Inici Destacats Marc Castells: “Apostem per la Igualada blava perquè ens permetrà fer Igualada...

Marc Castells: “Apostem per la Igualada blava perquè ens permetrà fer Igualada més verda”

COMPARTIR

L’aigua és un dels grans reptes de present i de futur que té el país. Per això, més enllà dels múltiples projectes que l’alcalde Marc Castells i el seu equip han tirat endavant els darrers anys, el candidat de Junts per Igualada ha presentat aquest dijous la seva “aposta per la Igualada blava” que alhora que consolidarà una gestió sostenible de l’aigua “ens permetrà tenir una Igualada més verda”.

El candidat de Junts per Igualada ho ha explicat davant un teatre de l’Ateneu ple de gom a gom, durant l’acte de presentació de la seva candidatura a les pròximes eleccions municipals. Un acte en què l’ha acompanyat Xavier Trias, alcaldable per Barcelona.

Marc Castells ha recordat com, en l’àmbit de l’aigua, s’ha preparat la ciutat: “Hem fet millores en la infraestructura de l’aigua; i hem aconseguit la portada d’aigua de la Llosa del Cavall i la connexió amb el Ter-Llobregat, que ens ha permès reduir la captació que fèiem de l’aqüífer Carme-Capellades”.

A part però, la ciutat disposa “d’un tresor amagat” tal i com ha explicat Castells: “A Igualada tenim un mar d’aigua als nostres peus, una gran quantitat d’aigua freàtica que passa per sota la nostra ciutat i que es perd per la claveguera”. Gràcies a un estudi s’han localitzat diversos punts d’aigua, com el del Molí Nou, uns punts dels quals brolla aigua constantment tot i que no plou en els darrers 30 mesos. De fet Marc Castells n’ha detallat alguns exemples: “Al pàrquing de la Plaça de la Creu cada any es llencen a les clavegueres 31 milions de litres d’aigua freàtica no potable que serviria per regar o netejar; a Can Baliu se’n perden 81 milions i al pàrquing de l’Hospital, 17,5 milions més”. 129 milions de litres que no es volen perdre “i per això posarem tot l’esforç i el coneixement per recuperar tota aquesta aigua i la destinarem a fer Igualada més verda i sostenible”. l candidat ha detallat que davant aquesta situació excepcional “tenim un pla per reaprofitar aquesta aigua i és per això que volem captar-la en grans dipòsits ubicats en diferents parts de la ciutat i destinar-la a regar els espais verds, els camps esportius i l’estadi atlètic, o a la neteja…”

Foto: Manel Marimon i Gomis

Marc Castells ha recordat que “Igualada ja és verda, com ho demostren la varietat i quantia d’ocells que hi tenim gràcies a les plantes i arbres que hem plantat. És aquesta varietat la que determina la qualitat de vida d’un espai, en aquest cas la nostra ciutat”. “De fet, som la 26a de 866 ciutats europees amb més zones verdes per habitant. Estem al top. Però en volem més. La Igualada més verda és un model de ciutat en què es treballa des de fa més de 10 anys i “que compta, per exemple, amb el pla d’arbrat, o l’anella verda que ha guanyat 4 projectes de paisatge a nivell europeu i que ens posa al mapa de les ciutats més saludables”. Però que compta també amb el Parc Central, “que ara estem ampliant, on hi hem plantat 150 arbres, i plantarem 4.500 plantes arbustives i hi hem fet un biollac omplert amb aigua freàtica i que tot plegat crearà una illa climàtica” ha especificat Castells. Un projecte al qual s’hi sumarà la via blava que permetrà arribar fins el mar per camins.

La Igualada positiva i «el canvi de debò»

Igualada no serà però només “blava i més verda” sinó que també “la volem positiva” ha dit el candidat de Junts per Igualada. I això és continuar aquells projecte ja iniciats “que la faran gran i dur-ne a terme de nous” en tots els àmbits: el comerç, la indústria, les infraestructures, l’esport, la cultura, la salut, el medi ambient…

“Aquest és el canvi de debò que està fent Igualada els darrers anys i que continuarem fent”, ha explicat Marc Castells que, en l’àmbit de l’economia i la mobilitat ha parlat de projectes com: el “del nou mercat que tindrem d’aquí tres anys i que serà de 3a generació, un dels millors de Catalunya, que vol dir vendre producte, elaborar-lo allà mateix i fer degustació”; el ser un centre comercial a cel obert; el pròxim enllaç amb la ronda sud “que resol el problema de la congestió al nord de la ciutat”; les 2.000 places d’aparcament gratuïtes creades; el desdoblament de la C-15; la nova xarxa de carrils bici; “el repte de modelar la mobilitat del futur amb les millores de l’A2 per part de l’Estat que va lent; i l’aposta pel tren “on haurem de fer un gran pacte tots els grups polítics de la nostra ciutat, perquè és un tema complex i hem d’anar junts”; i la recent creació de 100 noves hectàrees de sòl industrial al voltant d’Igualada que hem aconseguit junts els 7 alcaldes de la Conca, o la modernització del polígon industrial Les Comes.

