Inici Destacats La Llacuna i Miralles impulsen una cooperativa energètica

La Llacuna i Miralles impulsen una cooperativa energètica

COMPARTIR

El passat 17 d’abril es va constituir a Sta. Maria de Miralles la secció territorial Som Impuls Rural Miralles, cooperativa formada per veïns del municipi i sota el paraigües de Som Impuls Rural, cooperativa integral de Consum i Serveis de la Llacuna, que es va constituir el 22 de novembre de 2022 i que actualment ja compta amb una vintena de socis de consum, 6 socis de serveis i 3 socis col.laboradors, als que s’hi afegeixen, amb aquest acte de constitució, una quinzena més de socis de consum. En el transcurs de la reunió es van escollir els càrrecs de president, vicepresident i secretari de la secció de Miralles. També es va parlar de dubtes, dinàmica, així de com evoluciona el projecte de comunitat energètica, que l’Ajuntament de Miralles impulsa amb el suport de la Diputació de Barcelona i la Oficina Comarcal d’Impuls a la Transició Energètica.

La reunió va ser presidida per Pere Argelich com Alcalde, Yolanda Ruiz com a Regidora de Medi Ambient i Carlos Santano com a Regidor d’Urbanisme de Sta. Maria de Miralles que hi assistien com a impulsors així com a títol personal. També van assistir a la reunió 4 membres del consell rector de Som Impuls Rural, Jordia Via, Abel Galisteo, Albert Valiente i Sebastià Jodar tècnic de l’Ateneu Cooperatiu Coopsetània, que ens ha assessorat i donat suport en tot el procés de creació de la cooperativa,  i 10 veïns que formaran part de la cooperativa.

L’Ajuntament de Sta. Maria de Miralles juntament amb els seus veïns i veïnes treballen  des de fa mesos en la creació d’una comunitat energètica. Al llarg del procés s’ha plantejat que seria important que fos també una comunitat de consum i serveis, tot plegat en format de cooperativa. Això neix de la necessitat de poder apropar-nos a ser autosuficients energèticament parlant, abaratir el cost de l’energia, participar en la seva producció de manera sostenible i eficient; i fer un pas més al crear la comunitat de consum, per tal de tots els socis/es i veïns/nes puguin gaudir de bens i serveis de proximitat, de procedència responsable, i caminar amb tot plegat cap a un model de municipi energèticament, socialment, mediambientalment i econòmicament més sostenible.

En un moment donat aquest interessos convergeixen amb els del municipi veí, La Llacuna, on veïns han constituït la cooperativa Som Impuls Rural, i ambdós col·lectius decideixen col·laborar evolucionant cap a una cooperativa en la que confluiran les diferents iniciatives dels municipis veïns en forma de seccions territorials independents, totes sota Som Impuls Rural -en el cas de Miralles rep el nom de Secció territorial Som Impuls Miralles-. Cadascuna d’elles treballarà en assemblea i amb un consell rector format per 3 membres escollits pels socis, 2 dels quals formaran part del consell rector de la cooperativa mare, Som Impuls Rural, i de la qual tots en formaran part. Aquesta decisió de sumar «ens permet agilitzar tràmits, optimitzar recursos, tenir opcions a captar més ajudes i subvencions, ja que serem un grup més gran de persones (massa social), i ens portarà a ser també més eficaços i eficients», segons un comunicat, que afegeix que es tracta d'»un gran projecte que treballarà pel bé comú d’una manera democràtica i solidaria i fomentarà la intercooperació entre municipis, que ja ha començat a caminar».

Actualment la cooperativa està en procés de Registre així com les corresponents modificacions. Com s’ha comentat la idea és que es creïn més seccions locals als municipis de la Vall de la riera de Carme com Orpí, Carme i altres municipis com Montbui o Mediona amb qui ja s’han iniciat converses des de Som Impuls Rural.

Impuls Rural és defineix com una cooperativa mixta de consum i de serveis que té com a objectiu afavorir la reactivació socioeconòmica del mon rural amb criteris de sostenibilitat integral tot impulsant pobles on viure, treballar, respectuosos amb el medi natural i compromesos amb el país, i que descriu com àmbits de treball l’energia, l’habitatge, el consum agroecològic, les instal·lacions comunitàries i la cura de les persones.

FER UN COMENTARI

*