El dia 21 de març se celebra el Dia Internacional de l’Eliminació de la Discriminació Racial. Aquell dia, ara fa 61 anys, la policia va obrir foc i va matar 69 persones que participaven en una manifestació pacífica contra les polítiques de segregació de l’Apartheid a Sudàfrica. En record de la matança de Shaperville, l’Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar aquest dia instant a la comunitat internacional a incrementar el seu afany per eliminar totes les formes de discriminació racial.
El racisme existeix i pràcticament no es denuncia. El darrer estudi presentat pel Consell per a l’Eliminació de la Discriminació Racial o Ètnica confirma que només el 18% de les persones que han experimentat una discriminació per motius racials o ètnics ha presentat alguna queixa, reclamació o denúncia. Alhora constata que s’ha donat un augment de la discriminació en els àmbits de l’habitatge, l’educació, els establiments públics i el sanitari, mentre que ha disminuït en l’àmbit laboral i en el tracte policial.
Així mateix, el discurs d’odi, tot i no ser un fenomen nou, actualment emergeix com una qüestió global que pren formes diferents (racisme, islamofòbia, antisemitisme, masclisme) i que s’estén a través de diversos mitjans, arribant a fer-se viral gràcies a les xarxes socials i generant fractura social al seu pas.
Des del Departament de Benestar Social i Atenció a la Ciutadania del Consell Comarcal de l’Anoia ens sumem a la commemoració d’aquest dia. Els actes de discriminació fonamentats en l’origen nacional o ètnic o el color de pell de les persones són encara vigents i, per aquest motiu, és necessari continuar treballant per a garantir l’exercici de les llibertats fonamentals de totes les persones en condicions d’igualtat. En el context intercultural de la nostra societat, la por a l’alteritat i la construcció d’identitats comunes esdevenen qüestions fonamentals a abordar si volem assolir una convivència harmònica i pacífica.
En aquest sentit, la recent aprovada Llei 19/2020 del 30 de desembre, d’igualtat de tracte i no-discriminació, pot esdevenir una oportunitat i una eina per a erradicar el racisme i la xenofòbia així com altres formes de discriminació a Catalunya.
Carme Zaragoza
Vicepresidenta de Serveis a les Persones del Consell Comarcal de l’Anoia