Inici Gent L’Escola Pia d’Igualada participa en un programa del Centre Europeu de Recerca...

L’Escola Pia d’Igualada participa en un programa del Centre Europeu de Recerca Nuclear de Ginebra

COMPARTIR

[Img #25690]Entre els dies 27 i 29 d’octubre un grup de 32 alumnes de batxillerat, 4 exalumnes i 2 professors de l’Escola Pia d’Igualada han estat a Ginebra amb l’objectiu de participar en el programa del CERN (Centre Europeu de Recerca Nuclear) anomenat S’Cool Lab. Les activitats al centre de recerca estaven programades pel dia 28, motiu pel qual el dia de la nostra arribada, el 27, el van poder dedicar a explorar la ciutat de Ginebra i recórrer el seu centre històric i part de les rodalies. D’aquesta manera van tenir l’ocasió de visitar la catedral de Saint Pierre i el palau de les Nacions Unides entre d’altres llocs representatius de la ciutat.

 

El dia 28, tal com estava previst, van arribar a les instal·lacions del CERN al matí, on van ser rebuts per l’investigador de física de partícules Dr. José Salicio, que els va parlar sobre l’organització, el funcionament i els plans de futur de la institució. Posteriorment van ser traslladats a l’edifici on la NASA (l’agència espacial nord-americana) i el CERN controlen conjuntament l’experiment AMS-2 que es troba a bord de l’estació espacial internacional (ISS). En aquest lloc van tenir el privilegi de coincidir amb el Nobel de física Dr. Samuel C.C. Ting, que va rebre el premi l’any 1976 pel descobriment d’un seguit de partícules elementals ultra massives. Per acabar el matí van ser traslladats al centre de criogènia del CERN on els tècnics i alguns dissenyadors els van explicar el funcionament dels electroimants que acceleren i dirigeixen els feixos de protons que es fan col·lissionar en els diferents experiments.

 

Després d’una pausa per dinar tot el grup es va reunir amb un grup d’investigadors a les instal·lacions del programa S’Cool Lab, on van poder realitzar tres experiments relacionats amb la recerca de partícules del CERN. En un es va estudiar la trajectòria de les partícules carregades en presència de camps electromagnètics. En un altre van poder construir ells mateixos uns petits detectors de partícules, per després observar-ne un altre d’altes prestacions i construcció professional. En l’últim experiment s’analitzaven les propietats dels raigs x com a exemple de partícules d’alta energia. En cada una d’aquestes pràctiques els alumnes havien de fer prediccions del que passaria en diferents condicions per tal de després contrastar les seves teories amb la realitat experimental que ells mateixos observaven.

 

El centre igualadí ha estat una de les sis primeres escoles d’arreu del món en participar en aquest nou programa del CERN.

 

 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*