat, la cavalcada dels Reis, que també és una de les més antigues del país. Segons ha detallat el portaveu de la comissió organitzadora de la festa, Eduard Creus, enguany a la cavalcada hi haurà prop d’un miler de patges que, al llarg de la nit, repartiran de manera personalitzada per les cases uns 2.200 regals. Creus també ha dit que es mantindrà el dispositiu de seguretat dels darrers anys, amb la col·laboració de la Policia Local i de seguretat privada, i no es prendran mesures excepcionals. Pel que fa a la candidatura per optar a ser Patrimoni Cultural i Immaterial de la Humanitat de la Unesco, Creus ha relatat que estan “a l’espera” de la resposta del Ministeri de Cultura, però ha recordat que “el procés pot ser molt llarg”.

La Comissió dels Reis d’Igualada treballa des de fa mesos per organitzar la cavalcada, que tindrà lloc aquest divendres 5 de gener. La cavalcada dels Reis d’Igualada destaca de la resta de festes del país perquè la mateixa nit del dia 5 de gener, els patges reparteixen “personalment” els regals per totes les cases de la ciutat. Carregats amb una escala de mà, els patges pugen a les cases pels balcons i entreguen els paquets als més menuts. Segons Creus, enguany està previst que es reparteixin uns 2.200 paquets i, un any més, els patges també entraran a les cases de les famílies més necessitades.

Des de la comissió de Reis calculen que unes 40.000 persones veuran en directe l’arribada de Ses Majestats a la capital de l’Anoia, “molts dels quals vindran de fora de la comarca”, segons ha explicat Eduard Creus. Una altra de les peculiaritats de la festa és que fins el mateix dia 5 de gener el patge Faruk envia missatges cada dia als més menuts a través de la ràdio municipal.

Pel que fa a les mesures de seguretat, el portaveu de la comissió de Reis ha dit que no han planificat cap actuació excepcional com sí que s’ha fet, per exemple, a la ciutat de Barcelona on s’ha prohibit la circulació dels camions amb un pes superior als 3.500 quilos. Així doncs, la seguretat es continuarà coordinant amb la Policia Local d’Igualada i, en alguns trams, es reforçarà amb agents de seguretat privada.

El reconeixement de la Unesco, a l’espera

La Generalitat va declarar el desembre de 2017 la festa dels Reis d’Igualada com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional. Va ser l’any en què la festa celebrava el seu 120è aniversari. El 2010, però, la celebració ja va aconseguir el títol de Festa Popular d’Interès Nacional. El 2013 l’Ajuntament de la ciutat va iniciar els tràmits per declarar la festa Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco. Segons Creus, es tracta d’un procés “molt llarg”, que pot tardar diversos anys a materialitzar-se des de la presentació de la candidatura al Ministeri de Cultura.

Els Reis d’Igualada, en directe a infoanoia.cat

La Cavalcada dels Reis d’Igualada es podrà seguir novament a través d’infoanoia.cat, gràcies a la transmissió de vídeo en streaming d’alta definició que ofereix cada any l’Ajuntament d’Igualada. S’iniciarà a les 18:30h i s’allargarà fins aproximadament les 21h.

L’objectiu de la proposta és acostar la Festa dels Reis a aquells que no la poden viure personalment, una iniciativa de l’Ajuntament de la ciutat, amb el suport de la Comissió de la Cavalcada dels Reis d’Igualada que es duu a terme des de l’any 2013.

Els espectadors podran veure la visita dels patges a la gent gran de la Residència Pare Vilaseca, l’arribada de Ses Majestats els Reis d’Orient a l’antic Hospital del Passeig Verdaguer i els seus parlaments, l’inici de la Cavalcada i el pas de la comitiva per les rambles. També s’emetrà en directe l’arribada del Patge Faruk al Foment i l’entrada dels patges en alguns balcons de la mateixa Rambla Sant Isidre fent servir les seves escales de mà.

Per a dur a terme aquesta transmissió, hi haurà un equip mòbil a la residència i al Passeig Verdaguer, i cinc càmeres fixes i un control de realització a la Rambla Sant Isidre, tot plegat coordinat pels professionals de Global Production. La narració i les entrevistes aniran a càrrec de Mireia Guilella i Carles Pauné i els comentaris especialitzats els aportarà el membre de la Comissió de Reis, Magí Marcé. L’espai per a ubicar-hi el control tècnic el cedeix per segon any el Casal Popular d’Igualada, el Foment.

Mar Martí / ACN – Redacció

COMPARTIR

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

*