Inici Destacats L’oposició del Bruc qüestiona l’expropiació d’uns pous per abastir el Bruc Residencial

L’oposició del Bruc qüestiona l’expropiació d’uns pous per abastir el Bruc Residencial

COMPARTIR

L’Ajuntament del Bruc ha aprovat l’adquisició dels terrenys on estan ubicats els pous del Bruc Residencial, a l’empresa “Aguas Bosch Gran”, dins del marc d’un expedient d’expropiació forçosa. El govern defensa que s’ha arribat a l’acord d’un “just preu”, que permet abreujar el procediment jurídic i per tant el temps i els costos judicials.

L’empresa tenia la concessió per explotar els pous des dels anys 80, però l’any 2011 l’empresa abandona el servei i l’Ajuntament ocupa les instal·lacions per continuar amb el subministrament als veïns. Es va comprar una bomba nova i es van reparar d’urgència unes instal·lacions deteriorades que havien provocat el tall de subministrament durant uns dies. D’aquesta ocupació se’n deriva un contenciós que acaba amb una resolució favorable a l’Ajuntament.

Poc després, el 2014 l’Agència Catalana de l’Aigua reclama a l’Ajuntament del Bruc uns 145.000 euros en concepte de cobraments del cànon de l’aigua que l’empresa Aigües Bosch Gran havia cobrat amb els rebuts als veïns però no havia liquidat a l’ACA. L’organisme públic va reclamar a qui considerava responsable del servei en aquell moment, és a dir, a l’ajuntament del Bruc.

Aigües Bosch Gran es ven l’empresa, els pous i el deutes a una altra empresa, però l’ACA resol el 2015 la inscripció dels dos pous a favor de l’Ajuntament del Bruc, i insta aquest a portar a terme l’expropiació dels béns al titular. L’abril de 2016 el ple municipal declara la utilitat pública del solar on estan ubicats els pous i dóna inici a l’expedient d’expropiació, que es xifra l’octubre següent en 132.500 euros (IVA no inclòs).

Segons el govern, l’empresa propietària va presentar en un primer moment una valoració pericial per un import de 438.048,17 euros, mentre que les valoracions fetes pels tècnics municipals donaven un valor de 153.657,42 euros (dels quals 49.826,92 euros corresponien al terreny i 103.830,50 euros a l’explotació). Del total de la finca, de 3.000 m2, l’Ajuntament n’ha expropiat 500. Amb l’acord, Aguas Bosch Gran es comprometia a desistir del contenciós que tenia posat per reclamació de danys i lucre cessant contra l’Ajuntament.

L’Ajuntament considera que es pot recuperar la inversió en un període de 7 anys, tenint en compte que entre els anys 2011 i 2016 -sota gestió municipal- s’han facturat una mitjana de 26.000 euros anuals.

El PdeCAT lamenta que l’equip de govern -format per Bruc Viu-ERC i EBET- van negociar sense tenir en compte la seva opinió i alerten que per evitar la via judicial, als bruquetans els ha costat de moment uns 160.000 euros, xifra a la que “encara falta la inversió de compra del terreny on està ubicat el dipòsit i adequació i reparació de tota la instal·lació que s’hauria d’afegir”. En un comunicat també assenyalen que “a més del cost econòmic que es paga, a aquesta empresa se l’allibera de les càrregues per l’expedient que recauen sobre els terrenys, aconseguint alliberar metres edificables amb els conseqüents beneficis”.

Per tot plegat, el PDeCAT es pregunta si aquesta era l’opció econòmicament més viable, si s’han valorat altres alternatives i si l’autosuficiència es pot assolir “a qualsevol preu”. El grup de l’oposició també es qüestiona si “sabem quina reserva d’aigua i per quants anys donarà aigua a aquest pou?” i insta el govern a fer públic el cost total d’aquesta opció per al subministrament d’aigua del Bruc Residencial.

El PDeCAT del Bruc creu que hi havia altres opcions més econòmiques per al municipi, com “valorar si calia arribar al final del contenciós on es determinés una quantia inferior per tractar-se d’un servei bàsic per la població”, valorar altres taxacions o “plantejar el cost d’enllaçar les xarxes del Bruc amb el Bruc Residencial”. El grup municipal lamenta que el govern “s’ha limitat a arribar a un acord econòmic sense tenir en compte molts d’aquests factors” i que ho ha fet “de forma unilateral” i “precipitada”, el que porta al PDeCAT “a tenir dubtes i sospites que hi ha altres raons que se´ns escapen”. Al ple en el que es va aprovar, l’oposició va demanar deixar el punt sobre la taula per buscar altres alternatives.

COMPARTIR

1 COMENTARI

  1. ¿Qui son aquests del PDECat?, a les eleccions municipals no es va presentar cap partit amb aquestes sigles, no es poden canviar les normes a la mitad del joc.

FER UN COMENTARI

*