L’església de Sant Climent de Taüll (Alta Ribagorça) tornarà a lluir les pintures originals del segle XII. Això serà possible gràcies a la tècnica del vídeo mapping, que consisteix en projectar a les parets de l’església les imatges originals. Aquestes projeccions seran elaborades per l’estudi igualadí Burzon-Comenge.
A l’absis central es projectarà la imatge del pantocràtor, pintura que es conserva al Museu Nacional d’Art de Catalunya des del 1934. La còpia que ara hi ha s’arrencarà i es traslladarà a un altre equipament. Les projeccions també es faran a la resta de les parets de l’església i apareixeran totalment policromades. La projecció es basarà en una hipòtesis donat que és impossible saber com era l’interior de Sant Climent al segle XII en no existir documentació.
El projecte, que lidera la direcció general de Patrimoni de la Generalitat, conjuntament amb el MNAC, i que ha rebut el finançament de La Caixa, té un pressupost d’uns 360.000 euros.
Està previst que les obres comencin aquesta mateixa setmana. Mentre durin les obres l’església els visitants i fidels podran seguir entrant al temple donat que seran compatibles les obres amb les visites. Està previst que el resultat final es pugui veure a l’estiu.
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha dit que aquest nou projecte per Sant Climent de Taüll ajudarà a dinamitzar la Vall i ha augmentar el número de visitants al temple. Mascarell ha dit que es tracta d’una tècnica innovadora que sorprendrà als visitants i ajudarà a entendre com eren l’església al segle XII.
L’aposta per la tècnica del ‘mapping’ que executarà l’estudi igualadí Burzon-Comenge ha estat adoptada arran dels darrers descobriments a l’església. En diferents tasques de restauració de la còpia existent (Ramon Mollet, 1959) s’han trobat restes originals que no es van arrencar al 1920 amb la resta de pintures.
El 2012 es va decidir restaurar i recuperar aquesta pintura original i arrencar la còpia del 1959, que s’havia degradat força amb el temps. Ara, al lloc que ocupa el pantocràtor s’hi projectarà la imatge original. Aquesta reproducció un cop restaurada s’exhibirà en un equipament cultural. Amb tota probabilitat no es mourà del Pirineu.
Les esglésies romàniques de la Vall de Boí van ser declarades Patrimoni de la Humanitat l’any 2000. Anualment visiten aquests temples unes 130.000 persones.