Inici Societat Llum verda a 204 hectàrees de sòl industrial a la Conca d’Òdena

Llum verda a 204 hectàrees de sòl industrial a la Conca d’Òdena

COMPARTIR

La Comissió d’Urbanisme del Penedès ha aprovat inicialment aquest divendres el Pla Director Urbanístic d’Activitat Econòmica (PDUAE) de la Conca d’Òdena. El document ordena 205 hectàrees, de les quals un centenar es destinaran a activitat industrial i logística i es repartiran en quatre sectors de set municipis diferents. Tot i això, el gruix es concentra a l’entorn de l’aeròdrom d’Igualada-Òdena (56 hes) i al Parc Tecnològic i Empresarial de Jorba-Igualada (16,41). Els alcaldes valoren positivament el document i creuen que és una «oportunitat històrica» per al territori. També celebren que el Pla respecti la «voluntat de la ciutadania de Jorba» que, en una consulta popular, va rebutjar classificar 46 noves hectàrees de sòl industrial.

El PDUAE de la Conca d’Òdena s’impulsa en coordinació amb els set municipis que abasta: Castellolí, Igualada, Jorba, Òdena, la Pobla de Claramunt, Santa Margarida de Montbui i Vilanova del Camí. Segons informa Urbanisme a través d’un comunicat, el seu objectiu és crear el marc urbanístic adequat per delimitar nous sectors d’activitat econòmica amb una visió global del territori de la Conca. A diferència de plans directors més antics, el PDUAE qualifica directament el sòl i estableix ja l’ordenació detallada de cada sector. També modifica i actualitza alguns aspectes del Pla director de 2009 que han quedat obsolets.

El nou pla també fixa directrius, que els planejaments municipals hauran de complir, per preservar els corredors verds i agrícoles, preservar la xarxa de camins i reconvertir sectors industrials obsolets en residencials.

Ordenació de quatre sectors d’activitat econòmica

El nou pla ordena quatre sectors d’activitat econòmica, que sumen una superfície total de 205 hectàrees. D’aquesta superfície, prop de 100 hectàrees, el 49%, serà per a usos industrials i logístics, seguida de la superfície per a zones verdes (66 hes, un 32% del total del PDUAE), equipaments (14 hes, el 7% del total) i sistema viari (13 hes, el 7%).

La zona que inclourà més hectàrees, un total de 56, és l’entorn de l’aeròdrom d’Igualada-Òdena. Situat principalment a Òdena, s’hi preveu una parcel·la de 44,6 hectàrees de superfície per a activitats econòmiques de gran format i diverses més petites, d’entre 0,1 i 5,4, que es destinarien a activitats pròpiament aeronàutiques. Aquest sector incorpora els terrenys que es preveien destinar a l’àrea residencial estratègica (ARE) Fàtima Nord d’Igualada, que ara es qualifiquen com a zona verda i equipaments.

El segon sector en grandària que es classifica és el del Raval i Can Marquès, a Òdena. Aquí s’hi preveu una única parcel·la per a activitats econòmiques de gran format, amb 20,11 hectàrees. El desenvolupament d’aquest sector es condiciona a que prèviament s’hagi completat el dels sectors anteriors.

El tercer sector és el Parc Tecnològic i Empresarial de Jorba-Igualada (16,41 hectàrees industrials). Se situa en terrenys de Jorba, Igualada i, en menor mesura, d’Òdena. Acollirà parcel·les de grandària mitjana (dues parcel·les de 7 hes cadascuna i una de 2 hes), amb visibilitat directa des de l’A-2, que poden resultar especialment atractives per a empreses que busquen tenir presència al territori.

Finalment, també es classifiquen 8,10 hectàrees industrials a l’Hostal del Porc, a Vilanova del Camí. Acollirà una única parcel·la per a activitats econòmiques. Pel que fa al sòl per a equipaments, es preveu la possibilitat d’ubicar-hi una planta depuradora si és necessari.

Menys consum de sòl i més compacte

A la zona de la Conca d’Òdena existeix un Pla director urbanístic (PDUCO), aprovat el 2009, que preveia destinar 599 hectàrees a sectors d’activitat econòmica. No obstant això, el pla aprovat aquest divendres el modifica i, segons Urbanisme, «s’alinea amb els principis que establirà la futura Llei de territori, actualment en redacció». D’aquesta manera, asseguren, «s’aposta per minimitzar el consum de nou sòl i situar els nous creixements en continuïtat amb els existents». De fet, s’ocuparan finalment 205 hectàrees, un 65% menys del que preveia aquell planejament.

Satisfacció dels alcaldes

Els alcaldes de la Mancomunitat de la Conca d’Òdena es mostren satisfets amb l’aprovació inicial del PDUAE. Creuen que permetrà donar resposta a les empreses del territori que volen créixer i també a empreses d’arreu interessades en instal·lar-se a la Conca d’Òdena. «Es tracta d’un a oportunitat històrica per al territori», asseguren en un comunicat.

A més, també valoren molt positivament que el document aprovat «respecti la voluntat de la ciutadania de Jorba, que va rebutjar en una consulta popular el mes d’octubre passat classificar 46 hectàrees de sòl industrial». Al mateix temps, es mostren satisfets que el document final hagi descartat els àmbits de Can Morera (Òdena) i de Can Titó (Vilanova del Camí). Durant el procés participatiu del Pla Director celebrat el 2020 els alcaldes ja es van mostrar contraris a classificar aquestes dues zones.

La plataforma Jorba Reflexiona no descarta presentar al·legacions

La plataforma Jorba Reflexiona, que sempre s’ha oposat a la creació de nou sòl industrial al municipi i va promoure la celebració de la consulta ciutadana, ha explicat a l’ACN que no descarten presentar al·legacions al document. Tot i que veuen bé que finalment no s’hagin classificat les 46 hectàrees de sòl previstes inicialment, asseguren que han d’estudiar el document en profunditat per veure quina afectació tenen les 16 hectàrees que finalment s’han classificat al municipi de Jorba.

Mar Martí / ACN

FER UN COMENTARI

*