Inici Destacats L’Institut de Vilanova del Camí estrena biblioteca

L’Institut de Vilanova del Camí estrena biblioteca

COMPARTIR

La sala d’actes de l’Institut Pla de les Moreres es va omplir, el passat dimarts, de famílies i alumnes amb motiu de la inauguració de la nova biblioteca del centre. Estudiants, equip docent i autoritats locals van compartir un acte amè de celebració, per posar en valor la funció de la biblioteca i els llibres, en la vida de l’alumnat i de totes les persones.

Fina Castells, responsable de la biblioteca i una de les professores més veteranes del centre, va ser l’encarregada de repassar els avenços que l’institut ha fet des de la seva obertura, en la creació i promoció d’aquest servei. També el director del centre, Pep Martí, recordava avui a La Carmanyola de Ràdio Nova, com la suma d’esforços i l’aposta de la direcció del centre i l’administració, ha fet possible la rehabilitació i aprofitament del que pràcticament era un magatzem, a costat de la sala d’actes, i convertir-lo en la nova biblioteca.

El curs 94-95 arrenca pròpiament l’activitat de la biblioteca de l’institut, amb la participació d’un grup d’alumnes de BUP que van iniciar la catalogació dels pocs llibres que hi havia al centre. A partir d’aleshores comencen a fer peticions a ampliar el fons bibliogràfic que actualment ha arribat a tenir uns 4.500 documents, també gràcies a donacions particulars.

El paper de l’Ampa ha estat important en la dinamització i foment del servei amb l’assignació de dues beques per als alumnes de segon de Batxillerat que garanteixen l’obertura durant l’hora del pati. “El resultat”, segons afirma Pep Martí, “és fascinant, perquè la biblioteca està plena”.

A més, aquesta no ha estat l’única aportació de l’Ampa. Aquest curs es celebra el 10è aniversari del projecte “La biblioteca un valor afegit al centre” a partir del qual van iniciar el club de lectura de mares i pares d’alumnes i el claustre de professors, com va explicar Fina Castells. També va destacar l’estreta col·laboració de la Biblioteca de Vilanova del Camí amb l’institut vilanoví.

La lectura i el llibre per créixer de manera individual i col·lectiva

La inauguració va comptar, entre altres autoritats, amb la presència de l’alcaldessa Noemí Trucharte i la regidora d’Ensenyament, Eva Vadillo; amb representants dels Serveis Educatius de l’Anoia, Carme Plassa i Joan Ramon, així com Rosa Castelltort de la Delegació Territorial d’Ensenyament, responsable dels Programes Internacionals. També hi era present la bibliotecària vilanovina Teresa Mas.

Pep Martí va excusar l’absència del director dels Serveis Territorials d’Ensenyament, Ramon Bajona, que no va poder assistir, com tenia previst, a causa de les inclemències del temps, així com als responsables d’Inspecció.

Durant l’acte es van projectar dos vídeos. El primer, molt original, el van trobar penjat a Internet. Sota el nom publicitari de “Book” posa en valor de manera molt intel·ligent i divertida la funció del llibre, en front dels nous dispositius electrònics amb els quals està creixent el jovent. El segon, va ser un vídeo fet pel propi centre, sobre la riquesa de la lectura en el creixement de les persones, a partir d’un text d’Emili Teixidor, amb veu en off de Carles Bajona i edició de Jenny Godrid, qui també ha fet una tascat important de suport a la biblioteca.

A l’acte va intervenir també la periodista i escriptora Mireia Rubio, convidada pel centre, que amb una breu xerrada titulada “Una illa pròpia” va reivindicar la biblioteca com un espai bàsic des d’on exercir la llibertat i la ciutadania, així com un lloc ple d’oportunitats per aprendre dels errors del passat, transformar la mirada i somiar la construcció d’un món més just.

En aquest sentit, el centre va tenir també l’oportunitat de comptar amb una exposició, gràcies a la col·laboració del Centre de Recursos Pedagògics, titulada “Maus. Relat d’un supervivent” una introducció a la novel·la gràfica d’Art Spiegelman, publicada a Nova York entre el 1986 i el 1991 i l’única obra no periodística que ha guanyat el Premi Pulitzer.

FER UN COMENTARI

*