Inici Destacats L’estudi d’innovació comarcal constata les dificultats de l’Anoia per crear i atraure...

L’estudi d’innovació comarcal constata les dificultats de l’Anoia per crear i atraure talent

COMPARTIR

La Diputació de Barcelona ha presentat l’estudi “Els sistemes d’innovació comarcals a la demarcació de Barcelona”, que incorpora un índex d’innovació comarcal. Aquest estudi -que analitza el conjunt de les comarques catalanes durant l’any 2016- és pioner donat que analitza les dades a nivell comarcal i, a més, afegeix paràmetres nous d’avaluació, com el coneixement en idiomes estrangers de la població o la proximitat a infraestructures científiques.

L’informe estructura els sistemes d’innovació en tres dimensions: els factors externs a l’empresa -que determinen la capacitat d’innovar dels territoris-, els factors interns a l’empresa i l’eficàcia i els resultats de la innovació.

L’Anoia, 17a comarca segons l’índex d’innovació comarcal

L’estudi també recull l’estat i l’evolució de la comarca de l’Anoia en aquest índex d’innovació comarcal. Després de caure fins al 19è lloc l’any 2011, l’Anoia ha recuperat posicions fins arribar a ser la quinzena comarca del país l’any 2014. Ara, segons l’estudi, figura en el 17è lloc.

La comarca de l’Anoia no aconsegueix bones notes en la majoria dels indicadors que analitza l’estudi. Els millors són els referents als factors interns, relatius al propi teixit empresarial de la comarca. El factor extern o territorial situa la comarca a la mitja taula del país, mentre que l’Anoia manté el tipus -tot i que a meitat de la taula- pel que fa l’eficàcia i els resultats de la innovació.

En les habilitats per innovar i adoptar les innovacions, l’Anoia se situa al 35è lloc del país. Pitjor encara és la seva capacitat per crear, desenvolupar i atraure el talent necessari per innovar. Segons l’estudi, l’Anoia se situa al 38è lloc, amb només quatre comarques per darrera, com l’Alt Empordà o la Terra Alta.

Millors resultats dona l’estudi a les capacitats per crear, difondre i compartir coneixements i innovacions, on la comarca se situa al 20è lloc del país. Més bon resultat encara dona l’índex que analitza les capacitats per col·laborar i transferir els coneixements i innovacions (12è lloc), idèntica posició que obté la comarca en les activitats complementàries i serveis de suport a la innovació.

On l’Anoia torna a baixar posicions és en les infraestructures TIC i de comunicació, on ocupa el 25è lloc del rànquing català. Molt millors són les infraestructures científicotècniques de l’Anoia, que l’estudi situa com les 9es millors del país.

El paràmetre més ben valorat de la comarca a l’estudi és el de la producció d’invencions i la transformació d’invencions en innovacions, amb una meritòria quarta posició. També es ben valorada (8è lloc) la iniciativa i saber dur a bon port les innovacions.

Aquesta innovació, però, no arriba amb fluidesa al mercat. Segons l’estudi, que atorga a l’Anoia el 27è lloc de Catalunya en la producció i exportació de bens i serveis innovadors.

L’estudi també recull l’evolució de la comarca de l’Anoia en aquest índex d’innovació comarcal. Després de caure fins al 19è lloc l’any 2011, l’Anoia ha recuperat posicions fins arribar a ser la quinzena comarca del país l’any 2014. Ara, segons l’estudi, figura en el 17è lloc.

 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*