Inici Destacats ‘Los Moñacos’, un viatge per l'”Espanya buidada” amb trajecte per l’Anoia inclòs

‘Los Moñacos’, un viatge per l'”Espanya buidada” amb trajecte per l’Anoia inclòs

COMPARTIR

El dibuixant català Javier Escolano, conegut com Babel de Lin, acaba de publicar “Los Moñacos”, un llibre il·lustrat que narra les aventures viscudes durant el seu peregrinatge entre Barcelona i Milmarcos (Guadalajara). Un viatge a través de l’anomenada “Espanya buidada” que porta els protagonistes també per terres anoienques, visitant municipis com La Pobla de Claramunt, Masquefa, Capellades o Vilanova del Camí.

Escolano es va animar a fer un recorregut junt amb el seu particular Sancho Panza, Paco “El Herrero”, que a més, va ser qui al crit de: “No tens nassos d’anar al poble des de Barcelona!” va donar peu a l’aventura. Davant d’aquesta proposta, i malgrat la seva magnitud, Escolano (o Babel de Lin, com va ser motejat pel seu tiet Francisco) no va dubtar en recollir el guant del seu amic i iniciar-se així, sis mesos després, en el repte d’arribar caminant a Milmarcos, el poble de la província de Guadalajara on molt abans que ho fessin ells, ja es pegaven de ben petits els seus besavis.

Es tracta d’un llibre que oscil·la entre la faula i el turisme literari en el qual l’autor narra les seves vivències i aventures durant el trajecte entre Barcelona i Milmarcos, a través d’il·lustracions clarament marcades per l’humor i la ironia. Precisament, aquestes són les claus del relat il·lustrat de 150 pàgines en el que l’autor utilitza la figura de “los moñacos” per referir-se de forma afectuosa al conjunt de “criatures” que van trobar en el seu camí de pelegrinatge que van començar els dos amics l’agost de 2011. L’evolució d’aquest viatge vital i literari, parteix des de Barcelona i transita per les localitats de Martorell, La Pobla de Claramunt, La Panadella, Tàrrega, El Palau D ́Anglesola, Lleida, Fraga, Candasnos, Bujaraloz, Quinto, Belchite, Fuendetodos, Cariñena, Mainar, Daroca, Used, Cimballa i Milmarcos. Alguns d’aquests punts del recorregut s’emmarquen precisament en “l’Espanya buidada” on molts ciutadans han posat el focus arran de la COVID- 19.

A través de Los Moñacos, Babel de Lin ens convida a conèixer cadascun d’aquests racons de les províncies de Barcelona, Lleida, Osca, Saragossa i Guadalajara, però deixant la porta oberta a la imaginació del lector per què cadascú, a través de la seva pròpia perspectiva, es quedi amb la realitat que prefereixi. Aquesta és, sens dubte, la màgia del llibre: viatjar amb la ment a través d’una realitat de faula, però que té lloc a paratges que veritablement existeixen i que podem conèixer planificant una escapada rural. Les dificultats per viatjar a l’estranger a conseqüència del context sanitari internacional, donen encara més sentit a la possibilitat de sumar-nos al desafiament d’aquests dos amics i, com ells, realitzar el recorregut Barcelona-Milmarcos bé sigui fent senderisme, en bicicleta, moto… o escollint algun dels punts d’aquesta ruta com a destí des d’on treballar ara que aquest nou format permet compatibilitzar la nostra professió amb el suport a les zones que estan en major risc d’extinció per falta d’habitants. Molt més que una afició

Amb aquesta obra, l’autor evidencia la seva capacitat creativa desenvolupada al llarg dels anys i el seu amor per la il·lustració i l’humor gràfic. Una vocació que ha comptabilitzat amb la seva carrera com advocat, professió que exerceix actualment com a titular d’un bufet a Barcelona. Ara, ha reprès amb força la seva passió per l’art i la creació, que ja a la seva joventut el van portar a col·laborar assíduament en diverses publicacions nacionals de referència (com Barrabás i Mata Ratos) i també en revistes internacionals d’Itàlia i França, de forma puntual.

El context en què s’emmarca el seu naixement, el 1950, en plena postguerra i transformació de la realitat nacional, sumat als problemes quotidians del seu dia a dia professional, l’han portat a pujar al carro de “l’humor absurd, desbaratat i crític” com autèntic bot salvavides. I es que, per Babel de Lin, són precisament les situacions de major tensió les que requereixen majors dosis d’humor entenent que només així, a través del riure, s’evita el conflicte i s’arriba a l’enteniment col·lectiu.

“Los Moñacos” explica molt més que un recorregut que sorgeix com el repte de dos amics mentre caminaven pel Tibidabo, a Barcelona. És un canvi de perspectiva que ens porta a reflexionar sobre la importància d’aprendre a contemplar la bellesa que s’amaga a prop nostre, a llocs pròxims, habitats per éssers meravellosos als quals tenim accés sense necessitat d’agafar un avió, un vaixell o un tren, simplement utilitzant la intuïció, la imaginació i deixant-nos endur per una mica de màgia…

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*