Aquest dimarts, 15 de juliol, surt a la venda el llibre “Les 500 millors pel·lícules de la història del cinema”, de l’igualadí Ramon Robert Vilaseca, publicat per l’editorial lleidatana Pagès Editors.
Ramon Robert ha escrit en diversos diaris, setmanaris i publicacions mensuals, cas de la Revista d´Igualada, La Strada, Ruta 66, Fantástic Magazine, L´ Eco de Sitges o El Mundo. Des de l´any 1982 escriu les critiques i ressenyes de cinema de La Veu de l´Anoia, on també ha escrit sobre teatre i música.
A l´any 1984 va ser premiat en el Concurs de critiques de cinema, organitzat pels cinemes Casablanca de Barcelona. L´any 2001 va publicar el llibre ¡Locos por ellos!. Los Beatles en el cine (Editorial Milenio). Ha fet radio amb continguts cinematogràfics a Anoia Radio, Radio Igualada i Onda Rambla.
EL LLIBRE
Ramon Robert Vilaseca va començar a escriure Les 500 millors pel.lícules de l´història del cinema fa sis anys, a partir d´apunts sobre cinema que ha anat escrivint al llarg de molts anys. Ha vist milers de pel.lícules, i aquesta es una selecció personal. Inclou pel.lícules molt conegudes ( El gabinet del doctor Caligari, Casablanca, King Kong, El falcó maltés, Allò que el vent s’endugué, Ningú no es perfecte, Espartac, Centaures del desert,Ilgattopardo, Amarcord, Lawrenced´Arabia, Mary Poppins, L´ultim tango a Paris, Manhattan, Reservoir dogs, Pa negre, Titanic, Avatar. Ratatuille, Blue Jasmine,etc), però també moltes altres de menys conegudes i difícils de veure. Ell ha vist aquestes pel.lícules majoritàriament en sales de cinema, però també mitjançant el vídeo o la televisió. El llibre també inclou apartats dedicats als millors actors, millors actrius i millors realitzadors de pel.lícules.
En el mercat editorial espanyol hi ha alguns títols semblants, cas del gruixut Las 1001 películas que debes ver antes de morir (Editorial Grijalbo, 2005), però aquest que ara es publica aporta dues importants novetats respecte a aquest anteriors llibres, tots ells traduccions d´autors estrangers.
La principal novetat es que es tracta d´un llibre escrit en català. Hi ha molt pocs llibres de cinema escrits en català, i cap d´aquestes característiques.
La segona novetat es que cadascuna de les fitxes de les pel.lícules seleccionades recull un fragment de diàleg o de monòleg de la pel.lícula corresponent. Tanmateix, cadascuna de les 500 fitxes inclou una foto (en alguns casos dues o tres) de la pel·lícula comentada.