Inici Societat Més de 6.000 infants i joves de la Conca d’Òdena s’han format...

Més de 6.000 infants i joves de la Conca d’Òdena s’han format aquest curs en igualtat de gènere

COMPARTIR

Els centres educatius de primària i secundària de la Conca d’Òdena han doblat en un any el número de tallers i sessions de formació en igualtat de gènere que han impartit als seus alumnes. En total han estat més de sis mil alumnes -2.049 alumnes de 23 centres de primària i 3.988 alumnes de 20 centres secundària- els qui han assistit a tallers de contacontes com ara “L’Àlex es maquilla”, “Que si rosa, que si blau”,  “Masclismes quotidians”, “Estereotips pantalla”, “Iguals o diferents”, “Et controlen a través de la xarxa?”, “Sexisme a les cançons” o “Ep! Parlem de sexe”, entre molts d’altres.  També han participat al programa 12 llars d’infants que han programat la sessió de contacontes “Els dracs també ploren”.

Tots els tallers, gratuïts per al centre, formen part del Programa de Coeducació que organitza per la Mancomunitat de la Conca d’Òdena, a través de la seva àrea d’igualtat. Així doncs, la MICOD facilita tallers gratuïts per reflexionar sobre les desigualtats de gènere als centres i equipaments dels municipis d’Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui, Òdena, La Pobla de Claramunt, Jorba i Castellolí.

Es tracta d’un projecte prioritari per la Mancomunitat, ja que la coeducació potencia la igualtat real d’oportunitats entre homes i dones, trenca amb els estereotips i els rols sexistes, i permet prevenir i abordar les violències masclistes. Amb els diferents tallers gratuïts que ofereix la MICOD i que els centres poden programar, s’avança cap a un sistema educatiu que té en compte la perspectiva de gènere. El fet que any rere any es multipliquin el nombre de centres que programen les activitats demostra que el programa s’ha consolidat i ha esdevingut una referència pels centres i el professorat. La MICOD es mostra satisfeta pel creixent interès i l’increment de demanda, que veu com un pas clau per avançar cap a la igualtat de gènere i l’eradicació de violències masclistes. El programa de coeducació forma part del Pla d’Igualtat de gènere de la Mancomunitat, que té l’encàrrec de treballar per l’eradicació de les discriminacions de gènere.

De cara al curs vinent la MICOD ofereix als centres un nou Programa de coeducació que inclou accions específiques per a totes les edats: des de llars d’infants fins a segon de batxillerat, incloent els centres de graus de formació professional. L’objectiu és trencar els estereotips de gènere ja des de la primera infància, a través de contes que presenten personatges diversos i famílies diverses, i tallers que treballen les diferents identitats de gènere i orientacions sexuals. Pel que fa a secundària es segueix treballant l’equitat de gènere però es posa un èmfasi especial en la prevenció de les violències masclistes i sexuals, un greu problema amb profundes arrels culturals i socials. Tots aquells centres que hi estiguin interessats, es poden posar en contacte amb la Mancomunitat a igualtat@micod.cat.

 

FER UN COMENTARI

*