Una pluja torrencial va desbordar el riu Anoia i el va embrutar amb deixalles com matalassos o uralites. Un grup d’amics d’un barri igualadí va decidir netejar-lo. Així comença la història del llibre “El Riu: Les aventures de l’Equip Molí”, una obra escrita per Susana Monge que narra les peripècies reals dels nens que van tenir la iniciativa pròpia de netejar el torrent anoienc.
L’obra explica tres ‘aventures’ reals que els va passar els nens – i també protagonistes del llibre – i a més, compta amb un glossari i el més rellevant, una part interactiva amb les TIC que els lectors hauran de completar. “Els nens es relacionen amb les TIC i avui, és una manera d’educar-los”, explica Susana Monge. “Quan van començar a netejar el riu vaig començar a plantejar-m’ho i gràcies a la Noemí Fernández, que ha escrit la part més literària del llibre, el vaig començar”, recorda.
Els protagonistes del llibre i l’autora es coneixen de fa set anys, i es que viuen al mateix barri d’Igualada. Les pluges torrencials van impedir-los passejar per la zona del riu habitualment. La Susana els va donar suport en tot moment i es va comprometre a acompanyar-los. “Els nens tenen idees molt bones i són els adults qui s’enduen el mèrit a vegades”, sentencia.
El llibre ha tingut repercussió i el grup que va començar a netejar el riu, ha crescut. Un grup heterogeni, nens i nenes de 6 a 14 anys de diverses nacionalitats. A més, afegeix que “pels nens és molt gran, es senten importants i és increïble pel seu creixement personal. Jo no guanyo res, ho faig per ells i la seva motivació. Els puja l’autoestima i les ganes de treballar al riu”.
La intenció és que a partir d’ara, siguin els més grans de la colla qui s’encarreguin de la web del llibre i de crear el contingut. “Si hi ha un segon llibre, els protagonistes canviaran perquè els altres ja l’hauran protagonitzat. Però seguiran sent part de l’Equip Molí, fent altres tasques”, explica la Susana Monge. De fet, diu que li agradaria fer tres llibres més sobre la contaminació a l’aire, al mar i a la terra, però que encara no és oficial.
L’Ajuntament de Montbui s’ha interessat en el projecte i vol fer activitats relacionades amb el llibre dins les escoles. Tot i això, Susana Monge remarca que la neteja del riu la fan amb mitjans propis i sense l’ajuda de cap consistori. Aproximadament, el netegen tres caps de setmana al mes. “La qüestió seria que al final no ens encarreguéssim nosaltres”, declara.