Inici Societat L’Hospital d’Igualada acull un estudi pioner sobre cirurgia protètica

L’Hospital d’Igualada acull un estudi pioner sobre cirurgia protètica

COMPARTIR

Sis metges de l’hospital d’Igualada han elaborat un estudi pioner que avalua els costos de la metodologia de recuperació accelerada (fast-track) en cirurgia protètica de genoll i maluc. Les conclusions de l’estudi, que publica la Revista Española de Cirugía Ortopédica y Traumatología, editada per la societat espanyola d’aquesta especialitat mèdica, són que la metodologia ha permès un estalvi econòmic per pacient amb un tractament que ha donat bons resultats sense provocar més complicacions.

Xavier Pelfort, cap de cirurgia ortopèdica i traumatologia de l’hospital d’Igualada, és un dels facultatius que han participat en l’estudi, i explica que la metodologia fast-track implica els diferents professionals coordinadament, la qual cosa “permet agilitar tot el procés” de manera que el pacient marxa a casa seva 3,2 dies després de l’operació, entre 4 i 2 dies abans del que era habitual.

Pel doctor, “és el treball en equip portat al màxim”, de manera que “la gent que sovint treballa mirant només la seva parcel·la treballi de forma coordinada”.

Aquesta metodologia s’aplica des de fa més de sis anys i en fa tres que es va adoptar a l’hospital d’Igualada, tot i que a la major part de centres catalans encara no es fa així, diu Xavier Pelfort, que sosté que “en cirurgia protètica es tendeix cap a aquesta metodologia”.

El responsable de l’àrea de l’hospital igualadí explica que “no hi ha més de tres o quatre treballs sobre anàlisi de costos” i els va semblar interessant estudiar-ho. Pelfort reconeix: “Els metges ens mirem molt els pacients però els números no tant”, i els resultats han estat: “Són absolutament equiparables, reduïm el temps d’espera, els resultats funcionals de les pròtesis són exactament els mateixos, no hi ha augment de les complicacions i a més a més estalviem molts diners per cada pacient.” En concret, l’estudi xifra l’estalvi per pacient entre 583 i 1.266 euros.

La metodologia inclou “optimitzar el pacient molt abans de la intervenció”, segons Pelfort, amb trobades prèvies del pacient amb diferents especialistes. La fisioteràpia també és clau: “Els operem al matí i a la tarda mateix ja estan fent rehabilitació, s’aixequen i dobleguen el genoll, quan normalment es començava al cap de 48 hores.” Quan marxen a casa es fa rehabilitació domiciliària. La idea, conclou el metge, és un “abordatge multidisciplinari no per fer fora el pacient abans, sinó perquè tot vagi coordinat, millor i més ràpid”.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*