Inici Destacats L’hora del pati

L’hora del pati

COMPARTIR

Actualment, l’esbarjo a les escoles és un tema que està en debat. Sovint, en diferents mitjans de comunicació, podem veure com professionals del món de l’educació el tracten com un moment molt important dins de l’horari escolar. L’hora del pati no és un simple moment lúdic o de descans, sinó un temps molt important per al desenvolupament personal i social de cada infant.

Imma Marín diu que “el pati és l’espai de llibertat de l’alumne a l’escola i on afloren més les seves emocions”. Els nens s’expressen espontàniament i manifesten les seves necessitats i maneres de ser. És un moment que facilita que puguin interactuar i relacionar-se lliurement amb els altres. Es posen en joc les habilitats socials de cada nen i és una bona oportunitat per a l’aprenentatge i enriquiment dels recursos de relació amb els altres, principalment l’afectivitat i l’empatia.

És un situació en la qual l’infant interactua amb els seus iguals sense la presència directa de l’adult, i això ens permet conèixer l’infant tal com és. A vegades no és fàcil, i això fa que apareguin conflictes, que són necessaris i que ens donen l’oportunitat de tractar-ho amb els alumnes, per tal que aprenguin a saber escoltar, aportar idees, adaptar-se al joc dels altres, modificar comportaments, ser tolerants, defensar allò que es vol…

Aquesta estona també serveix per fer trobades entre alumnes de diferents edats, de manera que aprenen a interactuar no solament amb els seus iguals, i amb els mestres o les mestres. Trobem que també serveixen perquè hi hagi una trobada entre germans ―ja que ells mateixos ja es busquen―, amb els padrins que tenen dins l’escola ―que així poden conèixer millor―, o simplement amb amics que formen part d’altres cursos.

Un altre benefici important de l’hora del pati és que permet desenvolupar LA IMAGINACIÓ I LA CREATIVITAT. Els nens s’agrupen per afinitats d’interessos, per maneres de ser o per inventar jocs.

A l’Educació Infantil els nens utilitzen al pati el joc simbòlic per entendre i assimilar vivències positives quotidianes i resoldre petites pors personals, com per exemple la por d’anar al metge, una separació… Per això és important que es posin al seu abast diferents materials que els ajudin i els facilitin aquestes activitats.

També cal dir que, dins d’un pati, és molt important trobar sorra i aigua: manipular aquests elements naturals els ajuda a equilibrar-se, els relaxa i els proporciona plaer, de manera que així s’estimula la seva imaginació i creativitat.

També podem afegir-hi altres materials com ara estris de cuina, pots, pales i galledes… Hem observat com en aquests moments els nens es relaxen, comparteixen, els és fàcil posar-se d’ acord i cooperar entre ells i…, el més important, són feliços i actius.

A la nostra escola, a l’hora del pati d’infantil, posem a l’abast dels nens diferents materials: patinets, cotxes, rodes, fireta, pilota, pales i galledes, sempre proposats en dies diferents. Quan se’ls pregunta quin és el material que prefereixen, la majoria coincideix en la fireta i la pilota.

Al pati de primària, es potencia més el joc de grup, a partir del material que es treu dos cops per setmana. Així, els alumnes poden jugar a cordes, pales, raquetes, bitlles catalanes i pilotes de bàsquet i de futbol. Cada classe té assignat un dia de la setmana per a la utilització de la pista, i un altre per a les cistelles. També tenim espais per jugar a joc simbòlic o facilitar el diàleg entre ells, com la caseta de la baixada. Els nens, en aquesta edat, encara gaudeixen dels jocs amb sorra i per això tenim més d’un espai dedicat a aquest tipus d’activitat.

L’espai del pati és també un moment en què els nens necessiten més activitat física. Per això els plantegem petits reptes utilitzant el rocòdrom on poden enfilar-se i escalar, i també, les barres paral·leles per saltar i experimentar diferents possibilitats.

Finalment, nosaltres podem dir que, a l’escola, el pati ens aporta com a mestres molta informació i que, als alumnes, els permet una relació molt estreta entre els seus iguals, nens d’altres edats, i l’adult, de manera que es generi seguretat als més petits i s’eduqui una responsabilitat als més grans. Ens permet treballar el valor de l’empatia, ja que és una característica molt important durant tota l’escolarització i un aprenentatge vital. L’hora d’ esbarjo també ens ajuda a relaxar la ment, fet imprescindible per poder consolidar aprenentatges.

Per acabar, val la pena destacar quelcom extret d’un estudi realitzat pel Col·legi de Medicina Albert Einstein de Nova York : “El temps d’esbarjo és directament proporcional al bon comportament i a l’aprenentatge dels alumnes”.

Montse, Isabel i Albert, mestres de l’escola Mowgli

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*