Aquest cap de setmana la Unión Cultural Extremeña Anoia celebra la 24a edició de la Festa de la Matança del porc que enguany serà força especial, perquè s’emmarca en el 25è aniversari de l’entitat. Els actes començaran a partir de les 10 h del matí i aquesta vegada es desenvoluparan a Can Papasseit, per no coincidir amb la 25a Cursa Popular, al Parc Fluvial.
Tot i que la festa es fa el diumenge, el dia abans, és força especial i de molta feina per a l’entitat, que ha de començar els preparatius per a la separació de la carn i elaboracions de la prova.
Diumenge, la primera activitat oberta a tota la població és l’esmorzar a base de migas i cafè amb llet, que és com s’acompanyen a Extremadura. És el primer àpat per als més matiners, com explica la relacions públiques de l’entitat, Enriqueta Borrega, però a les 11h també es fa un segon esmorzar a base d’entrepans de botifarra i cansalada.
Cap a dos quarts de dotze hi haurà una de les demostracions més genuïnes d’aquesta tradició de la matança del porc: el farcit de productes del porc, que es basa en l’elaboració de xoriços de manera artesanal.
Aquest és un any especial per a la UCE Anoia que està, recordem, celebrant el 25è aniversari i que precisament per això ha incorporat algunes novetats a la festa de la Matança del porc. D’una banda les actuacions, que tindran lloc, la primera, a la una del migdia, a càrrec del cor El sentir de una tierra, i la segona, a les 5 de la tarda, amb el grup de Playback Teatro 60.
Una altra de les novetats importants de la festa serà el dinar. El menú, si més no, varia per adaptar-se a tots els públics, als estómacs més forts i a aquells que són més febles i que segons afirma Enriqueta Borrega, ja havien manifestat en alguna ocasió que el tradicional cocido era un dinar fort. Aquest any, doncs, han optar per cuinar un arròs amb costelles de porc.
El dinar començarà a les 14h i serà gratuït per a totes les persones sòcies de l’entitat, una manera de celebrar aquest 25è aniversari.
Com assenyala Borrega no cal participar de tots els àpats i per tant hi haurà la possibilitat de comprar o bé un tiquet de 13 euros per gaudir de tota la jornada gastronòmica, o bé comprar tiquets individuals per a cada activitat.
La Matança del porc no és només una tradició gastronòmica, sinó també cultural i pròpia d’una època en què es vivia de manera comunitària el proveïment d’aliments per afrontar l’hivern. A més s’acompanyava d’una festa que feia passar un dia de reunió social a grans i petits, com recorda Borrega.
Aquest any la festa s’ha endarrerit una mica en l’agenda de la UCE Anoia per evitar les inclemències del temps.