Inici Societat L’hospital simulat 4D Health d’Igualada entrarà en funcionament el gener de 2014

L’hospital simulat 4D Health d’Igualada entrarà en funcionament el gener de 2014

COMPARTIR

[swf object]Les obres de rehabilitació de l’antic hospital d’Igualada per convertir-lo en el Centre d’Innovació per a la Simulació en Salut ‘4D Health’ segueixen el calendari previst per posar-lo en funcionament el gener de 2014. S’han fet un 15% de les obres de l’edifici i ja s’ha començat a treballar en el seu contingut. El director del projecte, Enric Macarulla, ha explicat que la peculiaritat és que «no només simularem els processos, sinó que posarem tots els professionals en un hospital simulat i provocarem situacions d’alta tensió per veure com reaccionen». De moment, han signat un conveni amb l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i estan treballant amb empreses perquè hi puguin provar els seus productes.

El futur Centre d’Innovació per a la Simulació en Salut ‘4D Health’ està previst que entri en funcionament el gener de 2014, tot i que uns mesos abans entraria en la fase de proves. Segons ha explicat la regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament d’Igualada, Àngels Chacon, en aquests moments hi ha un 15% de les obres de rehabilitació de l’edifici fetes «i la previsió és que aquest estiu ja estiguin enllestides». A més, Chacon ha explicat que ja s’ha començat a treballar també en el contingut del projecte.

[Img #5019]A més, el director del projecte, Enric Macarulla, ha destacat el fet que les obres es facin en un edifici que ja era un hospital, fet que suposa que «el cost sigui molt més menor que fer-ho tot de nou , ja que aprofitarem més d’un 90% de l’estructura». D’aquesta manera, el futur centre mantindrà les consultes, el quiròfan o les habitacions però «ens hem adaptat a noves normatives».

Les obres s’han finançat amb un total d’1,5 MEUR provinent d’un fons europeu Feder [Img #5020]d’innovació. Segons ha explicat Chacon, una part d’aquests diners han estat finançats per la Diputació de Barcelona i també per l’Ajuntament d’Igualada.

Simular ambients pràcticament reals

Macarulla ha destacat que allò que fa que el centre igualadí sigui diferent dels altres centres de simulació en salut que poden haver-hi a Catalunya o a l’Estat és que «nosaltres simularem un entorn de treball integral». És a dir, «ens preocupa [Img #5021]augmentar la seguretat dels pacients i que hi hagi menys errors i, per això, no només simularem els processos sinó que posarem tots els professionals en un mateix lloc -sense pacients reals- i provocarem situacions d’alta tensió per veure com reaccionen».

«Aquesta situació és impossible simular-la en un ambient real», ha apuntat Macarulla. A més, el director del projecte ha explicat que el centre no vol ser competència a altres centres de simulació que posen a [Img #5024]prova situacions concretes sinó que «volem col·laborar amb ells».

El centre de simulació engloba qualsevol tipus d’assistència hospitalària: la primària, consultes externes, atenció a domicili o les emergències al carrer. Així, els usuaris del centre trobaran un edifici que tindrà l’aparença d’un hospital, ja que comptarà amb tots els elements propis d’un centre sanitari, amb la diferència que no hi haurà pacients reals.

[Img #5023]Al servei de les empreses

A banda de posar a prova els professionals de l’àmbit sanitari, el centre també té per objectiu que les empreses del sector salut puguin posar a prova els seus productes al ‘4D Health’. Així, ha explicat Macarulla, les empreses podran provar els productes sanitaris un cop ja han passat la fase tècnica i abans de comercialitzar-los. «Avui dia els productes no es poden provar abans d’aplicar-ho directament al pacient», ha explicat. En aquest centre «les [Img #5022]empreses podran comprovar les condicions d’usabilitat d’un producte i veure quin retorn té posant-lo en situacions d’estrès».

Per a exemplificar-ho, Macarulla ha explicat que una empresa podria provar una màquina de TAC. «Aquí no farem radiografies, és a dir, no irradiarem ningú. El que farem és posar, per exemple, un pacient simulat que pesa 140 quilos a dins d’un escàner i li farem un contrast per veure com funcionen els ronyons. Llavors provocarem una aturada cardíaca i analitzarem com funciona l’equip davant d’aquseta situació». En aquest cas, ha dit, veurem la reacció tant dels tècnics, dels radiòlegs i de tot el personal important i això, ha dit, «no es pot provar en un hospital».

Pel que fa a les empreses interessades en col·laborar en el projecte, Macarulla ha avançat que ja hi ha «tres o quatre grans empreses que volen treballar amb nosaltres i que també ens oferiran equipament». Tot i això, el director del projecte no ha volgut avançar cap nom. A més, també han signat un conveni amb l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i tenen intenció de fer-ho també amb universitats, centres de formació professional i col·legis professionals.

La imatge gràfica del centre

[Img #5025]Aquest dilluns també s’ha presentat la imatge gràfica del projecte ‘4D Health’. Segons ha explicat la regidora de Promoció Econòmica, el nom vol recollir els conceptes de ‘per la salut’ i ‘4D’ que «vol dir anar més enllà de les tres dimensions perquè recrearem entorns molt més propers a la realitat i busquem alguna cosa més que treballar només amb un maniquí».

En relació al símbol que acompanya el logotip, es tracta d’una esfera que s’obre i permet veure què hi ha al seu interior. A dins apareix un traç dinàmic que gira en continu moviment i demostra que hi succeeixen coses, deixant un espai lliure a la imaginació. S’ha escollit el color blau perquè, segons ha dit Chacon, és un color «molt lligat en el món de la salut» però «hem triat un blau elèctric per fer-lo més innovador i modern». Amb aquest logotip «busquem el rigor, l’excel·lència i el dinamisme», ha afegit.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*