Inici Destacats L’escola de fa 80 anys, al nou llibre d’Oriol Solà i Prat

L’escola de fa 80 anys, al nou llibre d’Oriol Solà i Prat

COMPARTIR

Oriol Solà i Prat retrata en el seu darrer treball el funcionament del sistema educatiu d’una època que s’extén des de l’inici de la Guerra Civil espanyola i fins a principis dels anys 80 del segle passat, amb la consegüent evolució que va experimentar durant aquelles gairebé cinc dècades. I ho fa a través de l’exemple de la desapareguda escola del Saió, al terme municipal de Santa Margarida de Montbui. Solà explica que ha parlat amb persones que van estudiar o treballar al col·legi o que hi van tenir alguna relació directa, i de la suma de totes les aportacions n’ha sortit un fidel reflex del que va ser i del que va representar aquell espai per als habitants de la majoria de masies d’aquest nucli montbuienc.

Tot plegat queda recollit en l’obra que presentarà pròximament titulada “L’Escola del Saió. Retalls d’un projecte educatiu singular”, que engloba tant la primera etapa del centre (l’Escola Nova Unificada del Control de Montbui) com la segona i darrera, més recent (la “Escuela Nacional Mixta El Sayó”). L’autor reitera l’agraïment a totes aquelles persones que han col·laborat i que han permès que el recull fos possible.

Gairebé un any remenant papers

El projecte va engegar a finals de juliol de l’any passat, coincidint amb la darrera edició de la Festa Major del Saió. Durant aquests darrers mesos, Solà ha dut a terme les entrevistes i la consulta d’arxius. De fet, ha combinat la recerca amb l’activitat literària: ha continuat fent relats i poemes, vuit dels quals han estat premiats en diferents certamens organitzats arreu del territori coincidint amb la Diada de Sant Jordi, en comarques com el Baix Camp, l’Alt Empordà, el Segrià, el Baix Llobregat o el Baix Penedès, a banda de la capital catalana.

FER UN COMENTARI

*