Inici Societat Les reserves d’aigua a l’Anoia, sota mínims

Les reserves d’aigua a l’Anoia, sota mínims

COMPARTIR

[Img #31731]Des de fa alguns mesos, la bassa de Capellades (un dels indrets més coneguts i característics d’aquesta localitat de l’Anoia) presenta un estat preocupant. El nivell de l’aigua ha baixat fins a límits que no es feien des de fa anys a causa de la sequera que es viu actualment. De fet, la bassa no deixa de ser un indicador natural per surgència de l’aqüífer Carme-Capellades, que amb una extensió de 157 quilòmetres quadrats, és un dels més importants del país.

 

Per tant, si la bassa presenta uns nivells tan baixos d’aigua, vol dir que l’aqüífer també està baixant. La situació comença a preocupar als alcaldes dels municipis que s’abasteixen d’aquest aqüífer com és el cas de la mateixa Capellades. El seu alcalde, Aleix Auber, assegura que estan en una situació “d’excepcionalitat”, encara que es tracta d’un problema “de fa temps”. De moment, han engegat una campanya de conscienciació dirigida a la població de la localitat per fer un ús racional de l’aigua.

 

A Carme també asseguren que ha arribat el moment de fer pedagogia entre la població. “Hem estat uns anys molt bé i ara arriba l’hora de conscienciar. Qui té aigua, té or”, assegura l’alcaldessa Ildefonsa Tarrida, que a la vegada és la presidenta de la Junta Central d’Usuaris de l’aqüífer. “La sequera afecta a més gent que a nosaltres a Carme i va lligada al canvi climàtic”, afegeix. Anualment s’extreuen de l’aqüífer Carme-Capellades uns sis hectòmetres cúbics d’aigua que s’utilitza sobretot per l’abastament urbà dels municipis de la zona i de la Conca d’Òdena.

 

Sobreexplotació

 

El consum actual genera una situació de sobreexplotació, ja que actualment “es treu més aigua de la que entra”, com recorda l’alcalde de Capellades. Aquest problema ha estat recurrent des dels anys 80, amb diverses denúncies per pous que no tenien el permís de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), tot i que la sobreexplotació no arriba només a causa d’aquestes irregularitats.

 

Tot depèn del consum que se’n faci als municipis que aprofiten l’aigua i que aquest sigui menor a l’aigua que hi entra. L’aqüífer s’omple únicament a través de les precipitacions i, en períodes de sequera, l’abastament urbà pot fer baixar molt el nivell de l’aigua, com ha passat en l’últim any i mig. La tendència dels últims anys es sempre a la baixa. Des de finals dels anys 90 es va veure un descens del nivell piezomètric respecte als anys anteriors que, excepte en alguns pics, ja no s’ha recuperat. Els nivells actuals són similars als de 2007 i 2008, quan va haver-hi una altra sequera.

 

La situació actual deriva directament de la manca de pluges. La zona sud de l’Anoia és un dels punts de Catalunya on menys precipitacions hi ha hagut en els últims dos anys i això afecta directament el nivell d’aigua. Fins al juny del 2016, la pluja a Capellades i La Llacuna, dos punts on es troba l’aqüífer, ha estat inferior a la mitjana des de 2013, situació que es veu agreujada perquè 2015 també va ser un any molt sec.

 

Des dels municipis afectats s’espera, d’una banda, que les pluges arribin aviat per alleugerir la situació i, de l’altra, que l’ACA s’impliqui més per trobar un remei a aquesta situació. Els ajuntaments i la junta d’usuaris porten un any de converses amb l’agència, però sense trobar una solució. “Estem una mica angoixats, perquè la institució que té les eines no acaba de donar-nos una resposta útil”, assegura un Auber que sí reconeix que l’ACA sempre ha tingut “les portes obertes” per parlar-ne i que és “la garant” de que no es produeixi la sobreexplotació. Al setembre s’han de tornar a trobar les parts per analitzar la situació. “Si no hi ha un període de pluges, s’haurà de trobar una solució”, explica Ildefonsa Tarrida. Fins que aquestes no arribin, la bassa de Capellades seguirà en uns nivells que li fan perdre el seu atractiu turístic. “És un actiu local que està tocat”, conclou Auber.

 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*