Inici Destacats El Mercat de les espècies d’Argençola es celebrarà en format virtual

El Mercat de les espècies d’Argençola es celebrarà en format virtual

COMPARTIR

El Mercat de les Espècies d’Argençola fa 10 anys i, degut a la crisi sanitària, es celebrarà en format virtual.

En aquests 10 anys, la Sortida de Reconeixement de Flora ens ha servit per passejar-nos per tot el terme d’Argençola (Carbasí, Contrast, Clariana i Albarells). Les diverses exposicions que ens han guiat pels carrer del poble ens han permès aprofundir en la mostassa, la farigola, el saüc, la menta, el safrà o el ginebró. Les jornades tècniques organitzades juntament amb l’Escola Agrària de Tàrrega han posat ciència. Els tastos de plantes i productes, el dinar o els maridatges han aportat les experiències. Els tallers i l’alquímia de les espècies han regalat el saber fer de les elaboracions. I hem destil·lat llorer, farigola, sàlvia, romaní, espígols o ginebró.

En aquesta desena edició no hi haurà una planta protagonista sinó tot un còctel amb les quals es fa un licor per brindar i tancar acords: la Ratafia. El dissabte 13 de juny dedicarem tot el dia a posar en valor les herbes que creixen i apareixen al nostre territori i que poden formar part d’un dels licors més populars de Catalunya. Posarem el paisatge dins d’una ampolla.

Cada casa guarda la seva recepta com un tresor i trobem tantes ratafies com persones que la fan. Cada lloc aprofita les herbes que hi surten i les complementen amb espècies comprades o cultivades. La manera de fer és molt diferent depenent de si es fa a casa o en un obrador. Fer aquest licor a base de nous verdes i moltes herbes és una satisfacció, i posar l’ampolla damunt la taula havent dinat és un luxe de les sobretaules. La Ratafia és cultura, història, gastronomia, evolució, paisatge, saviesa, i una tradició tant antiga i tan nostra.

Les activitats es repartiran de la següent manera. El matí es centra en la Jornada Tècnica gratuïta “Botànica a la Cuina. Espècies, herbes i flors”. Ratafia. Paisatge i cultura. Les herbes, elaboració i maridatges a la cuina que es realitzarà en línia. Cal doncs inscripció prèvia a través de l’enllaç que figura a la part inferior del programa. Uns dies abans de la sessió ens posarem en contacte amb vosaltres per enviar-vos l’enllaç des d’ on podreu participar a la jornada. Per a més informació o aclariments, envieu correu electrònic a associacioeltrill@gmail.com

La tarda comença amb una activitat que ens fa molta il·lusió. La Sortida de reconeixement de flora per collir les herbes de la ratafia la celebrem en gran i estarà guiada per Marc Talavera, Els Corremarges, Airy Gras, Montserrat Enrich i Astrid Van Ginkel.

Seguirem la tarda amb un Taller d’elaboració casolana de Ratafia, els avis de Cal Rosó i els Amics de la Ratafia de l’Anoia ens explicaran com fer la Ratafia, seguirà l’alquímia de les espècies amb receptes i elaboracions d’aliments que contenen ratafia, per a continuació la Presentació de llibres relacionats amb la ratafia i acabar amb un Tast de Ratafies guiat pels membres de La Sobirana. Acabarem amb un concert amb els Maria Lluïsa.

Com cada any les parades estaran amb nosaltres, tot i que aquest cop online, però on podreu comprar infusions, alimentació i cosmètica així com ratafia i derivats.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*