Inici Festes Les floristeries tanquen Sant Jordi amb un 25% menys de roses venudes

Les floristeries tanquen Sant Jordi amb un 25% menys de roses venudes

COMPARTIR

[Img #6591]Tot i que les vendes de roses aquest Sant Jordi han caigut prop d’un 25% respecte l’any passat, el Gremi de Floristes de Catalunya ha fet una valoració «positiva» de la jornada més important de l’any per al sector perquè, com ha assegurat Jordi Prats, el seu tresorer, «s’han complert les previsions» fent que els floristes, «previnguts» per la crisi, hagin adaptat les seves comandes. Així, Prats calcula que les floristeries catalanes hauran venut uns sis milions de roses amb un ampli ventall de preus «en funció de la seva qualitat». Segons Prats, la crisi, els venedors no regulats i la caiguda de [Img #6590]comandes a les grans empreses són els culpables d’aquesta baixada de les vendes.

Satisfets perquè s’han complert les previsions encara que aquestes fossin a la baixa. Aquest és el balanç que el Gremi de Floristes de Catalunya ha fet d’aquest Sant Jordi que finalitzarà amb una xifra de roses venudes al voltant dels sis milions d’unitats. Una xifra que suposa una caiguda de les vendes d’entre un 20% i un 30% respecte la registrada l’any passat, però que el sector, previngut per la crisi, ha pogut «entomar» adaptant les comandes a les previsions que ja apuntaven aquest descens, i evitant d’aquesta manera el «desastre» de l’any 2007.

Pel que fa als preus, Prats ha assegurat que un any més han variat en funció de la «qualitat» del producte i que no s’han incrementat respecte anys anteriors perquè els floristes han assumit l’increment de l’IVA, que ha passat del 8% al 21%, per no encarir el producte en un context de crisi com l’actual.

Entre les causes, Jordi Prats, tresorer del Gremi de Floristes de Catalunya, apunta a la crisi econòmica «que continua espantant el sector», la venda il·legal de roses, i, especialment, la caiguda de les comandes de les grans empreses, que si fa uns anys acostumaven a regalar roses a les seves treballadores, ara, puntualitza Prats, amb els acomiadaments massius i les rebaixes generalitzades de salaris, «ja no té sentit».

Amb tot, Prats assegura que per Sant Jordi la crisi afecta majoritàriament els majoristes, perquè el comprador de carrer, assegura, continua «complint» com marca la tradició. De fet, segons el gremi, les petites botigues de barri continuen «salvant» l’any aquest dia amb vendes que suposen fins el 40% del conjunt de l’any.

Jordi Prats també apunta a la venda no regulada de roses com un dels factors que afecten les vendes. En aquest sentit, el tresorer del Gremi de Floristes, lamenta que més que per les vendes, que es veuen afectades, el sector «tem» per la pèrdua de qualitat del producte i del servei al client. Amb tot, assegura que aquest és un tema recurrent contra el que és difícil lluitar, i al que volen posar remei seguint l’exemple d’altres ciutats de Catalunya que l’han regulatat.

Per últim, Prats ha apuntat que la novetat d’aquest Sant Jordi han estat les roses d’alçades entre el metre i mig i els dos metres, un producte pel que altres anys no s’havia apostat i que aquest Sant Jordi ha tingut una presència important.

A Igualada, queixes per la venda il·legal

Floristeries que estaven presents a la plaça de Cal Font s’han manifestat en el mateix sentit. A més de la davallada de vendes, aquests botiguers han criticat la presència de venedors il·legals a la mateixa plaça i als carrers del voltant. Un d’ells comentava que «ja és prou difícil el moment i la competència en aquest dia com per fer front a aquests venedors que rebenten els preus i a més no paguen cap mena d’impostos».

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*