Inici Societat Una manifestació a Igualada, acte central del 8 de març més reivindicatiu

Una manifestació a Igualada, acte central del 8 de març més reivindicatiu

COMPARTIR

Des de fa algunes setmanes, les feministes de l’Anoia estan creant espais de difusió i acció de cara a la vaga general i internacional de dones del 8 de març. El passat 24 de febrer, es van aplegar en una trobada organitzada a La Cooperadora per la Plataforma Feminista de l’Anoia, amb la finalitat de compartir informació, posicionaments i reflexions entorn a aquesta convocatòria, així com per decidir col·lectivament un acte unitari: una manifestació que sortirà a les 6 de la tarda, des de la plaça la Masuca, i acabarà a la plaça de l’Ajuntament d’Igualada, amb concentració i lectura de manifest.

L’acte va comptar amb la presència de representants de La Trabala Transfeminista, l’assemblea de dones, lesbians i trans de l’Anoia, i d’altres joves que des de diferents col·lectius, han constituït un espai comú, el 8MAnoia, per emprendre accions concretes de cara a la vaga. Entre diferents propostes, algunes simbòliques per donar visibilitat i difusió a la vaga, com la penjada de davantals que també es farà a altres ciutats, està confirmada una manifestació, a partir de les sis de la tarda, amb recorregut des de la Masuca fins al centre de la ciutat, així com el suport a les concentracions de les dotze del migdia, davant les places dels Ajuntaments.

A la trobada, també hi havia representació del sindicat CGT que -com Intersindical-CSC- secunda la convocatòria de vaga general tot el dia, i de la UGT i CCOO que han optat per aturades parcials, de dues hores per torn. Els tres sindicats van poder exposar des del més absolut respecte, ambdós posicionaments.

Després de l’assemblea celebrada, el mateix dissabte, la Plataforma Feminista de l’Anoia s’ha adherit formalment a la vaga que promou la Comissió 8 de març, integrada per un conjunt de col·lectius feministes i que ja suma unes 350 adhesions d’entitats, associacions i moviments. És novament una convocatòria internacional, però per primera vegada es podrà secundar legalment a Espanya.

Es tracta no només d’una vaga laboral i estudiantil, sinó que també afecta altres dimensions: el treball domèstic, les cures i el consum, on sovint les dones són les que carreguen amb gran diferència, amb el pes d’aquestes tasques. La vaga feminista reclama treballar a favor de la igualtat i contra la bretxa salarial de gènere, la precarietat laboral de les dones i la cronificació de l’atur femení.

Suport d’ERC i acte amb Forcadell i Vergés

La Federació Comarcal d’Esquerra Anoia denuncia “la opressió que viuen les dones arreu del món, i les desigualtats que patim les dones a la nostra societat, i ens sumem a la vaga feminista. Perquè com a republicanes i republicans que som, no podem acceptar, ara i avui, ni una sola víctima més de violència masclista, les desigualtats retributives per a igual treball de més d’un 25%, els sostres de vidre en la vida pública i empresarial, les pensions d’una mitjana d’un 30%, la desigualtat en la distribució de la criança i les cures, els models heteropatriarcals i el masclisme que encara impregna bona part de la nostra societat”.

A més de sumar-se als actes convocats pel 8 de març, l’endemà ha organitzat un acte a Igualada. Així, el divendres tindrà lloc una xerrada amb la fins ara presidenta del Parlament de Catalunya Carme Forcadell, la diputada anoienca Alba Vergés i d’altres dones representatives en la vida social i laboral del territori. L’acte, obert a tothom serà doncs, divendres 9 de març a les 19h al Viver del Rec.

La CUP acusa al govern d’Igualada de no donar suport efectiu al 8 de març

El grup municipal de la CUP -que va presentar una moció de suport a la vaga amb Decidim Igualada que va ser rebutjada pel govern municipal- creu que “donar suport a la vaga feminista del 8 de març no hauria de quedar només en un titular, sinó materialitzar les demandes de la vaga”.

La CUP Igualada, que recolza la convocatòria de vaga, afirma que el tercer punt de la moció presentada al darrer ple de l’Ajuntament era molt explícit ja que esmentava la necessitat de municipalitzar serveis bàsics de l’Ajuntament, com per exemple les llars d’infants. Així, els cupaires recorden que a Igualada existeixen 12 llars d’infants, de les quals 9 són privades. Pel que fa a les llars d’infants municipals, existeix una llista d’espera, motiu pel qual els cupaires consideren que “els esforços de l’Ajuntament per solucionar aquesta problemàtica són mínims”. En aquesta línia, el grup municipal recorda al govern que “el manifest públic de la vaga feminista del 8 de març reivindica una xarxa d’educació única, pública i gratuïta i amb perspectiva de gènere”, demanda que amb el rebutj de la moció presentada fan evident que no comparteixen. Els cupaires també recorden, per exemple, que el Consorci Sanitari de l’Anoia, participat per l’Ajuntament d’Igualada, “té externalitzats els serveis de neteja i de cuina, ambdós amb personal majoritàriament femení amb unes condicions laborals inferiors a les de les treballadores contractades directament pel consorci”, demanda també reflectida a la moció en suport a la vaga feminista del 8 de març.

Els cupaires consideren que “rebutjar la moció presentada al Ple de febrer degut al tercer punt que demanava municipalitzar serveis bàsics és, a la vegada, rebutjar les demandes feministes i de la classe treballadora”.

Igualment, la CUP Igualada també vol recordar que rebutjant la moció, el govern va rebutjar dos punts cabdals. Per una banda, va rebutjar la necessitat de personar l’Ajuntament en els casos penals d’assetjament laboral, i per una altra banda va rebutjar utilitzar tots els mitjans a l’abast de l’Ajuntament per tal de fer difusió de la vaga i les seves reivindicacions. El fet de rebutjar aquestes dues demandes també fa que els cupaires considerin que “l’adhesió a la vaga del 8 de març per part del govern de l’Ajuntament és simbòlica i no pas real, perquè a l’hora de materialitzar les mesures concretes que demanen els col·lectius feministes voten en contra”.

FER UN COMENTARI

*