Inici Societat Un memorial reivindicarà les 16 teixidores de Carme empresonades per fer vaga...

Un memorial reivindicarà les 16 teixidores de Carme empresonades per fer vaga l’any 1882

COMPARTIR

La Intersindical Anoia i l’Ajuntament de Carme han anunciat un acord per coordinar-se i impulsar un espai al municipi per retre homenatge a la històrica figura de les setze teixidores que l’any 1882 van ser detingudes i empresonades. Des del sindicat han volgut reivindicar el “lideratge femení” de les teixidores i el “seu llegat històric en la lluita i la reivindicació per la millora dels drets laborals de les dones contra l’explotació que suposava el conveni laboral del sector tèxtil de 1854”.

Ajuntament i sindicat s’han emplaçat a crear un nou espai en el terme municipal on es pugui conèixer la història, reivindicar el paper sindical i homenatjar-les com es mereixen. Les setze teixidores de Carme van ser detingudes per “violència, desordre públic i desobediència a l’autoritat” en el marc d’unes accions que van ferir de mort Catarina Vicenta Casanova Sanahuja, més coneguda històricament com a “La Trabala”. Les sindicalistes protestaven després de 19 setmanes de lluita i van ser empresonades durant dos mesos. Els fets van ser protagonitzats majoritàriament per dones i és considerada una de les primeres vagues femenines de la història.

Amb motiu del 8 de març, dia de les dones, sindicat i ajuntament han fet públic el preacord de treball que feia setmanes que s’estava gestant. Durant el transcurs d’aquest any es treballarà per finalitzar el memorial al llarg de l’any vinent.

FER UN COMENTARI

*