Inici Llibres Lectures d’estiu: Escriptors de l’Anoia 2

Lectures d’estiu: Escriptors de l’Anoia 2

COMPARTIR

[Img #31717]Sempre hi ha temps per llegir, i a l’estiu segur que podem disposar de més temps per fer-ho. El volsllegir.cat i l’infoanoia.cat us hem preparat una selecció d’autors de l’Anoia que durant aquesta temporada d’hivern i primavera han publicat les seves noves propostes de lectura, perfectament adaptables a les nostres lectures d’estiu.

 

En aquest segon lliurament incloem el llibres dels escriptors/es: Joan Pinyol, Carme Junyent, Marc Peña, Darius Solé, Oriol Solà, i Manel Caballé i Maria Gorgori

 

‘EL MAR DE LES OMBRES’ de Joan Pinyol

 

Després de la reeixida “Ningú no mor“, Joan Pinyol retorna amb “El mar de les ombres”, una apassionant novel·la de misteri, crim i aventures ambientada en un vapor a principis del segle passat.

 

Editada per Onada Edicions, l’editorial que fa tres anys li va donar a conèixer “Ningú no mor”, l’escriptor capelladí Joan Pinyol publica “El mar de les ombres”, una novel·la ambientada al juliol de 1909 que narra les peripècies del Miquel, un jove capelladí que fuig de la mort segura a la Guerra del Marroc i s’embarca cap a la vida dalt del Reina Maria Cristina, un vapor de la companyia Transatlàntica que fa el trajecte Barcelona-Buenos Aires.

 

L’ARGUMENT

 

El Miquel té moltes ganes de viure, però l’obliguen a anar a la Guerra del Marroc. Som a l’estiu de 1909 i gràcies a l’Alba s’embarca en el Reina Maria Cristina, un vaixell que fa el trajecte Barcelona-Buenos Aires. Quan és a bord vol matar-lo el Kraus, un col·laborador de l’exèrcit amb un passat ple de víctimes innocents. Atrapada entre els límits físics de la nau i mentre es produeixen diversos assassinats, la vida del Miquel corre cada vegada més perill. Sort en tindrà, de la complicitat d’un mariner, de l’Alba i del seu avi cec, el Vicenç Brunet, un capità retirat de la Companyia Transatlàntica. Però la travessia dura més d’un mes i el Kraus, també amagat entre la tripulació, no s’aturarà fins que aconsegueixi el seu propòsit.

 

L’AUTOR

 

Joan Pinyol (Capellades, 1966) és escriptor i catedràtic d’Ensenyament Secundari. Aquest és el divuitè llibre que publica.

 

‘ESCOLES A LA FRONTERA’ de CARME JUNYENT

 

La lingüista masquefina Carme Junyent acaba de publicar ‘Escoles a la frontera’ (Eumo Editorial, 2016) , un llibre sense una definició clara que barreja el relat de viatges amb les històries locals amb el món de l’ensenyament com a fil conductor.

 

La publicació d’aquest llibre és una mena de crònica del viatge que va fer l’autora per la comarca preparant una investigació sobre els centres educatius. L’autora masquefina ofereix aquí un llibre que camina entre la crònica d’un viatge i la microhistòria local amb el tema de les escoles com a fil conductor.

 

‘ESTAFOLOGIA, LA CIÈNCIA DELS ESPAVILATS’ de Marc Peña

 

L’inspector en cap de la Policia Local de Vilanova del Camí, Marc Peña, ha definit una nova ciència: l’estafologia. El seu contingut és molt més antic: la picaresca i els enganys a petita escala. Peña ha posat èmfasi en la vessant didàctica de la seva feina des de fa més de 20 anys, a través de xerrades, escrits o col·laboracions en mitjans locals. Fa una dècada va començar a recopilar un conjunt de consells preventius que ara veuen la llum al llibre“Estafologia, la ciència dels espavilats” (Editorial Círculo Rojo, 2015) , un recull que espera serveixi d’ajuda per no caure en el parany de clàssiques i noves estafes.

 

Quan era cap de la Policia Local de Palafolls, feia un programa a l’emissora municipal de ràdio i va incorporar una secció que va batejar com “estafologia”, una paraula inventada que pretén “definir de manera global una activitat il·lícita que té molts matisos” però que serveix per agrupar l’actuació delictiva d’aquells que s’aprofiten dels demés. Marc Peña defensa que la forma de combatre  aquesta ciència dels espavilats “és amb informació, que és igual a prevenció”.

 

El llibre les classifica per escenaris on es solen cometre –comerços, habitatge, cotxe, carrer…- i fins i tot per èpoques de l’any, ja que algunes són pròpies de temporades concretes, com les vacances de Nadal o l’estiu. El consell bàsic, “davant el dubte, més val ser desconfiat”.

 

‘ARANSÍS I LA VALL D’ESPINES’ de Darius Solé

 

L’escriptor anoienc Darius Solé, que va debutar el 2013 amb la seva primera novel.la ‘De qui és aquesta maleta?’ (Editorial La Busca Edicions), presenta enguany una nova proposta narrativa històrica, ‘Aransís i la Vall d’Espines’ (autoedició, 2015), un projecte centrat en narrar el que hauria pogut passar durant el segle X d.C. a la Vall d’Aran.

 

Darius Solé ha invertit prop de tres anys en l’escriptura d’aquesta la seva segona novel.la, de fet ja l’estava escrivint al mateix moment que presentava el seu primer llibre. ‘Aransís i la Vall d’Espines’ està ambientada en l’any 1034, quan  Arnau Mir de Tost conquereix la vila d’Àger. Des d’Aransís, un enclavament amagat en una vall enorme, un exercit planifica i executa un atac que és, tan sols, el preàmbul de la conquesta de Catalunya a mans de la noblesa que assalta a sang i foc en nom del cristianisme.

 

‘MIG ADORMITS’ d’Oriol Solà

 

Divendres 1 d’abril  a la Biblioteca Central d’Igualada, va tenir lloc la presentació del conte titulat ‘Mig adormits’ , un llibre infantil que ha posat el punt de mira en l’hemiparèsia, una paràlisi parcial que castiga la part dreta o esquerra de les dues extremitats i que en dificulta el moviment, a partir de la història personal i real d’un noi que pateix aquesta malformació des del naixement.

 

L’escriptor Oriol Solà és l’autor d’aquest conte infantil que parla de l’hemiparèsia, una condició neurològica que afecta la meitat del cos. La història està basada en el cas real de l’igualadí Pol Makuri Redolad Garcia, que ha tingut cura del disseny del llibre. Les il·lustracions són obra de la també igualadina Elisabet Serra. A més, la impressió s’ha fet a Codorniu Arts Gràfiques S.L i el projecte compta amb el suport de Tuga, Grup Carles i de la Fundació María Agustí d’hemiparèsia infantil.

 

“Igualada Visual”, de Manel Caballé i Maria Gregori

 

El segon llibre de fotografies “Igualada visual” recull els treballs guanyadors del Premi Ciutat d’Igualada Procopi Llucià de Fotografia del 2014 i el 2015. Les col·leccions guanyadores que recull el volum són la de Manel Caballé, titulada “Mercat Municipal la Masuca: parades i botigues”, i també les fotografies de Maria Gregori, un complet retrat de la “Igualada de nit”. La publicació és una iniciativa de l’Ajuntament d’Igualada amb el suport de l’Associació Fotogràfica d’Igualada (AFI) i la Federació Catalana de Fotografia.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*