El Mercat de les Espècies d’Argençola fa 10 anys i, degut a la crisi sanitària, es celebrarà en format virtual.
En aquests 10 anys, la Sortida de Reconeixement de Flora ens ha servit per passejar-nos per tot el terme d’Argençola (Carbasí, Contrast, Clariana i Albarells). Les diverses exposicions que ens han guiat pels carrer del poble ens han permès aprofundir en la mostassa, la farigola, el saüc, la menta, el safrà o el ginebró. Les jornades tècniques organitzades juntament amb l’Escola Agrària de Tàrrega han posat ciència. Els tastos de plantes i productes, el dinar o els maridatges han aportat les experiències. Els tallers i l’alquímia de les espècies han regalat el saber fer de les elaboracions. I hem destil·lat llorer, farigola, sàlvia, romaní, espígols o ginebró.
En aquesta desena edició no hi haurà una planta protagonista sinó tot un còctel amb les quals es fa un licor per brindar i tancar acords: la Ratafia. El dissabte 13 de juny dedicarem tot el dia a posar en valor les herbes que creixen i apareixen al nostre territori i que poden formar part d’un dels licors més populars de Catalunya. Posarem el paisatge dins d’una ampolla.
Cada casa guarda la seva recepta com un tresor i trobem tantes ratafies com persones que la fan. Cada lloc aprofita les herbes que hi surten i les complementen amb espècies comprades o cultivades. La manera de fer és molt diferent depenent de si es fa a casa o en un obrador. Fer aquest licor a base de nous verdes i moltes herbes és una satisfacció, i posar l’ampolla damunt la taula havent dinat és un luxe de les sobretaules. La Ratafia és cultura, història, gastronomia, evolució, paisatge, saviesa, i una tradició tant antiga i tan nostra.
Les activitats es repartiran de la següent manera. El matí es centra en la Jornada Tècnica gratuïta “Botànica a la Cuina. Espècies, herbes i flors”. Ratafia. Paisatge i cultura. Les herbes, elaboració i maridatges a la cuina que es realitzarà en línia. Cal doncs inscripció prèvia a través de l’enllaç que figura a la part inferior del programa. Uns dies abans de la sessió ens posarem en contacte amb vosaltres per enviar-vos l’enllaç des d’ on podreu participar a la jornada. Per a més informació o aclariments, envieu correu electrònic a associacioeltrill@gmail.com
La tarda comença amb una activitat que ens fa molta il·lusió. La Sortida de reconeixement de flora per collir les herbes de la ratafia la celebrem en gran i estarà guiada per Marc Talavera, Els Corremarges, Airy Gras, Montserrat Enrich i Astrid Van Ginkel.
Seguirem la tarda amb un Taller d’elaboració casolana de Ratafia, els avis de Cal Rosó i els Amics de la Ratafia de l’Anoia ens explicaran com fer la Ratafia, seguirà l’alquímia de les espècies amb receptes i elaboracions d’aliments que contenen ratafia, per a continuació la Presentació de llibres relacionats amb la ratafia i acabar amb un Tast de Ratafies guiat pels membres de La Sobirana. Acabarem amb un concert amb els Maria Lluïsa.
Com cada any les parades estaran amb nosaltres, tot i que aquest cop online, però on podreu comprar infusions, alimentació i cosmètica així com ratafia i derivats.