L’alcaldable s’ha referit també a “l’esport i la cultura com a eines de cohesió i de reforç comunitari” i aquí, després de fer un repàs a inversions emblemàtiques en l’àmbit de l’esport dels darrers anys, com el nou pavelló de Les Comes o el nou camp de gespa a Fàtima, ha posat en valor la remodelació de la piscina de les Comes. I en l’àmbit de la cultura, ha exposat que més enllà del teatre de l’Ateneu “que està a plena ocupació tot l’any i és un temple de la cultura, ara tenim el projecte d’un hivernacle de la cultura a costat del Parc Central, amb un auditori preciós que incorporarà l’Escola de música, l’Escola de teatre, i a on hi podran anar assajar les gairebé 20 corals que tenim a la ciutat.”

“Si sóc alcalde estic convençut que l’any vinent tindrem estudis de medicina a la nostra ciutat”

El de la salut és un àmbit en què Marc Castells ha volgut fer especial èmfasi, després que hagi marcat no només la legislatura igualadina sinó tota la societat, amb una pandèmia que a Catalunya va tenir Igualada com a zona zero. Castells ha defensat que “tenim un gran hospital, uns grans centres d’atenció primària i uns grans professionals, malgrat que els toca conviure i treballar amb unes circumstàncies molt complexes”. “Tot i ser competència de la Generalitat, per a nosaltres és una prioritat i per això hem treballat perquè es fessin les inversions necessàries” ha dit.

I és al Govern de la Generalitat a qui Castells ha dit que “li exigirem que cuidi la nostra salut, i per això el nou CAP és imprescindible”. Com també ho seran l’ampliació de les urgències, els blocs quirúrgics o de la farmàcia de l’hospital que se sumaran a les millores fetes a l’Hospital de dia oncològic, finançat en part amb aportacions ciutadanes.

Ha estat just en aquest àmbit, el de la salut, on el candidat de Junts ha anunciat que “si sóc alcalde estic convençut que l’any vinent tindrem estudis de medicina a la nostra ciutat”, un projecte que consolida el model de ciutat universitària que Castells va anunciar fa 8 anys, al mateix teatre de l’Ateneu, en dir que retornaria a la ciutat els estudis d’infermeria, un projecte que avui ja és una realitat i que se suma als dos campus universitaris i als diferents graus, màsters i postgraus que s’imparteixen.

Tot plegat fa que per al curs 2025-2026 es compti tenir “1.000 estudiants a Igualada” una dada que Marc Castells no ha dubtat en qualificar com “un somni”.

La Igualada del coneixement

I és que el coneixement és l’altra gran aposta de futur per Igualada: “si no hi apostem no tenim futur i per això continuarem amb el pla de xoc d’inversions a les escoles; seguirem exigint a la Generalitat l’ampliació dels estudis i de l’edifici del Milà i Fontanals, l’aposta per la formació professionalitzada a amb la Gaspar Camps, una escola que fa una gran tasca i hem de posar en valor”.

Xavier Trias destaca l’entusiasme de Castells per Igualada

Per la seva part, Xavier Trias ha afirmat que “en Marc i jo ens presentem a Igualada i a Barcelona perquè tenim un projecte de futur per les nostres ciutats” i ha afegit que “els dos volem tornar a ser alcaldes, amb el mateix entusiasme que el primer dia”.

Foto: Manel Marimon i Gomis

Trias, ha dit que “Barcelona necessita ser la capital d’una Catalunya forta” i és per això que des de l’alcaldia de Barcelona ha assegurat que “caldrà actuar com a capital de Catalunya, amb generositat i col·laboració estreta amb tots els pobles i ciutats de Catalunya. Ho farem també amb Igualada”. Finalment, l’alcaldable de Barcelona ha conclòs dient que “a Igualada heu fet moltes coses. En Marc ha fet moltes coses, però sabeu perquè es guanyen les eleccions i es pot ser alcalde? Perquè la gent t’estima. I avui ha quedat clar, amb tota aquesta gent que està aquí, que la gent s’estima el Marc”.

Un acte, una olivera i tres “alcaldes”

L’acte de presentació ha comptat amb diverses sorpreses sobre l’escenari. D’una banda ha tingut com a protagonista, el Bernat, un igualadí de 10 anys que de gran vol ser alcalde i que fa uns mesos va demanar per carta a Marc Castells poder conèixer d’aprop la seva feina. I ho va fer, acompanyant durant tot un dia l’alcalde. Avui, el Bernat ha volgut conèixer també l’alcalde Xavier Trias i reunir-se de nou amb Castells en aquest acte de presentació a l’Ateneu, i s’ha acabat fent una selfie amb tots dos.

L’acte també ha servit per posar en valor el compromís, la perseverança en el treball i la cultura de l’esforç, com a base imprescindible per a fer créixer el model de ciutat que, Marc Castells i el seu equip, estan consolidant. I s’ha fet a través d’una olivera “que representa el que m’uneix a la tradició familiar de treballar la terra” ha explicat el mateix candidat, qui ha afegit que “aprecio el valor d’aquest arbre que avui tenim aquí, sé la importància que té cuidar-lo perquè t’acabi donant els millor fruits. I Igualada és com una olivera”. Una metàfora que a Castells li ha servit per anar presentant tant els seus projectes de present per a Igualada com alguns dels de futur. L’acte ha acabat amb una actuació en directe de la cantant Marina Prades i el pianista Jofre Bardagí, amb una adaptació de la cançó “Visca la vida” de Coldplay, que retrata el present i el futur d’Igualada. I amb la pujada a l’escenari d’alcaldes i alcaldables de la comarca que han volgut fer costat a Castells en la seva presentació.

FER UN COMENTARI

*