Inici Cartes dels lectors Per l’eliminació de la discriminació racial

Per l’eliminació de la discriminació racial

COMPARTIR

El dia 21 de març se celebra el Dia Internacional de l’Eliminació de la Discriminació Racial. Aquell dia, ara fa 61 anys, la policia va obrir foc i va matar 69 persones que participaven en una manifestació pacífica contra les polítiques de segregació de l’Apartheid a Sudàfrica. En record de la matança de Shaperville, l’Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar aquest dia instant a la comunitat internacional a incrementar el seu afany per eliminar totes les formes de discriminació racial.

El racisme existeix i pràcticament no es denuncia. El darrer estudi presentat pel Consell per a l’Eliminació de la Discriminació Racial o Ètnica confirma que només el 18% de les persones que han experimentat una discriminació per motius racials o ètnics ha presentat alguna queixa, reclamació o denúncia. Alhora constata que s’ha donat un augment de la discriminació en els àmbits de l’habitatge, l’educació, els establiments públics i el sanitari, mentre que ha disminuït en l’àmbit laboral i en el tracte policial.

Així mateix, el discurs d’odi, tot i no ser un fenomen nou, actualment emergeix com una qüestió global que pren formes diferents (racisme, islamofòbia, antisemitisme, masclisme) i que s’estén a través de diversos mitjans, arribant a fer-se viral gràcies a les xarxes socials i generant fractura social al seu pas.

Des del Departament de Benestar Social i Atenció a la Ciutadania del Consell Comarcal de l’Anoia ens sumem a la commemoració d’aquest dia. Els actes de discriminació fonamentats en l’origen nacional o ètnic o el color de pell de les persones són encara vigents i, per aquest motiu, és necessari continuar treballant per a garantir l’exercici de les llibertats fonamentals de totes les persones en condicions d’igualtat. En el context intercultural de la nostra societat, la por a l’alteritat i la construcció d’identitats comunes esdevenen qüestions fonamentals a abordar si volem assolir una convivència harmònica i pacífica.

En aquest sentit, la recent aprovada Llei 19/2020 del 30 de desembre, d’igualtat de tracte i no-discriminació, pot esdevenir una oportunitat i una eina per a erradicar el racisme i la xenofòbia així com altres formes de discriminació a Catalunya.

Carme Zaragoza

Vicepresidenta de Serveis a les Persones del Consell Comarcal de l’Anoia

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*