Inici Teatre L’espectacle ‘El misteri de Fermat’, proposta de La Mostra d’Igualada que acosta...

L’espectacle ‘El misteri de Fermat’, proposta de La Mostra d’Igualada que acosta la ciència als joves

COMPARTIR
Un instant del muntatge 'El misteri de Fermat' a la Mostra d'Igualada.

Pierre de Fermat, un aficionat a les matemàtiques, va posar sobre la taula un dels problemes matemàtics més importants de tots els temps. Però va morir sense compartir el descobriment de la seva solució. Van haver de passar més de tres segles fins que Andrew Wiles, un matemàtic anglès, en desxifrés el misteri el 1995. Aquest és l’argument de l’espectacle ‘El misteri de Fermat’, que la companyia barcelonina Teatre de l’Enjòlit ha estrenat aquest dijous a la 29a edició de la Mostra d’Igualada. El director del muntatge, Albert Alemany, ha explicat en una entrevista amb l’ACN que la història conté diversos elements que la fan “molt atractiva” com ara l’amor per la ciència o el repte d’enfrontar-te a un enigma. Alemany va presentar fa dos anys la idea de l’espectacle al mercat de projectes de la Mostra, i ara han decidit estrenar-la al mateix espai “perquè és un projecte que es va gestar aquí”.

De la mà dels matemàtics, científics i filòsofs més importants de tots els temps, com Euler, Gauss, Descartes o Wiles, la companyia Teatre de l’Enjòlit fa descobrir als joves no només les aportacions que van contribuir a la resolució del teorema, sinó també les seves sorprenents histories personals. Així ho ha relatat el director de l’espectacle, Albert Alemany, que ha explicat que “malgrat a l’hora d’escriure el text vaig fer una tasca d’investigació per ser el més fidedigne possible a la història original”, l’objectiu de l’espectacle és “passar-s’ho bé i parlar dels conceptes matemàtics no d’una manera feixuga, sinó de joc”. “Ho hem enfocat des del pur joc i divertiment”, ha assegurat Alemany.

L’espectacle, però, també posa sobre la taula altres aspectes per reflexionar com ara el paper de la dona a la ciència al llarg de la història. De fet, el paper del personatge principal, Andrew Wiles, està representat per una actiu i no per un actor. “Vam veure que històricament tots els matemàtics han sigut homes, però vam trobar el cas d’una dona matemàtica, la Sophie Germain, que al segle XVIII va agafar la identitat d’un antic alumne per poder seguir els estudis de matemàtiques”, ha relatat Alemany. Així doncs, dins de l’espectacle hi ha una “intrahistòria desconeguda de la lluita de les dones per poder arribar al coneixement”.

Mar Martí / ACN

FER UN COMENTARI

*