Inici Destacats Marc Castells presenta a l’equip redactor del projecte de les Vies Blaves

Marc Castells presenta a l’equip redactor del projecte de les Vies Blaves

COMPARTIR

Marc Castells, en qualitat de vicepresident segon de la Diputació de Barcelona, va donar a conèixer ahir a les persones que s’encarregaran de redactar el projecte de les Vies Blaves, un projecte pioner al sud d’Europa. La presentació es va fer a l’Adoberia Bella d’Igualada. Les Vies Blaves és un projecte que farà transitables més de 300 quilòmetres de les vores dels rius per dinamitzar el turisme de les comarques barcelonines. La Diputació n’assumeix el pressupost íntegre, xifrat en 25 milions d’euros.

L’acte va aplegar 29 ajuntaments de diverses comarques, com l’Anoia, l’Alt Penedès, el Bages, el Baix Llobregat i el Solsonès, que engloben molts dels 58 municipis que en total es beneficiaran de convertir en transitables les lleres del rius Anoia i Cardener. Marc Castells va definir el projecte com “un fet inimaginable fa uns anys. Parlem que d’aquí tres anys, gent d’Igualada podrà arribar al mar a peu, bicicleta o cavall a través d’aquest recorregut”.

De fet, no només es treballarà a l’Anoia i el Cardener. La Via Blava Llobregat és la columna vertebral del projecte, ja en marxa, i és la que permetrà l’enllaç amb el litoral. La Via Blava de l’Anoia seguirà els 70 quilòmetres de riu i passarà per l’Alt Penedès i el Baix Llobregat. Començarà als camins de Calaf, Sant Martí Sesgueioles, Montmaneu i Argençola i passarà per Jorba fins arribar a la Via del Llobregat.

Parlem d’un traçat – el de les Vies Blaves – que passarà per 3 parcs naturals, 12 espais naturals protegits i 8 espais turístics, sumant unes 5.000 places d’allotjament. Marc Castells s’hi refereix com un “un projecte polític de molt de nivell que posarà a l’Anoia als mapes de les ciutats i com un lloc on es pot fer un turisme actiu”.

Es tracta d’un projecte que beneficiarà a 5.000 persones i que es preveu que les obres a l’Anoia comencin al 2018 i acabin l’any 2020. Marc Castells considera que “segurament, ara mateix, no hi ha cap projecte a Europa d’aquesta grandària i planificat en uns terminis tan ràpid”.

El component turístic és un pilar important del projecte, ja que alguns dels seus objectius és posar en valor el territori i el paisatge, a més de recuperar camins històrics i fer accessibles als ciutadans espais naturals que han quedat oblidats o que fins i tot s’han de descobrir.

Les Vies Blaves és un dels projectes estratègic del Pla d’Actuació de Mandat (PAM) de la Diputació i en paraules de Marc Castells, ”el vendrem a Europa Continental com un projecte de dinamització econòmica, de coneixement territori i paisatge que ens permetrà ser obrir-nos al món”.  Un dels 13 objectius del PAM és connectar els espais naturals amb el benestar de les persones; objectiu que Les Vies Blaves compliran.

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

*