Inici Destacats La majoria de treballadors afectats pel confinament de la Conca d’Òdena, encara...

La majoria de treballadors afectats pel confinament de la Conca d’Òdena, encara sense cobertura legal

COMPARTIR
Control d'accés a Igualada, aquest dilluns. Estefania Escolà / ACN

El govern de l’estat ha fet públic finalment el Reial Decret 11/2020 al BOE en data 31 de març de, que menciona la situació d’una part dels treballadors afectats pel confinament de la Conca, només els de serveis essencials que viuen dins el confinament i treballen fora.

Generalitat, ajuntaments i la Unió Empresarial de l’Anoia han criticat la mesura, que a la pràctica -i amb gairebé tres setmanes de retard- deixa sense resoldre les preguntes i dubtes que tenen les empreses i treballadors i treballadores de la comarca.

El confinament iniciat el passat 13 de març afecta els treballadors per compte d’altri i per compte propi, que tenen el seu domicili a Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui o Òdena, que han d’acudir al seu centre de treball i no han pogut fer-ho. I també afecta els treballadors que viuen fora dels quatre municipis confinats i que no poden accedir als seus llocs situats en empreses de dins la zona afectada.

La Unió Empresarial de l’Anoia creu que el decret “arriba tard i és insuficient” i demanen que es rectifiqui. En primer lloc, perquè no contempla els treballadors i treballadores que no són essencials que viuen a la Conca. No tenen els drets laborals garantits perquè el Reial Decret no els contempla des del dia 13. En segon lloc, també cal que es contempli en la mateixa situació els treballadors i treballadores que viuen fora i treballen dins la zona confinada de Conca d’Òdena

En aquest sentit, des de la UEA demanen que es rectifiqui aquest Reial Decret i que s’adoptin les mesures necessàries per donar cobertura legal i seguretat jurídica a un nombre molt important de treballadors de la comarca de l’Anoia.

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, i l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, també han assegurat estar “decebuts” amb la mesura i exigiran una rectificació “immediata” a la ministra de Treball. Segons Chacón, això és fruit del “desconeixement i la ignorància” de l’Estat. “Anem tard i malament”, ha afegit.

L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, ha explicat que, amb el pagament de la nòmina, el problema dels treballadors atrapats pel confinament s’ha fet “molt visible”. Segons ha dit, l’Ajuntament rep “multitud” de trucades de persones que han cobrat el salari de l’1 al 13 de març, però a partir del 13, com que no han pogut anar a treballar, no han cobrat.

Castells ha lamentat que, en plena crisi sanitària, els ajuntaments hagin de dedicar-se a “gastar les energies a resoldre problemes laborals que tenen fàcil solució si hi ha voluntat política”.

 

3 COMENTARIS

  1. En mi casa somos tres, y los tres hemos cobrado hasta el dia 12, mi mujer y mi hijo tienen un erte en tramite pero yo no, estoy esperando a cojer la baja por confinamiento pero llevamos ya tres semanas, es intolerable!!!!!!!!.

  2. I els autónoms que tenim negoci a Igualada i per Decreto Ley no poden treballar, d’on cobrarem, d’on pagarem i com menjaven? El Govern o el Gobierno ens donará alguna cosa i ens perdonará algún impost ?

FER UN COMENTARI

*