Inici Destacats L’igualadí Henrio i Alba Careta s’uneixen per reinterpretar la cançó de bressol...

L’igualadí Henrio i Alba Careta s’uneixen per reinterpretar la cançó de bressol a ‘Udolç’

COMPARTIR
Foto: Silvia Poch

La trompetista i cantant de jazz Alba Careta i el cantautor i productor igualadí Henrio s’uneixen en el tercer treball discogràfic de la col·lecció del Càntut. Cançons de tradició oral. El nou àlbum, que porta per títol «Udolç», explora les cançons de bressol, principalment recollides a l’arxiu del Càntut. Editat per Segell Microscopi i Bankrobber, el disc sortirà a la venda el 2 de novembre. L’espectacle s’estrenarà a la Fira Mediterrània de Manresa (5 d’octubre), al Festival Càntut a Cassà de la Selva (19 de novembre) i se’n podrà veure una preestrena al Festival MUMI (Músicas no Minho) 2023 a Galícia (22 de setembre).

El nou projecte discogràfic del Càntut segueix les passes dels seus predecessors: «Vega», de Paula Grande i Anna Ferrer (Bankrobber, 2020) i «Càntut», de Belda i Sanjosex (Bankrobber, 2016). En aquesta ocasió, Alba Careta i Henrio estiren el fil de la iniciativa Càntut a les escoles: cacem i cantem cançons i la recerca duta a terme per part de l’alumnat de Cassà de la Selva el curs 2021-22. Durant aquell procés, els estudiants van recollir més d’un centenar de cançons de bressol de les diferents cultures presents al municipi. Partint d’aquest punt, i sota el nom «Udolç», els artistes emprenen un viatge oníric per diverses d’aquestes i altres cançons de bressol, principalment de les comarques gironines i recollides en l’arxiu del Càntut. La voluntat és recuperar les cançons utilitzades en els moments més tendres de la criança i que han passat de generació en generació amb l’objectiu de tranquil·litzar i adormir els infants.

El repertori consta de 12 cançons de bressol reinterpretades amb arranjaments delicats de collita pròpia i també de quatre poemes d’Enric Casasses recitats per ell mateix, ambientats en el món de la nit, del son i dels somnis. Tant el disc com l’espectacle en directe compta amb la producció i les guitarres de Santi Careta, que hi aporta un acompanyament musical i personal per actualitzar les melodies menys conegudes (que només es troben en el cançoner del Càntut) i també tonades que la majoria coneix com «El Noi de la Mare» o «Son son». A aquesta aliança, s’hi suma la direcció artística de l’espectacle de la companyia Hotel Iocandi, formada per Griselda Juncà i Tomeu Amer, Adrià Serrano al so i Irene Ferrer a les llums.

Les peces d’»Udolç» formen un conglomerat musical que realça el joc entre les veus d’Alba Careta i Henrio com a ingredient principal. Amb una instrumentació definida per guitarres acústiques, trompetes, carillons i efectes sonors experimentals diversos, tots els elements connecten, juguen i s’entrellacen en el repertori de manera hipnòtica i onírica. Mantenint una sonoritat natural i fent ús recurrent d’una gravadora de cinta analògica es fa referència a les primeres gravacions documentades en el cançoner en línia del Càntut.

Un igualadí de sòlida trajectòria

Després de viure quatre anys a Liverpool i ser la veu de l’última gira de la pianista Clara Peya, el cantautor i productor Enric Verdaguer inicia projecte propi sota el nom artístic Henrio. Després de llançar un primer EP titulat «Help Me Understand», el gener de 2023 eleva l’aposta amb «Somewhere, Sometimes», el seu disc debut, amb el qual es troba actualment de gira. Anteriorment, al 2015, el cantautor havia publicat «Moonstruck» encara sota el nom d’Enric Verdaguer, amb el qual va realitzar una gira pels principals escenaris de Catalunya abans de fer un parèntesi i residir quatre anys a Anglaterra, on es va graduar en Songwriting and Production a la universitat fundada per Paul McCartney a Liverpool (LIPA).

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*