Inici Destacats L’Hospital d’Igualada es vesteix de blau en el Dia Internacional de la...

L’Hospital d’Igualada es vesteix de blau en el Dia Internacional de la Infermeria

COMPARTIR

La façana de l’Hospital d’Igualada s’ha il·luminat de blau aquest dimarts al vespre amb motiu del Dia Internacional de la Infermeria, que es commemora el 12 de maig i que enguany arriba en plena crisi sanitària pel coronavirus.

Aquest dia busca posar en relleu el paper de les persones que es dediquen a la infermeria i se celebra el 12 de Maig en record al naixement de Florence Nightingale, considerada la mare de la infermeria moderna per crear el primer model conceptual que demostrava la rellevància de les cures d’infermeria.

L’Institut Català de la Salut destaca que la tasca de les 13.185 infermeres que treballen als diferents centres del territori és “fonamental” per al sistema de salut, 7.565 en l’àmbit hospitalari i 5.620 en l’atenció primària. Així ho expressa l’ens en un comunicat en el qual descriu la seva tasca amb paraules com “compromís, empatia, dedicació i també recerca, expertesa, qualitat i resiliència”. Paraules que també fan servir diversos professionals en un vídeo homenatge al sector coincidint amb el Dia Mundial de la Infermera. De fet, l’ICS s’adhereix al reconeixement a tota la infermeria amb una campanya a les xarxes socials per animar la ciutadania a trobar les paraules que han de definir la tasca infermera amb l’etiqueta #paraulainfermera.

En el comunicat, l’ICS recorda que en un any, les infermeres dels seus vuit hospitals dediquen més d’un milió de dies de cures als pacients ingressats (170.000 episodis de cures).

A les unitats d’hospitalització, les infermeres duen a terme 97.000 vigilàncies intensives i han ajudat a controlar el dolor a més de 140.000 pacients ingressats. També preparen més de 150.000 recomanacions als pacients quan són donats d’alta.

La infermeria als CAP

En l’àmbit de l’atenció primària, l’ICS remarca que el 74% de les persones que arriben al seu CAP són ateses per infermeres. Durant el 2019, han fet més de 12 milions de visites presencials. D’aquestes, més d’1,6 milions han estat per atendre motius de salut aguts.

En paral·lel, més de 45.000 pacients són avaluats cada any al seu domicili per infermeres del programa d’atenció domiciliària i, a les escoles, 6.654 adolescents han pogut resoldre els seus dubtes.

I, enguany, afegeixen, és “d’especial rellevància” la posada en marxa del Programa d’harmonització dels estàndards de prestació de cures (ARES) a l’Atenció Primària. Gairebé 2.000 infermeres ja estan treballant amb ARES i han generat prop de 350.000 plans de cures infermeres. Els plans de cures més habituals són els relacionats amb símptomes respiratoris de vies altes i el seguiment de la hipertensió o de la diabetis.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*