Inici Destacats L’igualadí Josep M. Torras i Ribé explora els primers anys de domini...

L’igualadí Josep M. Torras i Ribé explora els primers anys de domini borbònic a Catalunya

COMPARTIR

La Sala d’actes de la Biblioteca d’Igualada acollirà aquest dimarts
29 de setembre a les 19:00 la presentació del llibre “Misèria, poder i corrupció a la Catalunya borbònica (1714-1808)” de l’historiador igualadí Josep Maria Torras i Ribé, editat per Rafael Dalmau.

L’acte, inclòs en el programa del Mercat de lletres, té aforament limitat i cal inscripció prèvia al correu b.igualada.c@diba.cat o al 938049077. És obligatori l’ús de mascareta.

El llibre recupera la Catalunya sorgida de la Guerra de Successió, una societat colpida per una penúria atribuïda a l’espoli fiscal que representava el cadastre, totalment desproporcionat en relació a la riquesa del país i impossible de pagar tot i la violència militar aplicada en el seu cobrament.

Les denúncies, canalitzades a través dels gremis, mostren tant les queixes per la fiscalitat i la misèria, com les protestes contra els abusos, el desgovern i la corrupció atribuïdes al règim de la Nova Planta.

Josep Maria Torras i Ribé (Igualada, 1942) és un històriador català, especialitzat en història moderna i en història de la societat i les institucions. Va estudiar filosofia i lletres a la Universitat de Barcelona on fou deixeble de Joan Mercader i Riba i on es doctorà en història l’any 1980, amb tesi doctoral dirigida per Emili Giralt

L’any 1974 inicià la seva activitat com a professor del departament d’història moderna de la Universitat de Barcelona. Realitzà treballs d’investigació entorn de la història del municipi i la societat de l’Antic Règim, i com a resultat publicà dos llibres Evolució social i econòmica d’una família catalana de l’Antic Règim (1976) i Els municipis catalans de l’Antic Règim (1983). Aquest darrer és considerat una obra de referència respecte al sistema municipal de l’edat moderna a Catalunya.

Investigà el món econòmic en el llibre Curtidores y tenerías en Cataluña (1991). En l’àmbit local igualadí col·laborà amb Joan Mercader en la direcció del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualadaocupant càrrecs en aquesta entitat entre 1977 i 1987, i l’any 1987 fou un dels impulsors de la creació del premi Joan Mercader de recerca.

L’any 2005 publicà un llibre fruit d’una ingent tasca d’estudi de les operacions militars i polítiques ordenades per Felip V de Castella per aconseguir la derrota i el sotmetiment de Catalunya.

COMPARTIR

2 COMENTARIS

FER UN COMENTARI

*