Inici Destacats L’igualadí Arià Paco guanya el Premi de Novel·la Valldaura – Memorial Pere...

L’igualadí Arià Paco guanya el Premi de Novel·la Valldaura – Memorial Pere Calders

COMPARTIR

L’igualadí Arià Paco Abenoza ha publicat aquesta setmana “Mentir a les mosques”. La novel·la ha estat guardonada amb el XXVI Premi de Novel·la Valldaura – Memorial Pere Calders, dotat amb 3.000 euros. El guardó, resolt al maig, encara no ha pogut ser entregat degut a les múltiples cancelacions per la pandèmia, i es preveu que properament es faci un acte d’entrega de premis en format audiovisual. L’edita el Servei de Publicacions de la UAB.

La novel·la, en paraules del seu autor, “és una exploració ètica dels incentius polítics per la mentida i el seu xoc amb la consciència”. L’autor, de 27 anys, l’ha escrita en part durant la seva estada a Arizona, on està realitzant un doctorat en filosofia política. Moltes de les problemàtiques que tracta la novel·la, com ara les perversions de l’electoralisme i els seus efectes en el comportament, són resultat d’aquesta investigació.

L’Amir, un dels refugiats als qui l’extrema dreta amenaça d’expulsar, descobreix el cadàver de la Magda, companya de classe, en el pitjor lloc possible: el barri dels refugiats. Falten dos dies per a les eleccins i la notícia pot determinar el resultat electoral.

“Mentir a les mosques” trenca amb l’esquema tradicional del gènere policíac, en el qual tota la problemàtica moral és generalment deixada de banda per centrar-se en la resolució d’un misteri. Així, la novel·la, narrada a través de diverses veus, se centra en el tràngol moral d’aquells que troben el cadàver.

El jurat del XXVI Premi de Novel·la Valldaura – Memorial Pere Calders estava format per Roser Blázquez Gómez, Michel Bourret, Jordi Jordana, Josep Maria Riera i Anna Ballbona, aquesta última guanyadora del Premi Anagrama de Novel·la 2020.

El llibre es pot trobar a les llibreries habituals i comprar online en format paper i electrònic. Està prevista una presentació del llibre el 15 de desembre a la Biblioteca d’Igualada, si la situació sanitària ho permet.

Actualment, Arià Paco ha tornat a Igualada, on continua el doctorat a distància i on treballa en una nova novel·la.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*