Inici Societat L’Hospital d’Igualada tindrà connexió permanent amb un neuròleg especialista en ictus

L’Hospital d’Igualada tindrà connexió permanent amb un neuròleg especialista en ictus

COMPARTIR

[Img #5351]Un neuròleg especialista en ictus atendrà telemàticament durant les 24 hores del dia i tots els dies de l’any les consultes d’altres especialistes que li arribin de 15 hospitals de Catalunya, entre ells el d’Igualada. Aquesta xarxa rep el nom de ‘Teleictus 2.0’ i consisteix en la connexió telemàtica  a una guàrdia localitzada formada per neuròlegs vasculars de tres hospitals: el Germans Trias i Pujol, Vall d’Hebron i Bellvitge. Aquestes neuròlegs són experts en ictus i només s’encarregaran de consultar les proves que s’hagin fet als pacients, com ara els TAC, i decidir quin és el millor tractament i si és necessari o no el trasllat a un dels centres de referència.

Fins ara aquests hospitals estaven connectats d’una o altra manera amb aquells centres de referència del seu àmbit territorial però es podia donar la situació que el neuròleg especialista no hi fos i no el pogués atendre. El servei consta d’un sistema de videoconferència, a través del qual el neuròleg de l’hospital de referència veu el pacient en directe a l’hora que rep la imatge del TAC. D’aquesta manera pot decidir quin tractament necessita i guanyar temps, així com determinar si és necessari o no el trasllat de l’hospital comarcal al de referència.

La xarxa compta amb nou hospitals comarcals connectats cadascun als seus centres de referència. Els centres comarcals connectats són: Igualada, Vic, Granollers, Mataró, Figueres, Palamós, Vilafranca, Garraf i Tremp i properament s’afegirà el de Móra d’Ebre; i els centres de referència són el Germans Trias i Pujol de Badalona, Vall d’Hebron de Barcelona, Bellvitge de l’Hospitalet, el Josep Trueta de Girona, l’Arnau de Vilanova de Lleida i l’Althaia de Manresa. S’espera que la xarxa rebi unes 1.000 consultes a l’any.

El neuròleg vascular de la Unitat d’Ictus de l’Hospital Vall d’Hebron, Marc Ribó, ha explicat que abans de fer un trasllat llarg cal consultar a un especialista i això és el que oferirà la nova xarxa que permetrà donar cobertura a tot el territori, iniciar el tractament més ràpid, coordinar el trasllat si aquest és necessari i evitar trasllats innecessaris.

El temps és un dels factors clau, segons ha explicat la doctora Sònia Abilleira del Pla Director de la Malaltia Vascular Cerebral, que ha detallat que des de que es produeix un ictus hi ha un màxim de 4 hores i mitges per salvar el pacient. Com abans es tracti, més possibilitats de recuperació té.

Més enllà del ‘Teleictus 2.0’, actualment hi ha 24 hospitals a Catalunya que tenen les eines necessàries per poder activar el Codi Ictus i fer els tractaments de reperfussió necessaris als pacients.

Passar del 12,5% al 28% de reperfussions

Entre el 2005 i el 2012 els tractaments per reperfussió, que consisteix en administrar un fàrmac per desfer el coagul que impedeix la circulació de la sang, que s’han fet han augmentat considerablement, passant dels 324 el 2005 als 1.199 el 2012. El nombre d’activacions del codi ictus es va situar en gairebé 10.000 l’any passat. Actualment un 12,5% dels pacients que pateixen un ictus reben aquest tractament però l’objectiu seria doblar aquesta taxa i cobrir fins el 22-28%. Des de la posada en marxa del Codi Ictus s’han quadriplicat els pacients atesos per reperfussió.

Per aconseguir-ho, Salut ha posat en marxa la xarxa ‘Teleictus 2.0’ però a més ha simplificat la informació sobre l’activació de l’ictus i ha fet campanyes de sensibilització perquè l’entorn de la persona afectada detecti el més aviat possible que aquell pacient ha patit un ictus i s’activi el protocol urgentment. Per aconseguir-ho existeixen dues guies d’informació senzilla que permeten identificar si un pacient pateix o no un ictus. Això permet que si no han passat més de vuit hores , i a qualsevol edat, es pugui activar el codi ictus.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha destacat la importància que té el contacte amb el primer especialista ja que és aquest qui desencadena el protocol a seguir. També ha insistit en la importància de «desplaçar el coneixement i no el pacient», com permetrà el nou sistema 2.0.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*