Inici Societat Més d’un miler de persones es concentren per rebutjar macropolígons a la...

Més d’un miler de persones es concentren per rebutjar macropolígons a la Conca d’Òdena

COMPARTIR

Unes 1.300 persones, convocades per Unió de Pagesos, i les entitats Salvem Can Titó i Per la Conca, s’han concentrat aquest dissabte a Igualada per protestar contra la construcció d’un macropolígon a la Conca d’Òdena. Acusen el Govern i alguns ajuntaments d’aprofitar-se de la crisi actual per activar el projecte i fer-ho d’amagat. En aquests moments, el Govern ha posat el pla urbanístic en fase de debat amb el territori, però els veïns denuncien que tenen molt poca informació i cap capacitat de participació. «Tot s’està fent en veu baixa i no ens deixen discutir. Necessitem parar, parlar-ne i que ens expliquin quins beneficis pot aportar per a la comarca. D’entrada, ho trobem una aberració», asseguren des de Salvem Cant Titó.

Un error. Així és com el sindicat Unió de Pagesos qualifica el projecte de macropolígon que es vol fer a la Conca d’Òdena, i que ocuparia 400 hectàrees d’un territori especialment castigat per la crisi del coronavirus. Consideren que aquest no és el model que cal seguir i posen sobre la taula el fet que, actualment, a l’Anoia, ja hi ha diversos polígons completament buits.

El projecte de macropolígon a la Conca d’Òdena també ha despertat l’oposició de diverses entitats ecologistes i veïns, que han creat les plataformes Per la Conca i Salvem Cant Titó. Les entitats lamenten que urbanitzar grans quantitats de sòl industrial tindria greus afectacions sobre l’activitat agrària i sobre la salut i el benestar de la població. A més, posen l’accent en el fet que «el 40% del sòl industrial de la Conca d’Òdena està buit».

De fet, el mateix document inicial del projecte, elaborat per Territori i Sostenibilitat, reconeix que hi ha un centenar d’hectàrees lliures a la Conca. Això sí, assenyala que en la seva majoria es tracta de solars de menys de 2 hectàrees i, per tant, «una oferta no vàlida per a empreses que requereixen grans extensions».

El projecte

A més del de Can Morera, situat al municipi d’Òdena, que ja va aixecar l’oposició veïnal, el pla director posa sobre la taula dos polígons més. Un segon al voltant de l’aeròdrom Igualada-Òdena, en uns terrenys a tocar de l’autovia A-2, al límit entre Igualada i Jorba, i la darrera i polèmica opció, que contempla els terrenys del sud de la Conca, des del límit del riu Anoia, entre Montbui i Vilanova del Camí.

El pla també proposa prop de 200 hectàrees al sud d’Igualada, en una àrea que inclou els paratges de Can Titó, les Parellades i Plans de Tudó de Vilanova i el polígon de Montbui, actualment buit. En cas de tirar endavant, significaria la reconversió de 200 hectàrees de sòl agrícola en sòl industrial.

Un procés de debat sense capacitat de participació

En aquests moments, el Pla director urbanístic d’activitat econòmica de la Conca d’Òdena està en procés de debat al territori. En una primera fase, que va arrencar el passat mes de juny, els veïns van poder consultar tota la informació i fer propostes –se’n van recollir 104. En una segona fase, que just s’ha acabat aquesta setmana, s’han dut a terme dues sessions telemàtiques on a banda d’explicar-se la proposta inicial, s’han debatut les propostes presentades.

Des de les entitats, lamenten que la capacitat de participació és bàsicament nul·la, denuncien que el Govern aprofita l’actual context de crisi sanitària i restriccions per silenciar l’oposició i reactivar el projecte.

Oposició d’alguns ajuntaments

Inicialment, el projecte preveia urbanitzar la zona de Can Morera, a Òdena, una proposta que el consistori, a través d’una moció aprovada en el ple al setembre del 2019, va rebutjar. De la seva banda, el govern de Vilanova del Camí també ha rebutjat taxativament que es faci un polígon industrial a la zona de Can Titó, però els veïns no se’n refien.

En canvi, altres alcaldes com el d’Igualada, Marc Castells, s’hi mostren favorables. Segons Castells, que és també president de la Mancomunitat, fan falta polígons a la zona per combatre l’atur.

Estefania Escolà / ACN

2 COMENTARIS

  1. Orwell, si els poligons de Montbui i Castellolí son buits, els de Vilanova i Igualada a mitja capacitat!
    Els vividors son els que volen seguir fent poligons buits per tapar la ideva incapacitat per a omplir-los.

FER UN COMENTARI

*